Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike bombade Raqqa

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 16:42.
Frankrike har bombar IS-fästen i Raqqa
Bildtext Franskt stridsflyg har bombat Raqqa.
Bild: ECPAD/HANDOUT

Franska stridsflyg bombade terrororganisationen Islamiska statens så kallade huvudstad Raqqa på söndag kväll. Flyganfallet var det hittills häftigaste franska flyganfallet mot mål i Syrien.

Allt fler uppgifter tyder på att terrorattentaten i Paris kan ha planerats i Raqqa.

På söndag kväll lyfte tolv franska plan, tio av dem stridsflyg, från flygbaser i Förenade Arabemiraten och Jordanien. Enligt det franska försvarsministeriet fällde de sedan tjugo bomber över en sambands- och rekryteringscentral i Raqqa.

Ett av IS träningsläger och en ammunitionsdepå ska ha förstörts i anfallen.

Från aktivister i Raqqa kommer motstridiga uppgifter om skadorna efter angreppen. En aktivistgrupp som motsätter sig IS-styret i staden (den kallar sig Raqqa is Being Slaughtered Silently) säger att inga civila i Raqqa dödades eller skadades i det franska anfallet.

Andra aktivister uppger att också en klinik ska ha träffats av en bomb.

Så häftig ska den franska flygräden ändå ha varit att den satte skräck i invånare som redan tvingats vänja sig vid syriska, amerikanska och ryska flygattacker. Distributionen av vatten och elektricitet ska ha avbrutits.

Det finns uppskattningsvis 300 000 invånare kvar i Raqqa. En stor del av dem är inte anhängare till IS.

Frankrike var tidigare tveksamt

Frankrike gick med i den USA-ledda koalitionens kamp mot Islamiska staten redan i september 2014, men de flesta franska flygattackerna har riktats mot IS-mål i Irak.

Den franska ledningen har varit tveksam till att bomba jihadister i Syrien, eftersom man inte velat att Assad-regimens position samtidigt indirekt stärks.

Frankrike började delta i flygbombningarna mot mål i Syrien först i september i år och ska ha genomfört endast fyra flygräder i landet fram till i går.

Terrorattentaten i Paris i fredags, som krävde åtminstone 132 dödsoffer, har förändrat situationen.

Attentaten planerades i Raqqa?

Allt fler tecken tyder på att attentaten kan ha varit planerade centralt av IS-ledare, eventuellt i Raqqa.

Attackerna var samordnade och rätt välplanerade, gärningsmännen var disciplinerade och verkade vara tränade för sina uppdrag. Åtminstone en av gärningsmännen tros ha vistats i Syrien.

Trots det tycks attentaten inte ha gått helt enligt planerna, noterar New York Times.

Självmordsattackerna utanför fotbollsarenan i Paris krävde inte många dödsoffer och en planerad attack tycks ha misslyckats helt.

Nyhetsbyrån AP citerar irakiska underrättelsekällor som påstår att gärningsmännen hade tränats i Raqqa. Efter avslutad träning ska de ha mötts av en "sovande" fransk terroristcell som sedan hjälpte dem att förverkliga planen.

AP:s uppgifter har inte bekräftats av västerländska underrättelsekällor.

Flygangrepp mot IS oljetransporter

Amerikanska stridsflyg angrep på måndagen också terrornätverket IS oljetransporter i Syrien. Enligt uppgifter från har 116 lastbilar som IS använt för att transportera råolja förstörts i attackerna i närheten av Deir al-Zour i närheten av gränsen mot Irak.

Fram tills måndagen har den amerikanskledda koalitionen undvikit att slå till mot oljetransporterna på grund av den höga risken för civiloffer. Amerikanska militärkällor säger att måndagens operation hade föregått av en operation där två militärflygplan fält flygblad som uppmuntrade chaufförerna för lastbilarna att lämna sina fordon och söka skydd.

Däremot har koalitionen mot IS utfört flygangrepp mot IS-kontrollerade oljefält i Syrien. Oljehandel är ett av terrornätverket IS viktigaste inkomstkällor. Enligt uppgifter från New York Times drar organisationer in omkring 40 miljoner i euro i månaden tack vare den olagliga oljehandeln.

Yle Nyheter TV-nytt: Frankrike bombar Raqqa - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln