Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Colorado tog ledningen mot St. Louis – Artturi Lehkonen tvåmålsskytt, Ville Husso fick hoppa in och skadade Jordan Binnington påstås ha kastat en flaska på Nazem Kadri

Från 2022
Uppdaterad 22.05.2022 08:51.
Artturi Lehkonen gjorde två mål mot St. Louis - Spela upp på Arenan

Den tredje matchen mellan St. Louis och Colorado i NHL-slutspelet saknade sannerligen inte dramatik. St. Louis tog tidigt ledningen med 1–0, men Colorado vann med 5–2 och leder nu med 2–1 i matcher.

Segern kom inte gratis för Colorado. Laget tappade en viktig backpjäs i Samuel Girard som har gjort sitt för säsongen. St. Louis miste i sin tur målvakten Jordan Binnington som utgick skadad.

Uppförsbacken var brant för Colorado då matchen bara hunnit bli några minuter gammal. Efter två minuter utgick Girard och efter fyra minuter tog St. Louis ledningen med 1–0.

Samuel Girard lämnar isen.
Bildtext Samuel Girard har gjort sin sista match för säsongen. Vem ersätter? Jack Johnson, Kurtis McDermid och Ryan Murray har ännu inte spelat i slutspelet.
Bild: Jeff Curry-USA TODAY Sports/All Over Press

Girard fick åka till sjukhus och senare rapporterades det att det handlar om ett brutet bröstben. Kanadensaren har därmed gjort sitt för säsongen.

Coloradotränaren Jared Bednar lade ingen skuld på Ivan Barbasjov i St. Louis.

– Girard vände åt fel håll och åkte in i sargen. Ärligt sagt var det var inget regelbrott, säger Bednar på NHL:s webbplats.

Innan matchen hunnit bli sju minuter gammal var det dags för St. Louis målvakt Jordan Binnington att tacka för sig.

St. Louis back Calle Rosén och Colorados anfallare Nazem Kadri åkte in i Binnington som skadades. Känslorna gick heta i St. Louis som tyckte att Kadri, som har en historia av fula tilltag i slutspel, inte gjorde någonting för att undvika smällen.

– Rosén kolliderade med mig och skuffade mig på Binnington, säger Kadri på NHL:s webbplats.

– Annars hade jag inte åkt in i honom. Det är en lös puck som jag försöker slå in.

St. Louis tränare Craig Berube var arg på presskonferensen.

– Kolla bara på Kadris rykte, det är allt jag har att säga.

Spelare ligger i en hög.
Bildtext Jordan Binnington repade sig inte från smällen.
Bild: Jeff Curry-USA TODAY Sports/All Over Press

Berube bekräftade att det handlade om en skada på den undre delen av kroppen och rykten i St. Louis säger att det var Binningtons knä som fick sig en smäll.

Vem var det som kastade?

På presskonferensen sa Kadri även att han fick en vattenflaska slängd på sig då han intervjuades efter matchen.

– Jag tror att det var Binnington som kastade den, men är inte säker.

Peter Baugh, som skriver för The Athletic, uppger att två personer bekräftat för honom att det var Binnington som låg bakom flaskattacken.

Ville Husso fick hoppa in St. Louis mål. Finländaren inledde slutspelet som lagets målvaktsetta, men tappade sin spade inför den fjärde matchen i matchserien mot Minnesota.

I grundserien hade Husso betydligt bättre statistik än Binnington, men i slutspelet har rollerna varit ombytta.

Slutspelsstatistik
BinningtonHusso
Starter64
Vinster–förluster4–11–3
Insläppta mål / match1,723,38
Räddningsprocent94,989,1

Klockan stannade på 33.38 då Colorado för första gången tog ledningen i matchen. Kadri gjorde 2–1-målet som Mikko Rantanen fick en assist till.

Fyra minuter senare, vid 37.15, utökade Artturi Lehkonen till 3–1. Colorado kontrade med två spelare mot en och Lehkonen valde att skjuta i stället för att passa till Bowen Byram.

St. Louis reducerade sent i den andra perioden men kom inte närmare.

Gabriel Landeskog utökade till 4–2 på slutet. Husso hade precis lämnat målet i jakt på en kvittering, men insåg inte i tid att Colorado fått pucken, och finländaren började backa för sent.

I matchens sista minut satte Lehkonen spiken i kistan med 5–2 målet i tom bur. Lehkonen noterades för 2+0 och är uppe i 4+0 under hela slutspelet. Rantanens saldo var 0+2 och hans totala saldo är nu 0+9.

Justin Faulk skuggar Artturi Lehkonen.
Bildtext Artturi Lehkonen är trea i Colorados skytteliga med sina fyra mål. Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog har gjort fem mål var.
Bild: Jeff Curry-USA TODAY Sports/All Over Press

St. Louis vann skotten på mål med 31–27 och matchen var i det stora hela ytterst jämn. Darcy Kuemper i Colorados mål gjorde en mycket bra match, medan Husso i den andra buren på sin höjd var okej.

St. Louis-tränaren Berube var belåten med lagets insats.

– Jag gillade hur vi spelade. Vi satte press på dem och gjorde en hel del rätt.

Lördagens omgång bestod av endast en slutspelsmatch, vilket i sin tur innebär att det på söndagen spelas hela tre matcher.

Yle sänder två av dem på sina kanaler: Tampa Bay–Florida klockan 20.30 och New York Rangers–Carolina klockan 22.30. Matcherna kommenteras även på svenska.

Resultat

St. Louis–Colorado 2–5
STL: Ville Husso 19/23 räddningar (inbytt 6.45)
STL: Niko Mikkola 0+0, -1, 12.59
COL: Artturi Lehkonen 2+0, +2, 14.33
COL: Mikko Rantanen 0+2, +/- 0, 20.35

Colorado leder med 2–1 i matcher.

Diskussion om artikeln