Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Exceptionell hetta i Sydeuropa, extremväder i USA – klimatförändringen förkortar alla årstider utom sommaren, enligt färsk studie

Värme i Córdoba
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den exceptionella hettan har fortsatt på många håll i Syd- och Västeuropa under veckoslutet. Samtidigt varnas det för extrema stormar på östkusten i USA. Även där har temperaturen stigit ovanligt högt.

I Spanien uppmättes 40 grader Celsius i fredags, uppger landets meteorologiska institut AEMET på Twitter. Temperaturen i landet har varit 15 grader högre än normalt så här års och vanligtvis förekommer liknande temperaturer först i augusti.

Också i Frankrike har det varit exceptionellt varmt i maj. Under den gångna veckan har termometern visat över 30 grader.

För Spanien och Frankrike kommer temperaturerna i maj sannolikt att bli de högsta i mätningshistorien, skriver The Guardian. Även i Österrike har värmerekord slagits på många håll.

Värmeböljan ser ut att fortsätta nästa vecka i områden längre österut såsom Italien, Grekland och Albanien.

Samtidigt som Sydeuropa svettats i ovanligt varmt väder har temperaturerna i norra Europa varit för årstiden kalla. De stora temperaturskillnaderna orsakade kraftiga stormar i Tyskland, och i västra Tyskland skadades många i en förödande tornado, skriver nyhetsbyrån AP.

På videon river tornadon upp städer i Nordrhein-Westfalen regionen i västra Tyskland.

Extremväder drabbar många länder

Extrema väderfenomen väntas bli allt vanligare i och med att klimatförändringen eskalerar.

Under mars och april drabbades Indien och Pakistan av en extrem värmebölja som orsakade brist på både energi och vatten i länderna.

I USA har vädret gjort kraftiga u-svängar under den gångna helgen. En våg av extrem hetta har svept över de södra delarna av landet mot östkusten, och under slutet av veckan har temperaturerna legat på närmare 35 grader.

Enligt The Washington Post har meteorologerna spått närmare 100 noteringar om rekordvärme i södra och östra USA under veckoslutet.

Med extrem värme ökar även chanserna för allvarliga stormar. USA:s nationella meteorologiska institut NWS varnar för allvarliga åskväder i söder och öster på söndag eftermiddag.

På kartan står alla grönprickiga markeringar för områden med troligt åskväder på söndag, och de röda och gula markeringarna varnar för allvarliga åskväder eller eventuella översvämningar.

Sommaren kan bli sex månader lång

Längden på årstiderna kan komma att ändra avsevärt under de kommande 80 åren om klimatförändringen fortsätter eskalera som den gjort nu, visar en färsk studie.

År 2100 kan sommaren på det norra halvklotet vara sex månader lång. Samtidigt kan de tre övriga årstiderna förkortas drastiskt.

I studien granskades klimatdata från åren 1952 till 2011 på det norra halvklotet. Resultaten visar att sommarens medellängd under den 60 år långa perioden ökat från 78 till 95 dagar.