Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Florida har kniven på strupen i Tampas hemmahall – nu krävs det ledarskap av Barkov

Uppdaterad 22.05.2022 13:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: Tampa Bay Lightning - Florida Panthers & New York Rangers - Carolina Hurricanes (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Grundseriens målmaskin nummer ett har slutat näta när det gäller som mest. Däremot sätter regerande mästarna puckar i mål med klinisk precision då det blir dags att avgöra matcher. Florida måste vinna i dag.

Tampa Bay Lightning–Florida Panthers, TV2, klockan 20.15

Kommentator: Anders Nordenswan

Florida har kammat noll i alla sina 25 powerplay i slutspelet. Alla tiders rekord. Efter segern över Washington, utan powerplaymål, trodde de flesta att det skulle bli förändring mot Tampa.

Nix. Åtminstone inte i de två första matcherna.

Florida har varit fantasilöst, försiktigt och krampaktigt försökt få skott förbi Tampas uppoffrande blockerare. Pinsamt dåligt.

Samtidigt inledde Tampa Bay serien mot Panthers med att göra tre pp-mål i första matchen. Och andra matchens första mål blev till i powerplay.

Redan nu har fyra Bolts-spelare gjort minst två powerplaymål i slutspelet 2022.

Om den maximala kontrasten i specialsituationerna fortsätter i match tre är den här matchserien i praktiken över redan i kväll.

Det är dags nu kapten Barkov

Av Floridas finländare är det såklart Aleksander Barkov som har den största pressen på sig. I dagens match är den enorm.

Kaptenen har bara gjort två mål i årets slutspel och det räcker ingenstans. Med den mängd PP-tid som Barkov har fått borde nätet ha rasslat minst fem gånger. Nu finns det inga ursäkter. Om Florida ska komma in i serien måste Barkov stiga fram som offensiv avgörare. Bra allroundspel duger inte längre.

Anton Lundell står i spelargången.
Bildtext På lördagens träning var Anton Lundell på isen, men ingick inte i någon av Floridas fyra anfallskedjor.
Bild: Yle

Anton Lundell har i de två inledande matcherna mest suttit på bänken. I andra matchen fick han ingen speltid efter Tampas ledningsmål. Känns som att coachen Andrew Brunette drabbats av panik och bänkar junioren helt slentrianmässigt: det är så man gör med unga killar när man letar efter syndabockar.

Undertecknad tror att Lundell egentligen skulle höra till spelarna som kunde dra en överraskande kanin från hjälmen.

Eetu Luostarinen har varit den bäst presterande finländaren mot Tampa. Hans fjärde kedja står upp mot Tampa och skapar chanser. Luostarinen sköt själv Floridas enda mål i den andra matchen och är hela tiden "inne i spelet". Centern är på gång.

MacKenzie Weegar spelar ishockey.
Bildtext MacKenzie Weegar blev syndabock i match nummer två med ett kostsamt misstag i slutsekunderna.
Bild: Lehtikuva / Getty Images / AFP Joel Auerbach

Får Petteri Lindbohm sin chans? Floridas försvarsmissar kostar dem dyrt i match efter match och backarna som borde agera klippor gör amatörmässiga misstag.

Inga finländare i Tampa.

Håll ögonen på Tampa-spelarnas vilja att uppoffra sig

Den som efter de två första matcherna har fått titta in i båda lagens omklädningsrum skulle antagligen ha mötts av olika världar. I Floridas omklädningsrum var stämningen säkert dämpad och man sökte förklaringar. Alla spelarna mådde ändå fysiskt ganska bra.

I Tampas utrymmen härskade sannolikt en självsäker, nöjd beslutsamhet. Spelarna mådde psykiskt bra, men fysiskt var det knappast lika muntert. Vågar tippa att mängden blåmärken och baddande ispåsar var på en annan nivå än hos motståndaren.

"Pay the price". Det är vad som gäller för den som tänker vinna Stanley Cup. Tampa vet vad som krävs, Florida tycks inte ha någon aning.

Så här går det: desperata pantrar klöser sig in serien

Kan bara inte tro att Aleksander Barkov och hans extremt talangfulla stjärngarde försvinner till golfbanorna utan att bjuda upp till kamp.

Varenda spelare vet att ett 0–3-underläge skulle betyda att Tampa får fyra matchbollar. Game over mot ett lag som inte förlorat två playoffmatcher i sträck sedan 2019.

Desperation är en drivkraft utan like. Och Florida har ändå visat prov på att stiga från underläge också i det här slutspelet. Det blir ett förlösande powerplaymål och Panthers reducerar matchserien till 2–1.

New York Rangers–Carolina Hurricanes, TV2 efter TBL–FLA

Kommentator: Mattias Simonsen

Matchen kör igång klockan 22.30, sändningen flyttas till Madison Square Garden efter att del tre i Battle of Florida avgjorts.

Om Florida spelar med kniven mot strupen kan det samma sägas om New York Rangers. Med en markant skillnad: de får jaga den där livsviktiga reduceringen på hemmais.

Då blir nyckeln att framför allt rubba Antti Raanta. Raumomålvakten har varit lysande i slutspelet, men har framför allt varit det på hemmais. Nu kan Rangersfansen hjälpa till med att göra hans tillvaro jobbig.

Framåt gäller det att vara mer kliniska än hittills under matchserien. Sammanlagt ett mål på två matcher är underkänt för ett lag som slutade tvåa i Metropolitandivisionen.

För Carolina handlar det tvärtom om en match utan större press. Carolina har två segrar i bagaget och har hand om hemmafördelen även om det till och med skulle bli två förluster bortais.

Om de lyckas omvandla det till en lämpligt avslappnad känsla på isen blir de svårslagna.

Finländarna: Alla spelar nyckelroll

Det går inte att understryka tillräckligt hur viktig Antti Raanta varit för Carolina Hurricanes i det här slutspelet. Men vi ska inte heller glömma att Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen också hittat formen.

Efter att radarparet placerats i samma kedja igen har spelet sett ut som det ska göra. Tänk att Rod Brind'Amour faktiskt tyckte att det var smart att spjälka upp dem.

Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho.
Bildtext Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho firar mål.
Bild: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

Aho (4+4 på nio matcher) och Teräväinen (2+7) har tillsammans med Tony DeAngelo varit Canes poängvassaste spelare.

I New York Rangers har Kaapo Kakko spelat en stor roll i den hajpade "The Kid Line" tillsammans med Alexis Lafreniere och Filip Chytil. De fixade fram Rangers enda mål i serien så här långt och har varit den offensivt bästa kedjan.

Nu skulle det bara behövas lite fler mål.

Håll ögonen på: Rangers poängkungar

Någon gång måste de väl komma igång? Och jo, det är så klart Mika Zibanejad, Chris Kreider och Artemi Panarin jag syftar på.

Zibanejad gjorde sin poängmässigt sett bästa grundserie någonsin, Kreider gjorde 24 mål mer än någonsin tidigare och Panarin tog hand om assistrekordet under en och samma säsong i Rangers.

Ishockey
Bildtext Mika Zibanejad och Chris Kreider jublar med Ryan Lindgren, som står för den mer fysiska aspekten av Rangers spel.
Bild: Brad Penner-USA TODAY Sports

De tidigare innehavarna? Wayne Gretzky och Mark Messier.

Nu skulle det gälla för stjärntrion att börja leverera i närheten av samma slutspelsnivå som den duon gjorde på regelbunden basis.

Med ryggen mot väggen med hemmapublikens stöd ska det väl lossna?

Tippningen: Nu kommer reduceringen

Men den sitter hårt åt. Något mer än en uddamålsseger finns knappast på bordet och Antti Raanta kommer inte att släppa in värst många mål.

2–1 till Rangers.