Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällsynta hattricket ett faktum – Rovanperä bäst också i Portugal, stallchefen Latvala häpen: "Han har mognat så snabbt"

Uppdaterad 22.05.2022 15:52.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tredje raka segerfesten – och ledning i VM-sammandraget med klar marginal. Kalle Rovanperäs säsongsstart har varit en sensation och efter helgens dominans i Portugal är stallchefen förundrad. Det är helt otroligt, säger Jari-Matti Latvala.

Ledning inför sista etappen och tredje raka triumfen på spel. Då tryckte Kalle Rovanperä gaspedalen mot golvet så mycket han kunde och tog de fem bonuspoängen som fanns på spel i power stage-avslutningen.

Dessutom drygade han ut sin ledning och säkrade en imponerande seger i Portugal.

– Just nu verkar det som att vi gör saker och ting väldigt bra, ler den 21-årige finländaren i segerintervjun.

Rovanperä fick jaga under stora delar av rallyt. Först sent på lördagen, i samband med den 15:e specialsträckan, tog Toyotaföraren ledningen i rallyt och släppte sedan aldrig greppet.

Finländaren vann 8 av 21 specialsträckor. Stallkamraten Elfyn Evans på andraplatsen förlorade med 15,2 sekunder, medan Hyundais Dani Sordo steg förbi Takamoto Katsuta till trea under sista specialsträckan.

Latvala förbluffad

Det som gjorde Rovanperäs insats än mer imponerande var att han under fredagen gick ut som förste förare på vägarna.

– Att starta först och kunna fajtas om segern känns riktigt häftigt. Förhållandena var tuffa under helgen, men bilen lika bra som alltid, hyllar Rovanperä.

Programmet är inte längre tillgängligt

Hans stallchef Jari-Matti Latvala var förbluffad.

– Jag tror inte att någon kunde förvänta sig en seger då han öppnade rallyt under premiärdagen.

– Jag fattar inte inte hur han lyckas med allt. Han har mognat så snabbt, han kan leva med pressen så bra – trots att han bara är 21 år gammal. Det är otroligt, slår Latvala fast.

För Rovanperä var segern den tredje raka i WRC-serien. Finländaren var fyra i säsongspremiären i Monaco och har därefter vunnit i Sverige, Kroatien och nu Portugal. Nästa VM-rally körs i Italien om två veckor.

Han är den femte finländaren – efter Ari Vatanen (1984), Tommi Mäkinen (1996, 1998), Marcus Grönholm (2007), Mikko Hirvonen (2009) och Timo Salonen (1985) – som vunnit minst tre tävlingar i rad.

Teemu Suninen låg tia inför den sista specialsträckan och var på väg mot en klar seger i WRC2-klassen. Han tvingades ändå bryta och fick rallyt förstört.

Resultat

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 3.44.19,2
2. Elfyn Evans (Toyota) + 15,2
3. Dani Sordo (Hyundai) + 2.17,3
4. Takamoto Katsuta (Toyota) + 2.19,4
5. Thierry Neuville (Hyundai) + 2.37,8
6. Ott Tänak (Hyundai) + 4.45,7
7. Pierre-Louis Loubet (Ford) + 5.52,1
8. Craig Breen (Ford) + 7.03,4
9. Adrien Fourmaux (Ford) + 8.09,6
10. Yohan Rossel (Citroen) WRC2 + 13.48,9

VM-sammandraget

1. Kalle Rovanperä (Toyota) 106 poäng
2. Thierry Neuville (Hyundai) 60
3. Takamoto Katsuta (Toyota) 38
4. Ott Tänak (Hyundai) 37
5. Elfyn Evans (Toyota) 36

Diskussion om artikeln