Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avslöjade slitna däcken Alfa Romeos svaghet? F1-experten pekar ut det som begränsar Bottas succé: "Gänget på kommandobryggan måste vara flexibla"

Från 2022
Valtteri Bottas med handduk runt halsen.
Bildtext Valtteri Bottas har fått en fenomenal start i nya stallet.
Bild: XPB Images

Ett minst sagt lyckat lopp. Men en misslyckad taktik. Samtidigt som Valtteri Bottas slår till med stordåd hos Alfa Romeo så kommer realiteterna ikapp.

Starten var av det svagare slaget. Men i övrigt krämade Valtteri Bottas ut precis allt som fanns i hans Alfa Romeo.

Det resulterade i att finländaren under långa stunder var fyra, att han fick smaka på tredjeplatsen och att han slutligen blev sexa.

– Alfa Romeo är best of the rest – och det enbart på grund av Valtteri, slår Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens fast.

Bottas gjorde åter ett briljant lopp, men på slutet var däcken för slitna för att han skulle ha kunnat försvara sin placering. Då många andra satsade på tre stopp så chansade Alfa Romeo med att bara ta in sin stjärna två gånger.

– Han kunde inte göra något motstånd, det var bara att låta bilarna gå förbi, säger af Petersens om slutet.

Är Mercedes tillbaka i matchen?

Om loppet var lyckat så var Bottas taktik alltså misslyckad. Något som är naturligt för ett mindre stall, menar experten.

– Det är den svaga delen hos ett team som Alfa Romeo. Gänget på kommandobryggan måste vara otroligt flexibla och tänka snabbt, på ett par sekunder måste man kunna ta olika beslut.

– Utan att vara taskig så är nog strategerna hos Red Bull, Ferrari och Mercedes ett snäpp bättre än hos resten.

Lewis Hamilton håller sig för huvudet.
Bildtext Lewis Hamilton funderade på att ge upp efter en krock under första varvet.
Bild: IMAGO/HochZwei/ All Over Press

Just nyckelpersonerna bredvid banan är något som af Petersens också lyfter fram när det gäller Mercedes plötsliga upprycking. Efter George Russells tredjeplats och Lewis Hamiltons väg från botten till fjärdeplatsen var det sällsynt muntert hos den tidigare dominanten.

– De är för långt efter i bägge tabellerna för att, åtminstone som det ser ut nu, kunna vara med och hota, påminner experten.

Men:

– Det finns ju ingenting som inte säger att en konstruktör som ligger på stranden kommer på en genial teknisk lösning som sedan byggs in i bilen för den andra halvan av säsongen.

– Man får aldrig någonsin räkna bort något av toppteamen. De har experter som verkligen kan allt och som tänker i andra banor än vad folk gör i de andra teamen, där resurserna inte räcker till för liknande, välutbildade, experter.

Verstappen hade "vansinnig tur"

Så länge som Charles Leclerc var på banan talade allt för att monegasken skulle segra. Det räknade också Fredrik af Petersens med.

Max Verstappen med pokal.
Bildtext Max Verstappen är ny VM-ledare efte ratt ha vunnit tredje raka tävlingen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I stället skulle det bli Max Verstappens dag.

– Snacka om tur. Max hade problem och kom inte förbi Leclerc, poängterar experten.

– Han hade en vansinnig tur. Helt ärligt tror jag inte att Max vunnit om Leclerc kört hela loppet, även om han hade kommit nära.

F1-säsongen fortsätter redan nästa helg, med en traditionell tävling i Monaco.

Diskussion om artikeln