Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sjukhusen förbereder sig på en riktigt svår sommar – finns inte sommarvikarier på samma sätt som förut

Från 2022
En grupp sjukskötare står vid en patients säng på en coronaintensivavdelning.
Bildtext Planerade icke-brådskande undersökningar och operationer kan flyttas fram till hösten i flera sjukvårdsdistrikt.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Personalläget på sjukhusen runt om i Finland är sämre under sommarmånaderna i år än under tidigare somrar. Sjukhusen går mot en sommar där en hel del icke-brådskande vård skjuts upp till hösten.

Sjukhus runt om i Finland förbereder sig på en svår sommar med fler stängda avdelningar än tidigare somrar. En hel del service och vård som klassificeras som icke-brådskande kommer att senareläggas till hösten.

Icke-brådskande undersökningar, operationer och annan vård skjuts upp för att garantera sjukvårdsdistriktens och sjukhusens kapacitet att sköta jourverksamhet och brådskande vård under sommarmånaderna.

Det förvärrar den vårdskuld som uppstått under coronapandemin, de redan färdigt långa vårdköerna förlängs.

Bristen på vårdpersonal är den främsta orsaken till att en hel del icke-brådskande vård och undersökningar flyttas fram till hösten. Men det saknas också exempelvis läkare.

Sjukvårdsdistrikten har inte klarat av att rekrytera tillräckligt många sommarvikarier – vikarieläget betecknas som det sämsta någonsin hittills.

Vårdarfacken Tehy och Super har under en lång tid varnat för bristen på sjukskötare och närvårdare och krävt ett femårigt löneprogram för att öka på branschens attraktionskraft.

En tredjedel av vårdarna fattas i Egentliga Finland

I Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har man inte lyckats rekrytera ens närmelsevis så många vikarierande sjukskötare och närvårdare som behövs för semesterperioden.

En tredjedel av alla vårdare som skulle behövas fattas.

"Hos oss fattas minst en tredjedel av de vikarier som behövs, av det vi önskar. Vi lider av vårdarbrist men också av läkarbrist på jouren och inom akutservicen", säger sjukvårdsdistriktets tf direktör Petri Virolainen till STT.

Läget är verkligen kritiskt

sjukvårdsdistriktets tf direktör Petri Virolainen

Enligt Virolainen har sjukvårdsdistriktet en svår sommar framför sig jämfört med alla tidigare somrar, men enligt honom kommer man att klara av alla brådskande fall.

Virolainen säger att förberedelser görs för att stänga fler avdelningar och trappa ner på mer annan verksamhet än tidigare somrar.

"Sommaren ser riktigt besvärlig ut. Det största problemet är att vi inte får iväg patienter för fortsatt vård. Läget är verkligen kritiskt".

HUS: Svårare att hitta vikarier

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt säger att man redan färdigt lider av vårdskuld efter coronapandemin och vårdarstrejken i våras.

HUS strävar efter att rekrytera sommarvikarier som normalt, omkring tusen vikarier är på väg.

"Men tillgången till vårdpersonal har ändå försämrats", uppger administrativa överskötaren Marja Renholm.

HUS har omkring 2 000 sjukvårdsplatser under sommaren.

"Det är ungefär 200 sjukvårdsplatser färre än i fjol somras", säger Renholm till STT.

Enligt Veli-Matti Ulander, tf administrativ överläkare vid HUS, påverkar också förbundet mot övertid och byte av arbetsskift negativt på möjligheten att korta av vårdköerna.

"Det kommer att ta månader att åtgärda vårdskulden. I början av maj fanns det inom HUS 5 564 patienter som väntat över 180 dygn på vård. I början av april var de 4 705", säger Ulander.

Också i Lapplands sjukvårdsdistrikt har det varit svårt att rekrytera särskilt sjukskötare och närvårdare för sommaren.

"I år har det varit mer besvärligt än någonsin tidigare", säger tf sjukhusdirektören Timo Tammilehto.

Ministeriet: Vi får bekymrade meddelanden från fältet

Vid Social- och hälsovårdsministeriet följer man med läget med oro. Överläkare Tuula Kieseppä säger att det kommer bekymrade meddelanden från fältet om personalbristen.

"Arbetstagare skulle anställas som normalt, men det har funnits större problem med rekryteringen av sommarvikarier än tidigare år", säger Kieseppä.

Kieseppä påpekar att rekryteringen pågår fortfarande, att man under maj månad ännu försöker hitta lösningar och vidta åtgärder som gör det möjligt att hålla avdelningar öppna i så stor utsträckning som möjligt.

Källa: STT