Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Brandkårsungdomarna har fått sin hobby tillbaka efter en paus på två år: "Jag var med på stationen redan i barnvagn"

En kvinna i brandmansuniform.
Bildtext Christina Söderström är femte generationens frivilliga brandkårist. Första gången hon deltog i verksamheten låg hon ännu i barnvagn.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Nio unga övar sig på att snabbt rycka ut, släcka bränder och lösa svåra situationer. Det är Borgå frivilliga brandkårs ungdomsavdelning som testar sina färdigheter under en så kallad 24-timmarsövning.

Nio unga brandmän är på plats på den gamla brandstationen i Borgå. Den yngsta är 8 och den äldsta 17 år. Alla har med sig sovsäckar och liggunderlag, för det ska bli en lång övning.

Barnen är indelade i två grupper. Den ena gruppen rullar ihop slangar och trycker luften ur dem med hjälp av en manuell handvev. Den andra gruppen övar sig på första hjälpen.

Att lära sig klämma luft ur slangar är en viktig grundkunskap i jobbet. Saku Gustafsson 16 övervakar och Valtteri Oksanen 12 rullar.

– Det är så där 50–50 svårt. Bandaget ska bli spänt men inte för spänt, det är det som är det svåra.

Det här säger Loviisa Myllynen 10 år. Hon har nyss övat på att sätta bandage på en “skadad” arm. Myllynen är ny i brandkåren, hon har gått med tillsammans med sin storebror den här våren.

– Pappa frågade om jag och min bror vill gå med och då sa vi ja.

Har det varit roligt?

– Jo, eller det har varit intressant. Man får göra saker som man inte gör i verkliga livet. Och om jag slutar med den här hobbyn kanske jag inte behöver veta vad man gör med en skumsläckare, men första hjälpen är viktig. Den kan jag ha nytta av att kunna också om jag inte är brandman, säger hon.

En flicka bär en hink med vatten.
Bildtext Loviisa Myllynen 10 år är ny inom brandkåren. Här bär hon vatten till handpumpen eftersom det är släckningsövning på gång.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

16-åriga Christina Söderström är inte ny. Hon är frivillig brandman i femte generation. Första gången hon deltog i verksamheten låg hon ännu i barnvagn.

– Det är en släktgrej att vara med. När min pappa, mamma, min bror och min farmor och farfar var med var jag det redan också, i barnvagn.

Söderström studerar till chaufför vid Prakticum. När hon är klar ska hon gå armén och efter det hoppas hon komma in till Räddningsinstitutet i Kuopio.

– Jag drömmer om att bli rökdykare och hjälpa människor.

Söderström fungerar som gruppledare den här kvällen. Hennes uppgift är att lära sin egen grupp vissa färdigheter och ha befäl över gruppen då det blir utryckning.

En kvinnlig brandman lutar sig mot en bil.
Bildtext Christina Söderström får inte vara med på riktiga utryckningar. Hon är med på alarmavdelningens, alltså de vuxnas, övningar men får rycka ut först som myndig.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Lång övning med många överraskningar

24-timmarsövningen är inte riktigt så lång som namnet säger, men det ryms en hel massa aktivitet i den. Gruppen samlas klockan 18 på kvällen och håller på till 10 på morgonen.

– Den är uppbyggd så att de unga får öva på hur det är att jobba på räddningsverket. De lär sig vad som händer och sker då det kommer alarm och man måste rycka ut.

Det här berättar Casey Dolan som är utbildningsansvarig och ledare för ungdomsavdelningen.

– Under kvällens lopp kommer ett alarm, men ungdomarna får inte veta på förhand vad det ska handla om och vart de ska åka.

Träffsäkerhet är viktigt att öva när man vill lära sig släcka eld.

Dolan berättar att man senast hade en 24-timmars övning 2016. Dels har coronapandemin gjort att verksamheten varit på paus, dels kräver en motsvarande övning mycket resurser.

– För att genomföra den här övningen behövs sju ledare plus hjälpledare. Vi måste också räkna med att vi har brandmän som kan åka iväg om det blir en riktig utryckning.

Casey Dolan själv gick med i verksamheten 2014 när han nyss hade fyllt 18. Han fastnade på kroken direkt.

– Det var en gnista som tändes då jag var med första gången. Efter det har man inte fått bort mig.

Nu är han 26 och jobbar också till vardags med brandsäkerhet. Han har varit chef för ungdomsavdelningen i ett år.

– Jag kommer vara frivillig brandman så länge jag bara kan.

En brandman.
Bildtext Hos Casey Dolan tändes en gnista första gången han testade frivillig brandkårsverksamhet som 18-åring.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Unga brandmän i Lovisa i höst igen

Vi ringer några andra kårer för att kolla hur deras ungdomsverksamhet ser ut efter den långa pandemipausen.

På Lovisa frivilliga brandkår berättar kårchef Mathias Tikander att man inte har en aktiv ungdomsavdelning just nu.

– Men vi har 5–10 intresserade ungdomar som är mellan 7 och 17 år, så vi ska nog sätta i gång vår ungdomsverksamhet igen till hösten.

När pandemin slog till kom det order från räddningsverket att ingen fick ha extra verksamhet på brandstationerna. Man fick alltså sätta all ungdomsverksamhet på paus.

Vi ska nog sätta i gång vår ungdomsverksamhet igen till hösten

― Mathias Tikander, Lovisa FBK

Vad gäller den vuxna avdelningen i Lovisa säger kårchef Mathias Tikander att föreningen gärna emot flera frivilliga.

– Vi har tillräckligt med medlemmar för att kunna rycka ut i Lovisa med omnejd då det gäller, men att det skulle vara bättre med ännu fler frivilliga.

En docka i människostorlek ligger vid en låga av trä.
Bildtext Det är brand i terrängen i Vårberga och en person har skadat sig. Rekvisitan är redo för Borgå FBKs ungdomar.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Nickby-Kyrkoby FBK har passligt med unga

Hos Nickby-Kyrkoby frivilliga brandkår har man nyss skakat liv i ungdomsverksamheten efter en paus på två ar.

– Vi har tre, fyra ungdomar som går i högstadiet och resten är 8-9 åriga pulversläckare. Antalet unga är riktigt hyggligt. Det är det vad vi klarar av.

Det här säger kårchef Hans-Peter Lindgren. Han har varit aktiv i frivilliga brandkåren i 52 år.

Han är också ordförande för Östra Nylands brand- och räddningsförbund och styrelsemedlem i Finlands Svenska Brand- och Räddningsförbund.

Det kan vara krävande att hitta på sysslor och program så att det intresserar alla åldersgrupper

― Hans-Peter Lindgren, Nickby-Kyrkoby FBK

Nickby-Kyrkoby FBK har 14-15 unga medlemmar i åldern 8 till 15.

Lindgren berättar att det kan vara krävande att hitta på sysslor och program så att det intresserar alla åldersgrupper inom ungdomsavdelningen.

– Det är också viktigt att övningen inte går över den ena gruppens nivå.

Mammor och pappor behövs

Nu i dagarna ska Nickby-Kyrkoby FBK:s ungdomsavdelning hålla uppvisning för föräldrarna. Tanken är att visa vad som händer då det kommer alarm till alarmavdelningen.

– Pojkarna kommer till stationen, klär av sig och far iväg och kommer sedan tillbaka och släcker branden.

Lindgren hoppas att man genom uppvisningen lyckas väcka föräldrarnas intresse för brandkårens verksamhet. Mammor och pappor får också gärna komma med i föreningen.

Borgå FBKs ungdomar släcker markbranden i Vårberga och räddar personen som skadat sig i branden.

Hans-Peter Lindgren berättar att det i östra Nyland finns 27 svensk- och tvåspråkiga frivilliga brandkårer. Det finns ändå färre kårer nu än för drygt 15 år sedan.

När det regionala räddningsverket grundades 2004 fanns det 47 svensk- eller tvåspråkiga brandkårer i regionen.

– Sen dess har vissa har slutat och vissa slagits ihop. Men vi ligger ungefär på samma nivå som västra Nyland om man ser på geografin och invånarantalet.

Gräsbrand i Vårberga

På brandstationen i Borgå kommer kvällens första “riktiga” alarm. Det visar sig att en gräsbrand härjar i Vårberga och att frivilliga brandkåren behövs.

På plats möts enheterna av en stressad markägare och en brand på ett gräsområde invid ett dike. Dessutom ligger en “person” stilla i gräset nära lågorna.

Efter lite koordinering och förvirring släcker den ena gruppen branden. Den andra gruppen kommer hittar fram till den skadade personen och bär iväg hen på en bår. Slutet gott, allting gott.

En grupp med fullt munderade brandkårsunga.
Bildtext Borgå FBK har haft en ungdomsavdelning sedan 1946. Först fick bara pojkar vara med och då hette det "Pojkkompaniet", sedan 80–talet har flickor också kommit med.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Casey Dolan, chef för ungdomsavdelningen vid Borgå FBK är nöjd med insatsen. Tillsammans med de mer erfarna brandmännen och gruppledarna har man en genomgång på gräsmattan invid branden.

Man går igenom hur utryckningen ska bli ännu smidigare nästa gång. Deltagarna kan till exempel bli bättre på att kommunicera och gruppledarna kan öva sig mer på att leda.

– Vi har aktiva och inspirerade unga. Många av dom är nya, men de är väldigt ivriga, säger Dolan.

Han hoppas att lägret ska ge alla som deltar nya erfarenheter och nya kunskaper.

Yle Östnylands Frida Frankenhaeuser fick följa med både på utryckning och på torrträning på brandstationen i Borgå. - Spela upp på Arenan