Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Veinis kvarn och Villa Söderbo i Dickursby ska säljas – men först måste staden förhindra att byggnaderna glider ner i ån

Från 2022
Uppdaterad 24.05.2022 13:01.
Vid Kervo å finns Veinis kvarn och Villa Söderbo.

För två år sedan sa Vanda stad upp kontraktet med företagaren som hade caféverksamhet i den gamla Söderlingska kvarnen, senare känd som Veinis kvarn, i Dickursby. Såväl kvarnen som karaktärsbyggnaden Villa Söderbo är i dåligt skick.

Sedan dess har kvarnen stått tom. Oroliga invånare ordnade en namninsamling för att väcka staden till åtgärder. Parallellt med det här har Vanda lagt upp sina planer.

– Vi hade en expertgrupp att titta på läget och kom fram till att strandbanken vid ån måste förstärkas med stålkonstruktioner. Annars riskerar både kvarnen och Villa Söderbo att glida ner för backen och hamna i ån, berättar Tomi Henriksson som är fastighetsutvecklingschef på Vanda stad.

Det som ännu är lite oklart är om arbetet ska utföras innan byggnaderna läggs till försäljning eller samtidigt som byggnaderna renoveras.

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp för att titta på det här, säger Henriksson.

Villa Söderbo i Dickursby sett från filfabriken.
Bildtext Villa Söderbo är också i behov av renovering.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Kan bli ett svårsålt objekt

Det kommer knappast att bli lätt att få byggnaderna sålda. De är i rätt dåligt skick för tillfället och kommer att kräva en grundlig renovering.

– Kvalitetsklassen på byggnaderna är nog svag. Renoveringskostnaderna kommer säkert att ligga på hundratusentals euro, tror Tomi Henriksson.

Priset på byggnaderna måste antagligen vara ganska lågt för att staden alls ska få dem sålda. En annan faktor som spelar in är vad man vill göra med kvarnen och Villa Söderbo. De kan till och med bli aktuellt med en ändring i detaljplanen.

– Det som är helt klart är att vi inte vill se ett privatboende här, säger Henriksson. Området ska också i fortsättningen vara en oas för Vandaborna och det här promenadstråket som går här igenom tomten ska fortsätta vara ett ställe man kan flanera på, fortsätter han.

Tomi Henriksson sitter framför Veinis kvarn i Dickursby.
Bildtext Tomi Henriksson vill gärna se café, restaurang och teater vid Veinis kvarn.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

En kvarn med gamla anor

Kvarnen byggdes år 1934 av Ernst Söderling. Till en början hette kvarnen Söderlings kvarn. Han byggde också ett hus intill, Villa Söderbo som stod färdigt år 1939 där han bodde med sin familj. Kvarnens glansperiod var i början på 50-talet då den försedde hela närnejden med vete. Då Söderling dog år 1956 var det slut med kvarnverksamheten och all apparatur såldes bort.

Veinis kvarn i Dickursby sett från Kervo å.
Bildtext Läktarna har väntat på teaterpublik i två års tid.
Bild: Mathias Gustafsson / Yle

Nya vindar under 80-talet

I slutet på 1980-talet köpte Vanda stad tomten och byggnaderna och lät restaurera dem. Kvarnen hyrdes då av Veini Vuorela som startade ett café där. Efter det har kvarnen kallats Veinis kvarn. Villa Söderbo fick agera som konstnärsvilla under några års tid.

Idag är både kvarnen och villan skyddade och det måste tas i beaktande då de renoveras.

– Alternativet att Vanda själv skulle renovera här innan stället säljs är inget som ännu har diskuterats, berättar Tomi Henriksson, Vanda stads fastighetsutvecklingschef. Men förstås, om ingen vill köpa i nuvarande skick så kan det ju bli så. Men vi hoppas att någon skulle finna intresse för den här gamla fina kvarnen, fortsätter han.

Hoppas på kvällsevenemang

Om Vanda stad inte vill se att stället går över till privatboende, vad önskar sig då Tomi Henriksson själv att här ska hända i framtiden?

– Jag vill se ett café och en restaurang som ordnar kvällsevenemang. Man kunde också tänka sig någon form av Bed and Breakfast här, lite beroende på hur Villa Söderbo ser ut. Så skulle jag gärna se att Vanda teaterförening kunde återvända hit och också andra sorter av uppföranden är välkomna här vid åstranden, svarar han.