Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Traditionen med att lära ungdomar ekonomi fortsätter i Västnyland – tidigare gymnasiestuderande: "Det är bara vi från Karis som placerar i aktier"

Från 2022
Uppdaterad 06.06.2022 05:19.
En man håller en knippe 100-eurossedlar handen och skrattar och jublar.
Bildtext Karis- och Pojoungdomar har också tidigare kunnat gå ekonomikurser i gymnasiet. Hur det sedan lyckats med sparandet efter att de gått kursen finns det ingen uppföljning på. Mannen på bilden är inte Karis- eller Pojobo.
Bild: Shutterstock

Föreningen Västra Nylands aktiesparare fyller 20 år och firar med att erbjuda ungdomar som studerar vid andra stadiet en gratis kurs i ekonomi.

Det är ekonomiskt turbulenta tider och många av oss funderar säkert hur man ska planera sin ekonomi med tanke på både grannen i öster, inflationen och den svajiga börsmarknaden.

Åtminstone ungdomar i Västnyland kan från och med i höst få goda råd och ekonomiska färdigheter av föreningen Västra Nylands aktiesparare.

Ekonomikursen för ungdomar ordnas i samarbete med Karis-Billnäs gymnasium och tack vare finansiering av Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo är den gratis för både ungdomarna och gymnasiet.

Kursen kommer att ordnas tre år i följd och den allra första kursen har redan fått en del preliminära anmälningar säger rektorn vid Karis-Billnäs gymnasium, Esbjörn Hägerstedt.

en man i 30-års åldern med mörk kavaj och glasögon
Bildtext Höstens ekonomikurs har väckt intresse säger Esbjörn Hägerstedt, rektor vid Karis-Billnäs gymnasium. Han hoppas också att studerande från finska gymnasiet i Karis och andra västnyländska gymnasiestuderande och studerande vid yrkesutbildningar anmäler sig till kursen.
Bild: Ellen Forsström / YLE

– Vi har ganska många från vårt eget hus, över 20 faktiskt, och eftersom det här är ett samarbete med Västra Nylands aktiesparare så har vi öppnat upp och bjudit in studerande från Karjaan lukio, Virkby gymnasium och andra gymnasier här i regionen, säger Esbjörn Hägerstedt.

Ekonomikursen kommer att hållas i det nya Fokushuset, utbildningen kommer att hållas på svenska, men kursmaterialet kommer att finnas på både svenska och finska.

Ekonomikursen en livsnerv i KBG

Karis-Billnäs gymnasium har faktiskt en rätt lång tradition av att lära sina studerande både vardagsekonomi och att placera pengar.

– Lärarna här och dåvarande rektorn identifierade att ungdomarna inte kan det här med ekonomikunskap, säger Esbjörn Hägerstedt.

Västra Nylands aktiesparare vill att unga ska lära sig hur ekonomin fungerar - bjuder på gratis kurs tre år i följd

5:14

Under 2010-talet startade gymnasiet ett stort ekonomiprojekt med Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo

Undervisningen sköttes av Sven-Eric Holmström, som utbildar och coachar i ekonomi, sparande och placeringar, men också av gymnasiets egna lärare.

En man står framför en tavla som  är ett fotografi  av en staty i brons föreställande en tjur. Det är en bild tagen vid Wall Street i New York.
Bildtext Sven-Eric Holmström framför bronsstatyn av tjuren vid Wall Street. Vi befann oss däremot inte i New York när bilden togs utan framför ett stort fotografi i Holmströms arbetsrum i Karis.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Sedan 2017 har det ordnats ekonomikurser, bland annat en under namnet "Placera rätt".

– Det är allmänbildande kurser som inte direkt fokuserar på studentexamen utan ger en vardagskompetens som alla borde kunna, säger Esbjörn Hägerstedt och tillägger att ekonomikurserna varit en livsnerv i KBG, Karis-Billnäs gymnasium.

Karisungdomar har fått en god start i att spara och placera

Rektor Esbjörn Hägerstedt säger att det finns behov av ekonomikurser för ungdomar.

– Det är inte bara det här med aktier, utan också vad man ska tänka på när man flyttar hemifrån och ska bo i hyreslägenhet, säger Hägerstedt.

Hur det gått för de ungdomar i Karis och Pojo som gått tidigare ekonomikurser vet Hägerstedt inte, men han tror de har haft nytta av att gå dem.

Då insåg jag att nu har jag kanske skapat något i gymnasiet och det tycker jag att är väldigt kul

Rådgivare och utbildare Sven-Eric Holmström efter att ha fått god respons av en tidigare studerande.

Karisbon Sven-Eric Holmström, som mer eller mindre har vigt sitt liv till att jobba med att spara och placera, har däremot fått feedback av en tidigare gymnasiestuderande som efter studentexamen for till Åbo Akademi för fortsatta studier.

– Det här var många år senare, men han ringde och sa ”hör du Svenne, det är ju bara vi från Karis som placerar i aktier, inte håller de andra här på med aktier”. Då insåg jag att nu har jag kanske skapat något i gymnasiet och det tycker jag att är väldigt kul.

Sven-Eric Holmström, företagare och styrelsemedlem i Västra Nylands aktiesparare, är också nu utbildare i de kommande ekonomikurserna som föreningen och Karis-Billnäs gymnasium ordnar.

– Längs åren har det utkristalliserat sig vilka behoven är och vad de unga vill lära sig.

Gymnasierektor välkomnar ekonomikurs: "Det är inte bara aktier utan också vad man ska tänka på när man flyttar hemifrån"

4:45

Det kommer ingalunda handla enbart om att köpa aktier och försöka skapa sig en förmögenhet.

– Det gick upp ett ljus för mig för många år sedan när jag berättade hur olika slags kort fungerar. Då frågade en ungdom hur man betalar en räkning. Jag insåg att det här är också något vi bör gå genom, säger Sven-Eric Holmström, som därför också lär ut en del vardagsekonomi.

Bankkortsautomat
Bildtext Att ta ut pengar från automat torde inte vara något problem bara man minns koden, men hur och när man betalar räkningar är inte lika självklart om man inte behövt göra det tidigare.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

– Vad är ett rimligt bostadslån, hur fungerar det när man ska betala en räkning, försäkringar, ja allt möjligt som har med ens privatekonomi att göra.

Under de drygt tio år som Sven-Eric Holmström hållit olika ekonomikurser för ungdomar har han märkt att de har blivit betydligt mer intresserade av placeringar.

– Ungdomarna diskuterar ganska mycket placeringar på sociala medier. Diskussionerna handlar om att långsiktigt skapa sin förmögenhet. De yngsta generationerna är mer målmedvetna och noga med pengar, konstaterar Holmström.

Däremot finns det fortfarande en del misstro mot aktier och andra placeringsformer bland äldre.

Lotto.
Bildtext Hoppet om skattefria miljoner gör att många finländare lämnar in "pensionsansökan" i form av några eller många lottorader varje vecka. Frågan är hur mycket de pengarna skulle ha växt på till exempel en indexfond?
Bild: Veikkaus.

– När man frågar av vuxna vad som är det mest acceptabla sättet att skapa en förmögenhet så svarar 31 procent att den rätta lottoraden är det bästa sättet att bli förmögen medan bara elva procent godkänner att man blir förmögen av att spara och placera, säger Sven-Eric Holmström.

En förening med helt vanligt folk

Det är alltså Västra Nylands aktiesparare som firar sitt 20-årsjubileum med att erbjuda ungdomar som studerar vid andra stadiet en avgiftsfri ekonomikurs.

Albin Söderström är ordförande i föreningen.

– Vårt mål från allra första början har varit att sprida information, olika former av sparande, föra fram både risker och fördelar så att så många som möjligt ska kunna ta tag i och bemästra sin egen ekonomi, säger Albin Söderström.

Det att föreningen vill satsa på ungdomen är för föreningen och Albin Söderström helt naturligt.

– Det är så viktigt att man i den åldern lär sig förstå hur ekonomin fungerar. Tiden är på deras sida. Börjar man i tid så har man så mycket lättare att skapa sin egen förmögenhet, säger Albin Söderström.

En man med kort hår, skägg och glasögon, står i en skogsdunge. Har blå kavaj och jeans, prydligt klädd.
Bildtext Man ska ha pengarna innan man spenderar dem lärde sig Albin Söderström som ung pojke. Det var den första snabbkursen i ekonomi, men inte alls något dåligt råd eller hur?
Bild: Privat

Det att både Söderström och utbildaren Sven-Eric Holmström talar om förmögenhet betyder inte att målet är att alla ska bli rika som troll, utan mera att trygga sin framtid.

– Vi tycker nog att man ska bekanta sig med många olika former av sparande. Det finns inte en form som passar alla, säger Albin Söderström.

Västra Nylands aktiesparare har i dag runt 230 medlemmar och Albin Söderström säger att det är helt vanligt folk som är med i föreningen.

– Det har kanske tidigare år setts som en förening som inte syns så mycket utåt, men det är en ganska stor förening i regionen. Vi vill på det här sättet få unga med och vi vill också få kvinnor med. Vi ser det som en del av att främja jämlikhet, alla ska få samma information och sedan fatta beslut utgående från den information man har.

Borde ingått i skolornas kursutbud redan långt tidigare

Albin Söderström tänker i dag att han skulle ha haft mycket nytta av att gå en ekonomikurs redan i skolan.

– Hemifrån lärde jag mig att man ska ha pengarna innan man spenderar dem.

Också Esbjörn Hägerstedt, som studerade i Karis-Billnäs gymnasium i början av 2000-talet, säger att han gärna hade gått en ekonomikurs i samma skola han nu är rektor för.

– Det ingick lite ekonomikunskap i samhällsläran, men inte alls på det här viset. På senare år har jag gått en del ekonomikurser och försöker nu med egna barn att de ska lära sig redan från barnsben, säger Esbjörn Hägerstedt.

"Svenne, det är bara vi i Karis som placerar i aktier!"

4:21

Artikeln korrigerad 2.6 kl 11.15. Tidigare stod det att Sven-Eric Holmström har varit ordförande i Västra Nylands aktiesparare, det stämmer inte. Däremot är han föreningens "ständige sekreterare".

Diskussion om artikeln