Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Online-evenemang ska hjälpa ukrainare hitta jobb: "Vi hoppas att de som hittar jobb också skulle stanna kvar här"

Från 2022
En man med kort mörkt hår och liten skäggstubb. I bakgrunden syns en röd kvarn.
Bildtext Richard Lähteenmäki håller i projektet i Kristinestad. Han hoppas projektet ska råda bot på arbetskraftsbristen och befolkningsminskningen i staden.
Bild: Juho Teir / Yle

Ukrainska flyktingar kan råda bot på den arbetskraftsbrist som råder på många håll i Österbotten. På onsdag har arbetsgivare och ukrainska arbetssökande en möjlighet att hitta varandra via Yrkesakademins digitala evenemang New Doers.

En plattform på webben ska föra arbetssökande och arbetsgivare närmare varandra. Det är åtminstone tanken med Yrkesakademins nya online-evenemang som lanseras på onsdag. Evenemanget är en fortsättning på den digitala rekryteringsmässa som ordnades i januari.

– Vi hoppas att det sker så många matchningar som möjligt där. Ju mera kontakter det blir desto bättre. Vi hoppas vi får mera gäng med än vi hade i januari, fast vi hade långt över 200 då redan. Vi hoppas få ännu mer människor registrerade nu till det här evenemanget och så hoppas vi att så många arbetssökande som möjligt hittar jobb, säger Richard Lähteenmäki på näringslivscentralen i Kristinestad.

Projektet drivs och ägs av Yrkesakademin i Närpes i samarbete med näringslivscentralen i Kristinestad, Dynamo i Närpes och Kaskö stad.

Evenemanget ordnas helt och hållet digitalt och arbetsgivare och arbetssökande kan registrera sig på plattformen. De som söker jobb fyller i sina uppgifter och kvalifikationer, medan arbetsgivaren fyller i vilken typ av arbetstagare de söker.

– Jag tror det är en hel del som ännu söker sommarjobb. Det här är en ypperlig chans för företagare, främst inom besöksnäringen och restaurangbranschen, som behöver arbetare till sommarperioden.

Riktar sig främst till ukrainare

Men tanken är inte att enbart hitta sommarjobbare. Det finns också behov för deltids- och fastanställningar. Och även om plattformen är öppen för alla, är det främst riktat till de hundratals ukrainska flyktingar som gärna vill jobba.

– Nästan varje dag får jag kontakt av ukrainare som söker efter arbete, så jag hoppas att de registrerar sig till det här evenemanget och tar kontakt med företag.

– Det är en hel del av ukrainarna som kan engelska. Jag tror att restaurangbranschen kommer att gå till det att man använder utländsk arbetskraft som kan kommunicera på engelska med kunderna. Sedan är det lätt att lära sig vissa kuggord på finska och svenska när du är i kontakt med kunderna i en restaurang. Jag tror det här kommer att bli bra för dem.

Och det är redan tiotals ukrainare som registrerat sig på plattformen som också är översatt till ukrainska. Lähteenmäki hoppas också att många ukrainare vill stanna i Kristinestad för en längre tid.

– Integrering är en av de viktigaste sakerna med de här ukrainarna. Vi hoppas att de blir en del av det här samhället. Vi hoppas att de som hittar jobb också skulle stanna kvar här. Det här är en enorm chans för Kristinestad också då vi tampas med att befolkningen minskar hela tiden.