Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ulrika Mylius mådde psykiskt dåligt i tio år: "Det började redan i lågstadiet – min lärare gjorde allt värre"

Från 2022
Uppdaterad 26.05.2022 07:42.
En kvinna med rött hår och svart mössa. I bakgrunden syns träd.
Bildtext I lågstadiet förstod inte läraren att Ulrika Mylius hade ångest. Inte heller i högstadiet togs hennes problem på allvar.
Bild: Miro Johansson / Yle

När Ulrika Mylius mådde som sämst tänkte hon att det var bäst för alla om hon dog. Hon försökte ta sitt liv flera gånger men lyckades inte – något hon är tacksam för i dag.

Det senaste avsnittet av dokumentärpodden Det här hände handlar om 19-åriga Ulrika Mylius, vars uppväxt är kantad av psykisk ohälsa.

Ulrika mådde så dåligt att hon försökte begå självmord: “I dag kan jag sitta på bussen och vara glad över att jag lever"

39:43

När Ulrika Mylius går i gymnasiet blir hon inskriven på en psykiatrisk avdelning. Där ska hon bo, från och till, under de kommande ett och ett halvt åren. Trots den psykiatriska hjälpen börjar hon inte må bättre. När det är som värst hittar hon ingen annan utväg än att ta sitt liv.

– Jag var bara tvungen att hitta något sätt att bli av med mitt dåliga mående, vad som helst bara jag inte skulle må dåligt mer. Och så tänkte jag också att det bara är bättre för alla andra om jag dör, berättar Ulrika Mylius.

Det började redan när hon var barn

Redan i lågstadiet känner Ulrika Mylius att allt inte står rätt till – att hon har svårt att passa in.

– Jag var nog ganska tyst och inte en av de populära. Jag hade några vänner, men kände ändå att jag inte hörde hemma någonstans. Jag kände mig hela tiden ganska ensam.

Ulrika lider av ångest och den blir värre när hon måste vistas på ställen med mycket folk. Hon mår därför väldigt dåligt under skolutfärder – något som hennes lärare inte alls verkar förstå.

– När min ångest syntes på något sätt brukade hon skälla ut mig – att jag bara hittar på och gör saker värre, att jag förstör utfärden för andra och att jag måste sluta. Men det är ju inget man bara kan sluta med, säger Ulrika Mylius.

Ulrika Mylius ångest gör att hon ofta har ont i magen och mår illa. Hon undersöks av läkare eftersom man misstänker att hon har en tarmsjukdom, men läkarna hittar såklart inget fel.

– Jag tror inte någon förstod att det var ångest, eller något psykiskt.

Ett instagramkonto med smygfotade bilder

I högstadiet får Ulrika Mylius nya vänner som inte alls är bra för henne och måendet förvärras ytterligare.

– En av dem gjorde ett Instagramkonto där hon laddade upp smygbilder av mig och skrev fula saker om mig. Jag mådde dåligt redan innan och jag minns att jag bara grät hela skoldagen när jag fick veta det.

Efter det här börjar Ulrika Mylius regelbundet träffa skolans kurator, men först på nian ska hon få remiss till en psykiatrisk poliklinik. Där blir hon diagnostiserad med depression och får mediciner för att må bättre.

Men innan det blir bättre, ska det bli sämre.

Inskriven på psykiatrisk avdelning

Mylius vill klara sig bra i skolan och går ut högstadiet med ett medelvitsord på 9,8, men när hon börjar gymnasiet orkar hon bara inte mer. Hon är ofta inskriven på en psykiatrisk avdelning och hon skär sig själv för att försöka må bättre.

Hon utvecklar också en ätstörningsproblematik och allt runt omkring verkar falla isär. Det är också nu hon försöker ta sitt liv.

En kvinna står och lutar sig mot Sibeliusmonumentet i Helsingfors.
Bildtext Ulrika Mylius vid Sibeliusmonumentet i Helsingfors. Det var här hon för sista gången försökte ta sitt liv.
Bild: Miro Johansson / Yle

Efter ett av självmordsförsöken är det äntligen några sköterskor på avdelningen som på allvar försöker få Ulrika Mylius att må bättre.

– Vi började göra planer för framtiden och hitta på sätt för mig att hantera mitt mående istället för att skada mig själv och bara vara i det dåliga måendet.

Gruppterapin blir räddningen

Ulrika Mylius börjar gradvis må bättre och kan tillbringa allt längre perioder hemma. Hon går också i gruppterapi, som kallas dialektisk beteendeterapi, tillsammans med sina föräldrar.

– Det stärkte vår relation jättemycket. Vi pratade öppet om de här sakerna och de fick sätt att stödja mig – för det hade de inte tidigare. De visste inte hur de kunde hjälpa mig, men nu så vet de.

En arm som har en tatuering föreställande ett timglas på sig.
Bildtext Timglaset har Ulrika Mylius själv ritat och en kompis från avdelningen har en likadan. Den symboliserar att även den värsta stormen lugnar sig med tiden.
Bild: Miro Johansson / Yle

Efter gruppterapin mår Ulrika Mylius så bra att hon kan söka in till studier för förstavårdare.

– På högstadiet ville jag bli läkare och i början av gymnasiet satsade jag också på det. Sedan i något skede när jag märkte att gymnasiet inte riktigt funkar började jag tänka på det här med förstavårdare.

Ulrika Mylius bestämmer sig för att strunta i gymnasiet och istället satsa på en yrkesutbildning.

– Jag tänkte också att gymnasiet påminner mig om sjukdomen och de dåliga tiderna, och att jag istället behöver en nystart på livet, så då sökte jag dit.

I dag njuter hon av livet

Nu är Ulrika Mylius klar med sina studier. I sommar ska hon jobba som förstavårdare och till hösten 2022 ska hon söka in till en yrkeshögskola för att studera vidare inom samma yrke.

Ulrika Mylius går fortfarande i terapi och äter mediciner som håller hennes mående stabilt, men för första gången i livet, har hon en framtidstro.

– I dag är jag en helt vanlig 19-åring vars vardag ser ut som vem som helst annans. Jag njuter av livet. Jag kan sitta i bussen och vara så där att … vitsi jag är glad över att jag ännu är vid liv, att allt känns bra och jag ser fram emot framtiden och jag har planer för framtiden.

Lyssna på Ulrikas hela historia i podden Det här hände, som du hittar på Arenan.