Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sami Vatanen sjuk och borta från Lejonens träning – missar tisdagens match mot Tjeckien

Från 2022
Jukka Jalonen lotsar laget i matchen mot Lettland.
Bild: Pasi Mennander / Finlands ishockeyförbund

Sami Vatanen saknades då Lejonen gjorde en förberedande träning inför den sista gruppspelsmatchen i ishockey-VM. En god nyhet inför tisdagens Tjeckien-match var att målvakten Harri Säteri igen kunde träna för första gången på några dagar.

Finland gör inga större ändringar i laguppställningen, men hälsoläget i laget tvingar träningsledningen till åtminstone en förändring.

– Sami Vatanen har varit lite sjuk och saknades från träningen idag. Vatanen är också bort från laguppställningen i morgon, sade chefstränaren Jukka Jalonen efter träningen.

Ville Pokka ersätter Vatanen i tisdagens match. Pokka har tvingats avstå från sin plats i det spelande manskapet efter att NHL-backarna Miro Heiskanen och Esa Lindell förstärkte Lejonen, men får alltså en ny chans att spela mot Tjeckien.

Bättre ser det igen ut på målvaktsfronten då Harri Säteri gjorde igen comeback på träningarna och kunde träna med Lejonen.

– Säteri är med laget igen och kunde träna för första gången på några dagar, men det tar sin tid innan han är hundraprocentig. Men fint att igen få honom med i laget, sade Jalonen.

Gruppsegern inom räckhåll

Då Finland möter Tjeckien på tisdag kan Finland säkra gruppsegern. Tjeckien tränas av Kari Jalonen, men Jukka Jalonen tonar ner vikten av att motståndaren också tränas av en finländare.

– Konstellationen Jalonen vs Jalonen behöver överhuvudtaget inte poängteras. Det är en normal match där det laget vinner som är lite bättre i sitt samspel.

Kari Jalonen på bänken bakom tjeckiska spelare.
Bildtext Kari Jalonen tränar Tjeckien i ishockey-VM.
Bild: CTK/All Over Press

– Vi brukar nog snacka med varandra då vi möts, vi bor på samma hotell, men det är normalt umgänge, inget speciellt med det. Men det är alltid fint att träna ett topplag i en match mot ett annat topplag, oberoende av namnet.

– Lite speciellt är det förstås då man spelar VM-hockey mot ett lag som tränas av finländare som "Södes" Tyskland tidigare och nu "Kojos" Tjeckien. På så sätt är det intressant men det påverkar inte på något sätt vår verksamhet. Vi förbereder oss ändå på samma sätt till matchen.

Matchen Finland–Tjeckien inleds klockan 20.20 på tisdag i Tammerfors.