Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Zendaya, Peng, Zelenskyj, Putin – Time publicerade lista över mest inflytelserika personer

Zelenskyj, Putin, Zendaya, Peng
Bild: Yle/AOP/EPA/

Bland annat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin finns på tidskriften Times färska lista över de hundra mest inflytelserika personerna i världen 2022.

Den amerikanska tidskriften Time har igen listat de hundra mest inflytelserika personerna i världen. De utvalda personerna representerar sex kategorier: artister, innovatörer, jättar, ledare, ikoner och pionjärer.

Time gör en lista över inflytelserika personer en gång per år, men rangordnar dem inte. I den här artikeln plockar vi fram några av de intressanta namnen på listan. Årets lista i sin helhet hittar du här.

Zelenskyj – värdiga ledaren

Zelenskyj beskrivs i inlägget som skrivits av USA:s president Joe Biden (som också finns i kategorin ledare) som en värdig ledare för det ukrainska folket.

Efter Rysslands anfallskrig mot Ukraina har president Zelenskyj med sitt exempel inspirerat de fria länderna i världen att stå mer enade, mer beslutna och mer målmedvetna än på länge, skriver president Biden i artikeln.

Volodymyr Zelenskyj sitter vid ett bord. Han tittar åt sidan. I bakgrunden Ukrainas flagga.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Bild: AOP

Putin – en ond diktator

Artikeln om president Putin har skrivits av den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Putin påminner oss alla om att vägen från bara lite valfusk alltid slutar i diktatur, och diktatur leder alltid till krig, skriver Navalnyj.

Navalnyj risar världsledare som genom internationell handel med Ryssland dragit nytta av rysk olja och gas samtidigt som Putins grepp om makten blivit starkare.

Navalnyj skriver att vi måste hitta svaret på frågan: hur ska man stoppa en ond galning med en armé, kärnvapen och en plats i FN:s säkerhetsråd.

Vladimir Putin voitonpäivän paraatissa Moskovassa.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Zendaya – Hollywoods kreativa stjärnskott

Filmregissören Denis Villeneuve beskriver skådespelaren Zendaya som en kreativ person driven av ren inspiration, empati och en respekt för sitt hantverk.

Den 25-åriga amerikanska skådespelaren inledde sin karriär då hon var bara sex år gammal, och blev känd för sina roller i serier på Disney Channel. Sedan dess har hon blivit en superstjärna som medverkat i ett flertal filmer, bland annat Marvels Spiderman-trilogi. Hon spelar också huvudrollen i HBO:s succéserie Euphoria.

Zendaya är framtiden, skriver Villeneuve i sitt inlägg på Times lista.

Skådespelaren Zendaya
Bildtext Skådespelaren Zendaya.
Bild: John Salangsang/Shutterstock/All Over Press

Ursula von der Leyen – en ledare som får saker gjorda

Europeiska komissionens ordförande Ursula von der Leyen finns med på listan under kategorin ledare. Inlägget om henne är skrivet av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

I sin text beskriver Stoltenberg von der Leyen som en person som "får saker gjorda – effektivt och med lugn". Enligt Stoltenberg har von der Leyens ledarskap också förstärkt relationen mellan Nato och EU till "aldrig förut skådade nivåer".

Ursula von der Leyen blev ordförande för Europeiska kommissionen i december 2019. Före det har hon suttit på flera olika ministerposter i Tyskland, bland annat som försvarsminister mellan 2013–2019.

Ursula von der Leyen står och talar. Hon tittar framåt, något åt sidan. I bakgrunden EU:s flagga på en vägg.
Bildtext Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Josh Wardle – pappa till Wordle

Josh Wardle är mannen som hittade på ordspelet Wordle, som spred sig som en löpeld över världen. I spelet ska man komma på ett ord på fem bokstäver och alla världen över gissar på samma ord.

Spelet fick snabbt efterföljare på andra språk. På svenska finns Ordlig och på finska Sanuli, men ingendera tillåter böjningsformer, som Wordle gör, utan endast uppslagsord.

Innovatören Wardle hyllas i Time av artisten och regissören Questlove med en text som är helt skriven med ord på fem bokstäver. Den slutar med ett tack:

folks thank
JoshW ardle

En hand håller en mobiltelefon där någon har spelat Wordle.
Bildtext Wordle är enkelt och – för vissa – beroendeframkallande. Grått: bokstaven finns inte i ordet. Gult: bokstaven finns, men är på fel ställe. Grönt: rätt bokstav på rätt plats.
Bild: Anna Watson / Alamy/All Over Press

Ketanji Brown Jackson – en banbrytande vägvisare

I april 2022 blev det klart att Ketanji Brown Jackson kommer att bli den första svarta kvinnan i USA:s högsta domstol. Senaten godkände då utnämningen med rösterna 53–47. På Times lista finns Brown Jackson med under kategorin ledare.

Inlägget om henne på Times lista har skrivits av New Jerseys demokratsenator Cory Booker. Han lyfter bland annat fram det historiska i Brown Jacksons utnämning, hennes långa erfarenhet från rättsalen samt hennes ihärdighet och elegans.

"Hon kommer att hjälpa vår nation gå framåt på sin långa och episka väg mot rättvisa", skriver Booker.

En leende Ketanji Brown Jackson med pärhalsband och pärlörhängen.
Bildtext Domaren Ketanji Brown Jackson.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Peng Shuai – en ikon som förändrade idrottsvärlden

Med ett inlägg på kinesiska sociala mediet Weibo satte tennisstjärnan Peng Shuai igång en kedjereaktion som förändrade den globala sportvärlden, konstaterar Time.

I sitt inlägg i november förra året anklagade hon Kinas förre vice premiärminister Zhang Gaoli för att ha förgripit sig på henne sexuellt. Kort därefter försvann Peng ur den offentliga sfären.

När hon dök upp igen var det i iscensatta sammanhang som fick USA att införa en diplomatisk bojkott av OS i Peking. Damtennisorganisationen WTA ställde in turneringar i Kina.

Peng Shuais namn är fortfarande censurerat på internet i Kina, men hon har inspirerat till försvar för kvinnors rättigheter i förhållande till auktoritär makt, konstaterar den feministaktivisten Lü Pin, som har skrivit om Peng för Time.

Peng Shuai med knuten näve på tennisplanen.
Bildtext Tennisspelaren Peng Shuai.
Bild: Monika Graff / AOP