Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ralf Friman har stannat kvar i arbetslivet 28 år längre än finländare i genomsnitt – trivs bra på den före detta kalkfabriken i Lojo

Från 2022
Ralf "Frille" Friman on työskennellyt Lohjan Kalkkipetterin alueella jo 64 vuotta.
Bildtext Ralf Friman är 80 år men jobbar fortfarande.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Finländarna går i genomsnitt i pension efter 35–40 års arbete. 80-årige Ralf "Frille" Friman planerar att snart gå i pension efter att ha jobbat i 65 år på den gamla kalkfabrikens område i Lojo.

– Tur nog finns det ett staket runt fabriken, så jag kan inte rymma. När jag far härifrån, då finns det ingen väg tillbaka. Det är över då, säger Ralf Friman.

Kalk- och cementverket lade ner sin verksamhet på 1990-talet. Det finns fortfarande ett tjugotal företag på området, bland annat ett kontorshotell.

Friman jobbar som gårdskarl på området, anlitad av tre företag. Han håller koll på byggnaderna, lagar de fel han själv kan fixa och beställer hjälp när den egna kompetens inte räcker till.

Fabriksområdet som breder sig ut på ett 60 hektar stort område är skyddat av Museiverket. Det finns mycket att underhålla och sköta där.

Gamla industribyggnader som använts för att producera kalk, omringade av gröna träd och en gräsmatta.

Det var en gång en kalkpatron och hans fabrik i Virkby

Kalk-Petter byggde upp en industri med runt 1500 anställda.

Försvarsmakten övar ofta på "Kalk-Petters" gamla fabrik. Många filmer, musikvideor och tv-serier har spelats in på det nedgångna fabriksområdet.

Graffiti på tiotals meters höjd berättar också om obehöriga besökare.

– De är lite för djärva, de här byggnaderna är fulla av faror, säger Friman.

Han får sjasa iväg barn och unga från området nästan dagligen.

Känns inte tungt att gå på jobb

Friman har alltid trivts bra med sitt arbete, och därför känns det inte tungt att gå på jobb. Inte ens fastän han förlorade ett öga när han höll på med svetsjobb, också det i kalkfabriken.

– Jag har aldrig tänkt att något jobb inte hör till mig, jag har bara gjort allt. Och ibland får jag en liten förebråelse när jag går över gränserna, säger Ralf Friman.

I genomsnitt går finländarna i pension efter 35,8 år i arbetslivet. Förtidspension, arbetslöshet och familjeledighet minskar på mängden år i arbetslivet.

Ralf "Frille" Friman planerar att gå i pension om ett år. Då har han jobbat lika länge som kalkbrukets grundare Petter Forsström.

Artikeln är en översättning av Paula Tiainens artikel, där det finns fler bilder. Översättningen är gjord av Helena von Alfthan.