Sängar finns, men ingen personal – akutpatienter vid ÅUCS kan inte skickas vidare till vårdavdelningar
Akut brist på vårdpersonal stoppar patienter på jouren. Det fick S:t Karinsbon Elina Alm uppleva.
Under veckoslutet fick Alm allt högre feber, dessutom ont i bröstet och svårt att andas. Hon hade varit förkyld och hållit sig hemma, men nu blev det så allvarligt att hon åkte till akutmottagningen vid Åbo universitetscentralsjukhus.
Där konstaterades hon ha nästan 40 graders feber och lunginflammation, och trots att Alm fick medicin var hon så trött att hon behövde stanna kvar på sjukhus.
– Men det fanns ingen vårdplats. Personalen sökte hela lördagen, men till slut fick jag ett lugnt hörn i ett forskningsrum på akuten, säger Elina Alm.
Det är akut brist på vårdplatser vid ÅUCS. Nästan varje natt finns det patienter som inte kan skickas vidare från akutmottagningen, ibland upp till tio patienter.
Minst en tredjedel av vikarierna saknas
– Patienterna är bekymrade över situationen, liksom personalen. Det händer alltför ofta nuförtiden att det finns för många patienter över natten på akuten, säger Sirkku Jyrkkiö, tf sjukhusdirektör vid ÅUCS.
Istället får patienter ligga i undersökningsrum eller forskningsrum på akuten.
– Orsaken är att vi inte har tillräckligt med personal på vårdavdelningarna, så det finns inte tillräckligt med platser för patienterna, säger Jyrkkiö.
Sjukvårdsdistriktet försöker göra nya planer, men det fattas minst en tredjedel av de vikarier som behövs. Det finns nog sängar, men inga skötare.
Och sängarna på akuten är inte gjorda för att vårda patienter någon längre tid.
– Personalen berättade om en som hade varit på akuten i tre dagar för att det inte fanns vårdplatser någon annanstans. Det låter ganska hemskt, och jag funderar hur det blir nu dessutom med sommarsemestrar, säger Alm.
Sommaren väntas bli ännu värre
"Sommaren ser riktigt besvärlig ut. Det största problemet är att vi inte får iväg patienter för fortsatt vård. Läget är verkligen kritiskt", säger Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts tf direktör Petri Virolainen till STT.
Situationen väntas bli ännu värre till sommaren då det saknas såväl vikarier som sommarjobbare.
Enligt Virolainen kommer man att klara av alla brådskande fall, men förberedelser görs för att stänga fler avdelningar och trappa ner på mer annan verksamhet än tidigare somrar.
Elina Alm upplevde att hon fick jättebra vård av både läkare och skötare, till och med så att hon är överraskad över hur bra de orkade med allt. Men samtidigt påpekar Alm att det ju inte går att konstant ha patienter på akuten om de inte hör hemma där.
– På akutmottagningen finns ju ingen dusch, och det kommer ingen lunch eller middag heller. De har bröd, juice och saftsoppa, men sedan får familjen komma med mera mat, säger Alm.
– Jag är ledsen över situationen. Jag vill ju att vården av patienterna fungerar bra, men nu har vi problem, säger Jyrkkiö.
Patienter i forskningsrum hela sommaren?
Bristen på sjukvårdspersonal är inte ett problem specifikt för ÅUCS eller sjukvårdsdistriktet, utan det är ett nationellt och internationellt problem. Sjukvårdarna blir äldre, men det finns inte tillräckligt mycket ny personal som kommer istället.
– Jag är lite bekymrad över att situationen fortsätter, att vi hela sommaren har patienter som måste sova i forskningsrum på akuten. Men vi har flera möten; i dag, på onsdag och nästa vecka för att komma fram med nya planer, säger Jyrkkiö.
Elina Alms tillstånd blev på söndagen så pass mycket bättre att hon kunde skickas hem. Hennes hosta låter fortfarande hemsk, men hon är i alla fall hemma med sin familj.
– Om det blir värre fick jag uppmaning att komma tillbaka till akuten. Jag är tacksam över vården jag fick där, men jag hoppas att jag inte behöver återvända, utan kan bli frisk här hemma, säger Alm.