Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Flera vägarbeten på gång i centrala Borgå – företagare vid Ågatan: "Kanske inte den bästa tidpunkten just nu"

En grävmaskin arbetar vid en väg som görs om till cykelväg.
Bildtext Vägarbetena på Ågatan och Biskopsgatan beräknas vara klara i juni.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Flera gator där många rör sig med bil men också med cykel och till fots är just nu uppgrävda i Borgå. Speciellt vägarbetena på Ågatan väcker diskussion.

I början av den här veckan (21) är en av Borgås huvudleder, Alexandersgatan, avstängd för fordonstrafik. Det är frågan om avsnittet mellan Runebergsgatan och Fredsgatan.

Orsaken är att Borgå vatten sanerar vattennätet på Biskopsgatan och själva grävarbetet börjar i korsningen av Alexandersgatan och Biskopsgatan.

Två personbilar kör i en korsning där ena vägen är avstängd på grund av vägarbete. Den delen av vägen är avspärrad med staket.
Bildtext Bilarna på Alexandersgatan hänvisas till en omväg som går mellan Runebergsgatan och Stadshusgatan till Fredsgatan.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Alexandersgatan är avstängd i två till tre dagar och öppnar sedan för trafik medan Biskopsgatans avsnitt mellan Alexandersgatan och Gymnasiegatan väntas öppna först i slutet av juni.

Vägarbetet påverkar kundtillströmningen

Redan tidigare i maj inleddes arbetena med att göra om Ågatan till en cykelväg på avsnittet Mannerheimgatan–Alexandersgatan. Vägarbetena har påverkat kundmängden i Pirjo Koskelainens affär negativt.

Hon beskriver den senaste tiden som lite rörig. Tidvis har Ågatan varit helt avstängd och arbetena har också gjort det svårt att komma fram till butiken.

– När kunder ser arbetsmaskinerna från bron så kommer de inte ner hit då de tänker att det inte finns parkering, säger hon.

En kvinna i klänning tittar ut ur dörren på sin butik vid en gata där det pågår vägarbeten.
Bildtext Pirjo Koskelainen tar sig till sin affär vid Ågatan gående eller med cykel. Hon upplever att kundtillströmningen påverkats negativt av vägarbetena.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Kunder som bor i närheten kommer gående till Koskelainens affär, men många kommer från huvudstadsregionen och de kommer nästan alla med bil.

Hon förstår att arbetena måste göras men hon hade ändå önskat att de hade gjorts på hösten.

– Det har varit ganska dåliga tider för oss så kanske inte den bästa tidpunkten för oss, säger Pirjo Koskelainen och syftar på coronapandemin.

Invånare bosatt på Ågatan: Arbetena har dragit ut på tiden

I en Facebookgrupp för Borgåbor är det flera som retar sig på vägarbetena på Ågatan och speciellt valet av tidpunkt för dem. Folk som Yle Östnyland pratat med som tar sig fram till fots i närheten av Ågatan, Alexandersgatan och Biskopsgatan verkar å andra sidan inte speciellt berörda av vägarbetena.

Borgåbon Raija har nyligen flyttat till Borgå och säger att vägarbetena ännu inte hunnit gå henne på nerverna. Hon försöker över lag mest ta sig fram till fots.

En kvinna i glasögon står med sin hund på en trottoar och tittar in i kameran.
Bildtext Vägarbetena har inte påverkat Raija och hunden Allis vardag så här långt.
Bild: Malin Valtonen / Yle

En äldre kvinna som bor på Ågatan har inte heller störts av vägarbetena personligen. Men hon tycker arbetena på Ågatan har dragit ut på tiden.

– Nog väntar vi på den här asfalten och antagligen dröjer det, säger hon och påpekar att arbetena i synnerhet stör dem som kommer till Borgå centrum med bil och behöver parkering.

En grävmaskin arbetar med vägarbete vid en bro för den lätta trafiken. I bakgrunden, på andra sidan ån, syns bostadshus.
Bildtext Valet av tidpunkt för att bygga om Ågatan till en cykelväg diskuteras bland annat på sociala medier.
Bild: Malin Valtonen / Yle

En ung kvinna från Helsingfors turistar i Borgå med sin pojkvän och blev lite konfunderad över vägarbetena på Ågatan.

– Förstås förstör arbetena lite stämningen. Den första delen av gatan var jättefin men nu vet vi inte om vi kan gå vidare eller om vi borde vända om, säger hon.

Arbetena på Ågatan beräknas vara klara i juni, uppger Borgå stad på sin webbplats.