Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Jalonen-derbyt avslutar gruppspelet – gruppsegern och prestige på spel

Från 2022
Uppdaterad 24.05.2022 12:08.
Jussi Olkinuora ur fågelperspektiv.
Bildtext Jussi Olkinuora höll nollan mot Tjeckien i VM 2021.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finland mot Tjeckien. Jukka Jalonen mot Kari Jalonen i båset. Lejonen avslutar gruppspelet med ett prestigemöte. Vinner hemmalaget så tar man hem segern i B-gruppen.

Finland–Tjeckien

Tammerforsarenan, klockan 20.20
Yle Sportens liveuppföljning från matchen inleds klockan 20.00

Finlands läge: Nu börjar allvaret

Vi utgår från att Sverige besegrar Lettland i dagens tidiga match. Det innebär att Lejonen kan sluta etta, tvåa eller trea i gruppen.

Tredje platsen vill man helst undvika. Det innebär eventuellt en snårigare stig till VM-final, men mycket är öppet efter Danmarks skrällseger över Kanada i gårkväll.

Det mesta har gått Finlands väg i turneringen så här långt. Lejonen har haft turneringens bästa defensiv och målvaktsspel. Finland har gjort flest mål i powerplay och man är också etta i boxplaystatistiken.

Det stora frågetecknet är bredden framåt. Första femman har varit Finlands överlägset vassaste formation i offensiven. Duon Juho Lammikko och Jere Sallinen, som spelat många matcher tillsammans, har mäktat med en fullträff, medan fjärde linan har gjort två.

Tjeckiens läge: Kaos under kontroll?

Kari Jalonen värvades till huvudtränare i mars. Tjeckien har inte tagit en VM-medalj sedan bronset 2012 och den sviten är det tänkt att man sätter punkt för under Jalonens ledning i vår.

Kari Jalonen i tjeckiska båset.
Bildtext Kari Jalonen lotsade Lejonen till VM-silver 2016-
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Inledningen var lovande då Tjeckien vann EHT-turneringarna på hemmaplan och i Sverige strax före VM-turneringen. Dessutom har intresset för landslaget varit stort bland de tjeckiska stjärnorna – VM-truppen innehåller nio NHL-spelare.

Men en av dem har redan åkt hem. Eller rättare sagt blivit hemskickad. Anaheim-forwarden Dominik Simon fick lämna laget efter ett påstått råkurr med Detroit-backen Filip Hronek. Den tjeckiska landslagsledningen har försökt tysta ner och till och med mörka det skedda. Men med dålig framgång.

Var turbulensen och den dåliga stämningen orsaken till att Tjeckien inledde turneringen knackigt? Mycket möjligt, men efter det klara nederlaget mot Sverige och skrällförlusten mot Österrike har tjeckerna skärpt sig och besegrat Lettland och Norge enkelt. Gårdagens 1–0-seger över USA var ytterligare ett besked på att tjeckerna kan vara på gång.

Håll koll på: Miro Heiskanen

Dallas stjärnback har spelat klart mest av Lejonen i de två matcher han medverkat i. Jukka Jalonen har tummat på sina egna principer och gett Miro Heiskanen några extra byten i backrotationen.

Heiskanen har tillsvidare spelat i Finlands andra powerplayformation. Första PP-femman har levererat, men man behöver inte vara Sherlock Holmes för att förstå att Heiskanen kliver in om fullträffarna börjar utebli.

Tidigare möten: Olkinuora höll nollan i Riga

Finland och Tjeckien möttes i kvartsfinal i VM i Riga i fjol. Lejonen vann den täta drabbningen med 1–0. Jere Innala gjorde segermålet och Jussi Olkinuora spikade igen.

Även i övrigt har de senaste VM-matcherna mellan lagen varit täta och målsnåla. Finland vann semifinalen 2014 med 3–0, men de övriga fyra sedan 2010 har Tjeckien tagit hem. Varje gång med uddamålet.

I Euro Hockey Tour den här vintern har lagen mötts fyra gånger. Lejonen har vunnit tre, varav två efter straffläggning. Tjeckien vann den senaste matchen – drabbningen i Stockholm slutade 3–1.

Finlands femmor: Sami Vatanen saknas

Sami Vatanen kunde inte ställa upp på träningarna i går och redan då var det i praktiken klart att han inte kan spela i kväll.

Ville Pokka gör comeback till laguppställningen och bildar backpar med Niklas Friman. Frimans ordinarie backpar, Juuso Hietanen, spelar i första backparet med Mikko Lehtonen.

Lejonen i kväll:

64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

25 Toni Rajala – 51 Valtteri Filppula (C) – 76 Jere Sallinen
41 Miro Heiskanen – 50 Mikael Seppälä

82 Harri Pesonen – 91 Juho Lammikko – 10 Joel Armia
3 Niklas Friman – 2 Ville Pokka

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A) 23 Esa Lindell – 55 Atte Ohtamaa

Målvakt: 45 Jussi Olkinuora (29 Harri Säteri)

Tipset: Lejonen segrar igen

Det är alltför många frågetecken kring det tjeckiska lagbygget fortfarande. I det finländska råder harmoni. Lejonen skrider avslappnat men bestämt till verket och vinner med 2–0.

Diskussion om artikeln