Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den inhemska friidrottens GP-serie inleds i Lahtis – höga resultatförväntningar på Reetta Hurske, Senni Salminen och Topi Raitanen

Från 2022
Programmet är inte längre tillgängligt
Friidrott: Lahtis GP-tävling (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Årets första tävling i den inhemska friidrottens GP-serie arrangeras i Lahtis på onsdag. Säsongen är livlig med både EM- och VM-tävlingar, och flera av våra toppnamn som Senni Salminen, Reetta Hurske och Topi Raitanen finns med för att ge formbesked.

I tresteg hoppade Senni Salminen nationsrekord 14,63 förra sommaren, men misslyckades i säsongens huvudmål som var OS i Tokyo. Nu inleder hon säsongen tidigare än planerat.

– Ursprungligen var det tänkt att inleda i Paavo Nurmi Games i Åbo, men tillsammans med tränaren Matti Mononen kom vi fram till att jag är redo att tävla redan nu, säger Salminen på friidrottsförbundets webbplats.

Programmet är inte längre tillgängligt
Friidrott: Lahtis GP-tävling (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Alla toppnamn med i häckloppet

På damernas 100 meter häck är alla våra toppnamn på startstrecket. Av dessa är Reetta Hurske favorit efter att ha löpt fina 12,94 i Italien för några dagar sedan.

– Jag har varit frisk, och träningen har gått planenligt. Säsongens stora mål är EM-tävlingarna i augusti, men jag tänker inte buga mig i VM-tävlingarna heller, säger Hurske.

Nooralotta Neziri har inte visat toppform i sina första tävlingar, medan Annimari Kortes dagsform är ett frågetecken efter benoperationen förra året.

Raitanen mot utmanaren Helander

På herrarnas 3 000 meter försöker Topi Raitanen få till en bättre prestation efter att ha misslyckades i hinderloppet i Diamond League-tävlingen i Doha för ett par veckor sedan. I slätloppet i Lahtis får han sällskap av det unga löftet Eemil Helander, och förhoppningar finns om att båda två löper i mål på under åtta minuter.

– Jag fick chansen att starta säsongen i sådant sällskap där jag vill tävla i framtiden, men loppet i Doha fungerade inte, säger Raitanen.

– Efter Doha ändrade jag på träningen med tanke på de kommande tävlingarna. Så småningom borde farten infinna sig, vinterns träning har åtminstone gått bättre än för ett år sedan.

Intressanta starter i Lahtis blir det också av bland annat färska rekorddamen Krista Tervo i damernas slägga, Samuel Purola på 200 meter, och Jonni Blomqvist på 400 meter häck.

Yle sänder GP-friidrotten i Lahtis onsdag klockan 18.30–21.00 i TV2 och från och med klockan 17.45 på Yle Arenan.

Diskussion om artikeln