Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vårdbygget i Sjundeå tar ett steg tillbaka – planen måste göras om

Från 2022
Sjundeå svenska skola och Sjundeå hvc
Bildtext Det nya vårdcentret planeras där Sjundeå svenska skola finns i dag.
Bild: Veronica Montén / Yle

Sjundeå hade en färdig plan för vårdbygget i centrum. Nu måste planen göras om.

Först kom beskedet om att kostnaderna för vårdcentret stiger och landar på 25,5 miljoner euro. Vården behöver större lokaler än kommunen räknat med och därför steg kostnaderna med 11 miljoner euro.

Sedan meddelade Västra Nylands välfärdsområde att de vill begränsa antalet platser för resurserat serviceboende i vårdcentret.

Sjundeå har planerat 30 platser, men välfärdsområde tycker att det räcker med 25 platser. Det här spelar en avgörande roll eftersom det är välfärdsområdet som bär ansvaret för vården från och med nästa år.

Det finns ett beslut på att välfärdsområdena hyr lokaler av kommunerna under en övergångsperiod på minst tre år.

Fullmäktige skickade ärendet till ny beredning

Kommunfullmäktige skulle ge grönt ljus för projektet i går (23.5) men det nya läget gjorde att politikerna beslutade remittera ärendet till ny beredning.

I vårdcentret ska det finnas lokaler för hälsovårdscentralen, hemvården, dagverksamheten för äldre, fysioterapin, socialarbetarna plus en matsal.

På samma gång som kommunen planerar det nya vårdcentret planerar ett privat vårdföretag ett effektiverat serviceboende med 32 platser.

I Sjundeå finns sedan tidigare kommunalt serviceboende med 22 platser delat på två enheter, Azalea och Villa Charolotta, och serviceboende som drivs av företaget Esperi med 34 platser.

Diskussion om artikeln