Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danska spelarna lyriska efter historisk seger över Kanada – plats i VM-kvartsfinal i potten i dag: "Viktigt att vi glömmer den här matchen snabbt"

Från 2022
Danska spelarna firar efter seger över Kanada i ishockey-VM.
Bildtext Danska spelarna stolta efter nationens första seger mot Kanada i VM.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På måndagskvällen bjöd Danmark på en ordentlig överraskning då man för första gången någonsin vann över Kanada i VM. Nu kan laget nå nationens tredje VM-kvartsfinal med minst en poäng mot Slovakien.

På 73 år har Danmark inte lyckats vinna över Kanada i VM, men i går kväll kom den historiska första segern.

Danmark gick upp i en 2–0-ledning redan i den första perioden, och Kanada kom aldrig ikapp. Mathias Bau satte segermålet åtta minuter före slutet då han skrev 3–1 på tavlan. Kanada fick efter det in bara ett reduceringsmål och matchen slutade 3–2.

"Historiskt" och "fantastiskt" hyllar spelare och tränare efteråt, och Nikolaj Ehlers konstaterade att det här är orsaken till att han älskar att spela i landslagströjan.

– Det betyder mycket. Det är inte många personer som trodde att vi kan göra det här, men vi gjorde det. Tron vi har på varandra i vårt lag är otrolig och det gör sådant här möjligt, säger Nikolaj Ehlers efter matchen enligt IIHF.

– Jag är så stolt. Första perioden var så nära perfekt det går att komma. Allting bara klickade, säger Marten Poulsen.

Kanada åkte på andra raka förlusten i VM och ligger nu fyra i grupp A. Ryan Graves, som gjorde Kanadas andra mål, var inte belåten efteråt och ansåg att det egna spelet var slarvigt och odisciplinerat inledningsvis.

Danska tränaren Heinz Ehlers tyckte kanadensarna uppträdde smått arrogant inför och i början av matchen, och hyllar det egna lagets insats.

– Det jag är så glad och stolt över är arbetsinsatsen i varje match. Med hårt arbete sker det bra grejer för en, säger han till TV2.

Målet: Vinna Slovakien och knipa kvartsfinalbiljetten

Såväl Ehlers som Poulsen poängterar att segern ska firas, men bara lite – för under tisdagen väntar den avgörande matchen.

Spelarna får medhåll av kaptenen Peter Regin som satte in 2–0-målet i matchen.

– Det är viktigt att vi glömmer den här matchen snabbt och kommer vidare. Vi ska tillbaka till hotellet, vila och sova gott före matchen i morgon, säger han till TV2 efter matchen enligt DR.

Danmark har spelat kvartsfinal två gånger tidigare i VM: år 2010 och 2016. I gruppspelets sista match möter laget Slovakien. Blir det poäng spelar Danmark kvartsfinal för tredje gången i historien.

Danmark ligger nu trea i grupp A med 12 poäng, strax före Kanada som har lika många. Schweiz är etta med 18 poäng och Tyskland tvåa med 15.

Danmark kan ännu missa kvartsfinal om de förlorar under ordinarie matchtid i dag. Kanada är säkert vidare, men placeringen oklar. En av turneringens stora medaljfavoriter kan sluta tvåa, trea eller fyra i sin grupp.

Sista gruppspelsmatcherna i grupp A

Tyskland – Schweiz (kl. 12.20)

Slovakien – Danmark (16.00)

Kanada – Frankrike (20.20)