Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty rapporterar om ett ökat antal dödsstraff och avrättningar, men pekar på en positiv trend

En man fotograferad bakrifrån, han håller i en gul skylt där det på engelska står "Stop the execution", alltså "Sluta avrättningen".
Bildtext Amnesty International har rapporterat om dödsstraff i världen sedan år 2010, och trots fjolårets dystra siffror så är 2021 det näst bästa året sedan 2010. Arkivbild.
Bild: LEHTIKUVA / AFP

I den årliga rapporten över dödsstraff och avrättningar som människorättsorganisationen Amnesty International sammanställer och publicerar framgår att antalet dödsstraff minskade under coronaåret 2020, men ökade igen i fjol.

Sammanlagt statistikfördes 579 avrättningar i 18 olika länder under fjolåret. Det är en ökning på 20 procent från året innan. Då det kommer till antalet utfärdade dödsstraff pekar kurvan också uppåt, under 2021 dömdes 2052 personer till döden i 56 länder, vilket är 40 procent mer än året innan.

De här siffrorna är ändå missvisande och i underkant eftersom Amnesty inte har statistik över läget i bland annat Kina, Nordkorea och Vietnam. Organisationen nämner i sin rapport att den uppskattar att det redan i bara Kina varje år avrättas tusentals personer som inte syns i statistiken.

Närbild på personer som står med skyltar som vädjar till att sluta avrätta människor.
Bildtext Tidigare i år demonstrerade Amnesty mot avrättningen av Nagaenthran K. Dharmalingam, en malaysisk man som blev fast för smuggling av knark in till Singapore år 2009. Arkivbild.
Bild: LEHTIKUVA / AFP

Länderna som använder dödsstraff minskar stadigt

Amnesty International lyfter ändå upp en positiv trend på globalt plan, då fler länder uppger sig avsluta användningen av dödsstraff helt och hållet.

I Kazakstan och Sierra Leone har beslutsfattarna i fjol fattat beslut om att stifta lagar som avskaffar dödsstraffet helt och hållet som straffrättslig metod, och också i Papua Nya Guinea, Centralafrikanska republiken, Malaysia och Ghana kommer man i år att jobba för lagar som för länderna bort från dödsstraff.

Delstaten Virginia i USA har blivit den 23:e delstaten i landet att förbjuda dödsstraff. I och med det blir delstaten också den första sydstaten att förbjuda dödsstraff.

Amnesty Internationals statistik över dödsstraff och avrättningar år 2021

Amnesty: Dödsstraffet är en diskriminerande dom

I rapporten konstaterar Amnesty International att dödsstraffet är en diskriminerande dom, som många länder i världen ännu använder sig av istället för att fokusera på att motverka brott i ett tidigt skede.

Frank Johansson, klädd i svart rock och basker, står på Järnvägsstationen i Helsingfors och talar i en megafon.
Bildtext Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnesty i Finland, säger att Amnesty International fortsätter kämpa mot orättvisor.
Bild: Sini Järnström/ YLE

– Det finns länder som fortfarande föredrar dödsstraff framom preventiva åtgärder för att minska på brottsligheten i landet. Antalet länder minskar för varje år, och vi fortsätter jobba för att eliminera diskriminerande och omänskliga förhållanden, säger Frank Johansson, som är verksamhetsledare för Amnesty i Finland, i ett pressmeddelande.

Människorättsorganisationen konstaterar också att dödsstraff och avrättningar i vissa länder används för att tysta ner journalister och aktivister. Bland annat i Myanmar och Egypten har reportrar och demonstranter dömts med dödsstraff efter att ha kritiserat ländernas ledare.