Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet publicerar krav för att kunna godkänna Sveriges Natoansökan – Finland nämns inte alls

Från 2022
Uppdaterad 24.05.2022 11:33.
Turkiets president Erdogan - i bakgrunden Natos och Turkiets flaggor
Bildtext President Recep Tayyip Erdoğan upprepade sina krav för att godkänna Sveriges Natoansökan.
Bild: Halil Sagirkaya / AOP

Den turkiska regeringen har publicerat sina krav för att säga ja till ett svenskt Natomedlemskap på sin webbplats. Finland nämns inte i pressmeddelandet.

Den turkiska regeringen kräver att Sverige lyfter vapensanktioner mot landet, slutar stödja terrorism och ger Turkiet säkerhetsgarantier. Annars kommer man inte att godkänna Sveriges Natoansökan.

Kravlistan publicerades på måndagen och innehåller anklagelser om att Sverige stöder terrorstämplade kurdiska arbetarpartiet PKK.

Turkiet upprepar sina krav på att Sverige ska utlämna vad de kallar terrorister från PKK och det kurdiska partiet PYD till landet, något Turkiet har krävt sedan 2017 enligt pressmeddelandet.

PYD:s väpnade gren kallas för YPG och Turkiet likställer dem med terrorstämplade PKK.

– Turkiets definition av terrorism är verkligen bred, vi kan inte gå med på att personer skulle vara terrorister bara för att den turkiska ledningen ogillar dem, sade Yles reporter Tom Kankkonen som följt Turkiet länge i Yles morgon-tv.

Turkiets krav för att godkänna Sveriges Natoansökan

1. Att Sverige ska sluta stödja PKK, som är terrorstämplade av såväl hela EU som Turkiet, och YPG – som Sverige inte anser är en terrororganisation.

2. Att Sverige slutar "finansiera terrorism". Turkiet menar att det stöd som landet riktar till YPG i praktiken gått till PKK.

3. Lyft stoppet att sälja vapen till Turkiet.

4. Sverige ska ge Turkiet säkerhetsgarantier och samarbeta mot terrorism.

5. Utlämna "terrorister" från PKK och det kurdiska partiet PYD.

Källa: Expressen

Erdoğan till Andersson: "Se vad du sa till mig"

Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan upprepade också under måndagen de turkiska kraven på Sverige. Han riktade sig också direkt till Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

– Fru Andersson, se vad du sa till mig, terrorister går på Stockholms gator och skanderar och din polis skyddar dem, sade Erdoğan på en presskonferens och syftade på det han ansåg var demonstrationer till stöd för PKK, enligt Sveriges radio.

Magdalena Andersson ja Sauli Niinistö.
Bildtext Statsminister Magdalena Andersson på gemensamt besök i USA med president Sauli Niinistö förra veckan.
Bild: Mandel Ngan / AFP

Magdalena Andersson hade ett telefonsamtal med Erdoğan under helgen. Efter samtalet twittrade Andersson att hon uppskattade samtalet och såg fram emot att stärka "ländernas bilaterala relationer kring fred, säkerhet och kampen mot terrorism".

Sveriges utrikesminister Ann Linde har inte velat kommentera den turkiska kravlistan, men säger i ett uttalande till SvD att det pågår "en rad olika diplomatiska ansträngningar".

Finland nämns inte – Haavisto tror på gemensam Natoresa

Finland har tidigare mottagit krav från turkiskt håll, men i kravlistan som publicerades under måndagen nämns Finland inte alls.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har sagt att Finland är redo att ge Turkiet garantier om att ingen terroristverksamhet förbereds på finsk mark. Finland kommer inte att utlämna personer till Turkiet för att de påstås ha koppling till PKK.

– Det är bra att förtydliga rättsstatsstrukturen. Politiska beslut får inte påverka rättssystemets funktion. Det här är en princip som är slagen i sten, sade Haavisto i en intervju för Yle Uutiset.

Pekka Haavisto sitter på en bänk och tittar in i kameran. Han lutar ena armen mot ett räck.
Bildtext Finland kan ge Turkiet vissa garantier, enligt utrikesminister Pekka Haavisto.
Bild: Jani Saikko / Yle

Trots att Turkiet har lagt mer press på Sverige i den här frågan är utrikesminister Haavisto övertygad om att Finland och Sverige gör resan mot ett Natomedlemskap tillsammans.

– Jag vill inte spekulera. Vi har sagt att Sveriges sak är vår. Vi är alltså på en gemensam resa. Också Nato har gett oss samma tidsfrist, sade Haavisto som tror att diskussionerna med Turkiet kommer pågå i flera veckor.