Avgående ekonomidirektören om Kaskös ekonomi: "Vi måste vara ärliga mot oss själva och säga att vi är en kriskommun"
Igen en gång visar bokslutet i Kaskö ett underskott på kring en miljon euro. Enligt ekonomidirektören Esa Högnäsbacka finns det inte så många verktyg kvar att ta sig till.
När Esa Högnäsbacka tog över som ekonomidirektör i Kaskö för ett år sedan sade han i en intervju för Yle Österbotten att Kaskö börjar knacka på dörren till en kriskommun.
Nu har man öppnat dörren och klivit in.
– Om vi ser på finansministeriets kriterier, så är vi inte det. Men vi måste vara ärliga mot oss själva och säga att vi är en kriskommun om vi visar 500 000 euro underskott för årsbidraget. Det är nästan 400 euro för nästan varenda en kotte här i staden, konstaterar han.
Bokslutet för 2021 visar ett underskott på knappa 1,2 miljoner euro. Enligt Högnäsbacka beror det på överskridningar inom bland annat vården.
– I höstas såg det lite mer lovande ut, men det brakade loss i slutet av året. Om vi försöker hitta en bov till det, så var det ganska tuffa överskridningar gällande grundtryggheten som orsakade det. De överskred sin budget med nästan 700 000 euro, det är en bidragande orsak.
Högnäsbacka är orolig för hur man i Kaskö ska få skutan vänd.
– Det som är svårt för 2022 är att det är välfärdsområdet som har hand om grundtryggheten, så vi kan inte på något sett påverka den kostnadsutvecklingen. Det finns inte så många verktyg kvar. Nu krävs ganska mycket positivt tänkande. Hur får vi den här skutan vänd? Men jag sa redan ifjol när vi gjorde budgeten för 2022 att det här året kommer att bli tufft och så kommer det att bli också.
Kan ändå nå nollresultat 2024
Det ekonomiska balanseringsprogram staden godkände förra våren har inte heller gett önskat resultat. Målet med programmet är att visa ett positivt resultat inom tre år.
Men det tror Högnäsbacka att man kan uppnå, speciellt då fullmäktige fattade ett tufft beslut att höja såväl kommunalskatten som fastighetsskatten för 2022 och 2023.
– Egentligen har det vänt, men den stora grejen är att vi ska visa ett nollresultat. Det kommer vi att visa kanske 2024, men 2023 kommer att vara si som så. Vi kommer att förlora på statsandelar och det är ett orosmoment. Vi får se var det kommer att landa. Vi kan inte påverka kostnaderna för 2022, så det är lite pandoras box.
Högnäsbacka blickar tillbaka på sin tid som ekonomidirektör i Kaskö och konstaterar att det varit utmanande.
– Det har inte varit lätt. Den som säger att kommunalt anställda har det lätt så säger jag bara att det är bara att söka sig hit till Kaskö stad som tjänsteinnehavare.
– Det är en väldigt tunn organisation. Om någon pyser iväg och byter jobb, slutar eller är sjukledig så börjar den här maskinen hosta riktigt ordentligt, den går inte på alla cylindrar. Det här jobbet måste utföras ändå och det är det som alltid varit och kommer att vara utmanade för mindre kommuner.
Och på tal om att byta jobb, så blir Högnäsbacka den tredje i raden av ekonomidirektörer i Kaskö att lämna sin post efter cirka ett år i tjänsten. Han kommer att tillträda som ny ekonomidirektör i Nykarleby i början av juni.
Känns det som att du lämnar ett sjunkande skepp?
– Jag hoppas det inte är så. Jag tror att man förstått på alla nivåer att nu är det bara att kavla upp ärmarna och börja fundera ifall man vill vara en självständig kommun så kan det inte fortsätta så här. Det är enkel matematik.
– Vi har ett ackumulerat överskott på ungefär 3,6 miljoner euro. Om vi visar ett minusresultat på en miljon euro varje år så är det inte många år innan ackumulerade överskottet är ett minne blott.
Men han nämner grannkommunen Östermark som ett positivt exempel. Östermark har funnits på finansministeriet lista över kriskommuner, men har kravlat sig upp ur träsket och visade förra året ett plusresultat på två miljoner euro.
– Vi har en grannkommun som var kriskommun med alla mätare, men nu har de klarat sig. Det är väl det att de hitta varandra, alla politiska partier, och de gjorde ett gemensamt beslut att de inte vill fusioneras med någon annan kommun. Inte är det någon rik kommun, men det är ingen kriskommun mera.
Vem vill ta över som ekonomidirektör?
Högnäsbacka medger att det knappast kommer att vara lätt att hitta en ny ekonomidirektör till Kaskö.
– Jag tror inte det är så lätt att locka arbetskraft hit och därför tycker jag man borde vara proaktiv och kasta ut alla nät. Försöka hitta sökande hit. Man kan inte headhunta någon inom offentliga sektorn som man gör inom privata sektorn.
Han hoppas ändå att någon ska våga ta sig an utmaningen.
– Man ska inte vara rädd, man har alla möjligheter att påverka. Det finns mycket jobb här, man behöver inte fundera att vad ska jag göra imorgon. Varje kotte som börjar i en ny organisation behöver tid för att komma in i arbetet, även om man har gjort precis samma saker tidigare.
– Det är mycket som ännu är ogjort och mycket som borde göras för att hinna upp de andra kommunerna och fundera vad som kunde göras smartare. Mycket har inte hunnit slutföras och så blir det lite nu också, tyvärr.