Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Partygate-rapporten klar: Boris Johnson medger att regler bröts under festerna men avgår inte

Från 2022
Uppdaterad 25.05.2022 17:02.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Idag blev den så kallade Partygate-rapporten klar i Storbritannien. Rapport-författaren Sue Gray slår fast att premiärminister Johnsons kabinett struntat i coronareglerna om sammankomster. Men än så länge sitter Johnson kvar på sin post.

– Lockdown- reglerna bröts när sammankomsterna drog ut till sent till på kvällen, sade Boris Johnson inför det brittiska underhuset.

Johnson erkände att han i korthet deltog i inledningen av fester på Downing Street 10, premiärministerns residens. Johnson anser att det var de utdragna festerna som var ett lagbrott.

Den brittiska premiärministern fick idag svara på kritiska frågor och krav på avgång från oppositionen under premiärministerns frågetimme (PMQ:s).

Keir Starmer
Bildtext Labourledaren Keir Starmer kräver att Boris Johnson ska avgå efter publiceringen av Sue Grays rapport om "Partygate".
Bild: Neil Hall / EPA-EFE/All Over Press


Ledamöter från liberaldemokraterna, skotska SNP och Labour krävde att Johnson måste avgå.

– Denna statsminister driver landet i fel riktning. Nu är det dags för ledamöter för det konservativa partiet att visa lite ledarskap också, sade Keir Starmer, Labours partiledare.
Johnson kommer inte att avgå och upprepade flera gånger att han var ledsen, men att han inte medvetet brutit några regler.
Premiärminister Boris Johnson sade också att rapporten gjorde honom "ödmjuk" och att han "lärt sig en läxa". Johnson tillade att regeringskansliet också ändrat på sina rutiner när evenemang ordnas.
Precis före frågetimmen publicerades den i Storbritannien länge omsusade rapporten om vad som pågått under de brittiska regeringskretsarnas fester under coronaåren.

"Ursäkt, på ursäkt, på ursäkt!" – här grillas Boris Johnson av parlamentet - Spela upp på Arenan


Detaljerad rapport utan starkt mandat


Du kan läsa rapportförfattaren Sue Grays rapport i sin helhet här.

Tjänstemannen Sue Gray, som är rapportens författare, lägger skulden för den "regelbrytande kulturen" på de högst uppsatta politikerna och tjänstemännen.
Denna kultur tillät att fester arrangerades med tiotals regeringsrepresentanter och tjänstemän på plats. Dessa fester hölls trots att de brittiska lockdown -reglerna förbjöd alla sammankomster.
Sue Gray konstaterar ändå att det inte hörde till utredningsrapportens mandat att bestämma om eventuella disciplinera åtgärder.

Sue Grays "partygate"-utredning är inte en oberoende utredning, utan en intern utredning som premiärminister Johnson själv beställt, skriver BBC.

Sue Gray hade alltså inte ens teoretiskt en möjlighet att föreslå att premiärminister Boris Johnson eller någon annan politiker eller tjänstemän borde avskedas.

Brittiska regeringstjänstemannen Sue Gray vandrar utomhus i London med en kaffemugg i handen.
Bildtext Sue Gray har på uppdrag av premiärminister Boris Johnson fått i uppdrag att utreda politikers fester. Festerna kan ha brutit mot de strikta coronareglerna.
Bild: Marcin Nowak/Shutterstock/All Over Press


Både bilder i Sue Grays rapport och bilder publicerade i brittiska medier bekräftar att premiärminister Boris Johnson deltog i många av festerna.
BBC kom igår med förstahandsuppgifter av tjänstemän som varit med på festerna som misstänks ha brutit mot de brittiska lockdown- reglerna.
– Folk satt i famnen på varandra. Vissa av festerna pågick så länge att en del av deltagarna festade på Downing Street 10 hela natten, berättar en källa som själv var med på festerna.

BBC: Tidigare anställd "Det var drinkar hos Johnson varje fredag" - Spela upp på Arenan

De personer som talat med BBC säger att en av säkerhetsvakterna som jobbade på Downing Street 10 blev hånfullt avfärdad när han försökte avbryta festandet.


Oppositionen kräver avgång, men Johnson sitter kvar

Redan dagarna innan Sue Grays rapport skulle publiceras var ledande politiker inom oppositionen starkt kritiska mot premiärminister Johnsons beteende.

En demonstrants skylt föreställande Boris Johnson utanför klockan Big Ben i London.
Bildtext Längs med vintern och våren har både vanligt folk, oppositionspolitiker och en handfull partikamrater från premiärministerns Tory-parti krävt att Boris Johnson måste avgå.
Bild: Amer Ghazzal/Shutterstock/All Over Press


Labourledaren Keir Starmer sade redan under tisdagen att han kräver att Johnson avgår.
– Över 120 böteslappar utdelade vid Downing Street 10 för lagbrott! Det är böter i en industriell skala, sade Starmer till BBC.

Labourledaren Keir Starmer utreds själv som bäst av den brittiska polisen för att han kan ha brutit mot coronarestriktionerna då han drack öl med partianställda.

Starmer har meddelat att han inte bedömer att han brutit mot några lagar, men att han kommer att avgå som partiledare om han bötfälls av polisen.

Snäll polisutredning trots många lockdownfester

De brittiska regeringsfesterna har redan tidigare utretts, dels i Sue Grays första preliminära rapport från januari i år och dels i en polisutredning som blev klar förra veckan.

Gray konstaterar redan i den första rapporten bland annat att en del av sammankomsterna inte borde ha tillåtits. Gray utredde sammanlagt 16 fester som hållits under perioden maj 2020 och april 2021.

Poliskonstapel visar tummen upp utanför brittiska premiärministerns residens Downing Street 10.
Bildtext Polisen har i mitten av maj blivit klar med sin utredning av det som kallas "Partygate" - regeringens fester under corona-nedstängningarna.
Bild: Amer Ghazzal/Shutterstock/All Over Press


Enligt polisutredning hölls 12 fester eller tillställningar på Downing Street 10 och i regeringsbyggnaden Whitehall. Polisen har skrivit ut sammanlagt 126 böteslappar åt 83 personer.


Johnson festade och kom undan


I brittisk press har det skapat stora rubriker att premiärminister Johnson endast tilldelats en böteslapp av polisen trots att han bevisligen besökt flera fester.
Johnson fick exempelvis ingen böteslapp för en fest i hans tjänstebostad den 13 november 2020, en vecka efter att han drivit igenom den andra brittiska nedstängningen (lockdown).

Boris Johnson
Bildtext Premiärminister Boris Johnson fick böter för en tillställning som han deltog i under lockdown-åren. Han ser ut att få behålla sitt jobb trots många krav på avgång.
Bild: Lehtikuva

Det märkliga är att polisen utredde festen och bötfällde andra tjänstemän som deltog - men inte premiärministern.

På måndagen avslöjade TV-kanalen ITV fotografier som pekar på att Boris Johnson bröt mot covid-restriktioner den 13 november 2020. ITV har kommit över en serie bilder som visar Boris Johnson skålande med åtta andra personer på en fest på premiärministers residens Downing Street 10.
Festen hölls under en period då endast två personer från olika hushåll fick vistas i samma rum.
Boris Johnson har upprepade gånger sagt att han inte brutit mot de restriktioner han varit med om att införa.

Den 8 december 2021 utfrågades Boris Johnson i det brittiska underhuset. Johnson svarade "nej" på frågan om det ordnades en fest på Downing Street 10 den 13 november 2020.
I vanliga fall måste en minister avgå om det kommit fram att hen ljugit för parlamentet.


Se frågan i underhuset och Johnsons svar i BBC:s Twitter-inlägg här under.

De bilder som ITV nu publicerar motsäger starkt det Johnson sade i underhuset i december 2021.

Utredningen är inte oberoende

Sue Grays utredning är utförlig, men kunde inte komma med långt gående slutsatser, delvis på grund av att det var premiärministern som själv beställde rapporten.
Rapporten slår fast att Johnson bevisligen deltog i flera fester som bröt mot coronarestriktionerna.

Trots det här föreslår rapporten inte några disciplinära åtgärder mot Johnson.

Men: en separat kommitté i det brittiska underhuset är ändå i startgroparna med att inleda en egen utredning. Den utredningen ska gå till botten med om premiärminister Johnson vilselett parlamentet då han sade att han inte var med på en fest den 13 november 2020.

Begreppet "vilseleda parlamentet" är ett finare ord för att ljuga.
Källor: BBC, The Times, ITV News, Guardian, AP