Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå trafik går på förlust – drar in bussturer och säger upp chaufförer

Från 2022
En vit buss med en Borgå trafik logo på sidan som står stilla.
Bildtext Som det ser ut nu kör bara linje 1 i lokaltrafiken i Borgå i sommar.
Bild: Mick Närhi / Yle

I fredags berättade vi att Borgå trafik drar in bussturer inom stadstrafiken i sommar. Orsaken är ekonomiska trångmål.

Mika Seppänen, som nyligen har tillträtt som vd för Borgå trafik, berättar att bolaget har gått på förlust under början av året. Före det har bolaget redan gått rejält på förlust under två räkenskapsperioder.

– Vi har hela tiden antagit att coronapandemin ger vika och att resenärerna återvänder till bussarna, men det har inte hänt, säger Seppänen.

Fram till mars i år ökade passagerarantalet men sedan sjönk det åter i april. Passagerarantalet låg då fortfarande på samma nivå som i november 2021 och var betydligt mycket lägre än före pandemin.

– I sommar försvinner dessutom skoleleverna från kollektivtrafiken. Vi är nu i en sådan situation att våra krafter inte räcker till för att bära förlusterna utan vi måste göra något.

Bara linje 1 kör i stadstrafiken i sommar

Borgå trafik inledde omställningsförhandlingar med personalen. Resultatet blev att alla linjer utom linje 1 i lokaltrafiken dras in under sommaren. Till hösten återupptas linje 2 medan de andra förblir borta då de är olönsamma att köra på marknadens villkor.

– Det här meddelade vi Borgå stad om i början av maj och har nu förhandlat med dem. Vi får se vad förhandlingarna leder till men staden köper troligen vissa turer av oss så att vi kan komplettera stadstrafiken till sommaren.

Det blir också vissa ändringar i busslinjerna mellan Borgå och Helsingfors.

– En del av linjerna övergår till så kallad flextrafik till sommaren, och linjens nummer får bokstaven F framför sig. Turerna kommer också att finnas på Onnibus webbplats eftersom vi hör till samma koncern, förklarar Seppänen.

Bussarna till Helsingfors kommer alltså fortfarande att köra under namnet Borgå trafik men syns som flexturer i tidtabellen.

14 chaufförer har sagts upp

De indragna bussturerna påverkar också personalen. 14 av bolagets 64 chaufförer har fått ett meddelande om uppsägning på ekonomiska grunder.

– Om Borgå stad köper bussturer av oss så tar vi tillbaka en del av uppsägningarna. För att inte tala om ifall läget repar sig efter sommaren och passagerarna blir fler igen. Då lägger vi så klart in fler turer och försöker få chaufförerna tillbaka på jobb, säger vd Mika Seppänen.

Enligt honom strävar bolaget nu efter att sluta gå på förlust och samtidigt se till att verksamheten kan fortsätta i framtiden. Han tillägger att bolaget hoppas att Borgå stad hjälper till med att trygga de linjer som inte är lönsamma på marknadens villkor men nog viktiga för invånarna.

– Men förstås är situationen väldigt beklaglig, säger han.

Diskussion om artikeln