Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Där kom den: Emil Ruusuvuori vann för första gången i karriären i Paris – slog fransman i femsetare

Från 2022
Emil Ruusuvuori med racketen i handen i grand slam-turneringen i Paris.
Bildtext Emil Ruusuvuori spelar för tredje gången i Franska öppna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tredje gången gillt? Javisst. Efter en riktig långkörare på nästan fyra timmar har Emil Ruusuvuori för första gången i karriären avancerat till andra omgången i Franska öppna.

Emil Ruusuvuori spelade för tredje gången i karriären i grusturneringen i Paris. Både i debuten, och i fjol tog det roliga slut i första omgången. År 2020 var Benjamin Bonzi bättre med 3–1 i set, 2021 vann Mackenzie McDonald med samma siffror.

I år stavades motståndaren Ugo Humbert.

Och den här gången gick det vägen för finländaren.

Ruusuvuori inledde vasst mot 23-årige Humbert, som är snäppet högre rankad på en 46:e plats när Ruusuvuori är på plats 61 på världsrankningen.

Humbert hade två breakbollar i matchens tredje game. Den första räddade Ruusuvuori galant, men inte den andra. Finländaren gjorde ändå upp för det direkt då han bröt Humberts serve strax efteråt. När Ruusuvuori även bröt Humberts följande servetur och höll sina egna så vann Ruusuvuori första set med 6–2 efter drygt 35 minuters spel.

Fransmannen stod för klart fler enkla fel än Ruusuvuori i första set men bättrade på till andra.

Tre timmar och femtio minuter av slit krävdes

Samtidigt blev andra set tungt för Ruusuvuori. 23 åringen inledde setet svajigt och Humbert kunde bryta direkt. Finländaren lyckades hålla en servetur emellan men sedan bröt fransmannen igen och gick upp i en 4–1 ledning. Till slut vann Humbert andra set med 6–2 framför hemmapubliken.

I tredje set, som blev ett klart jämnare och längre kapitel, var Ruusuvuori tillbaka i bättre slag. Misstagen i tiebreak ledde ändå till att Humbert vann tredje set samtidigt som det kom en kort regnskur i Paris.

Finländaren bröt inledningsvis, två gånger, i fjärde set och gick upp i 3–0 ledning. Det tredje gamet slutade dessutom i en riktigt fin räddning efter en nätträff, och en vinnande volley för att avsluta poängen.

Ruusuvuori ledde redan 4–0 men hade svårt att föra setet i mål. Till slut knep han det med 6–4 först med den tionde setbollen, samtidigt som publiken redan en god stund exalterat ropat Humberts namn.

Tennisspelaren Ugo Humbert har precis slagit bollen som syns i förgrunden.
Bildtext Fransmannen Ugo Humbert och Emil Ruusuvuori bjöd publiken i Paris på lång show.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Till sist, efter tre timmar och 49 minuter, stod finländaren som segrare när han vann det sista avgörande setet med 6–2.

Ruusuvuori har tagit sig till andra omgången i både Australian Open och US Open. Och nu också i Franska öppna.

Till näst väntar Casper Ruud (ATP-8) eller Jo-Wilfried Tsonga som spelar sin match som bäst.

Diskussion om artikeln