Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aleksej Navalnyjs överklagande misslyckades – flyttas till högsäkerhetsfängelse, lång fängelsedom kvarstår

Från 2022
Aleksej Navalnyj inför rätta via en bildskärm.
Bildtext Aleksej Navalnyj inför rätta i Moskvas stadsdomstol via videolänk från fängelset 24.5.2022.
Bild: Lehtikuva

Den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj överklagade en nio års fängelsedom, men förlorade. Nu kommer han att förflyttas till en straffkoloni med hög säkerhet.

På tisdagen avslog en lokal domstol i Moskva Navalnyjs begäran och meddelade att Navalnyj förflyttas till ett högsäkerhetsfängelse.

Navalnyj hade överklagat ett nio år långt fängelsestraff.

Navalnyj, som är Rysslands mest framstående oppositionsfigur, dömdes i mars för bedrägeri och domstolsförakt.

Sedan tidigare sitter Navalnyj fängslad, anklagad för att ha brutit mot en villkorlig frigivning i samband med gamla anklagelser om bedrägeri.

Dagens beslut innebär att den 45-årige oppositionspolitikern kommer att överföras till en strikt bevakad straffkoloni där han måste leva under svårare förhållanden än hittills. Den nya domen kommer att ersätta den gamla, vilket innebär att Navalnyj kommer att sitta kvar bakom lås och bom i ytterligare åtta år.

Politiska motiv anses ligga bakom åtalen

Navalnyj förnekar alla anklagelser. Han har konstaterat att anklagelserna är påhittade i syfte att omintetgöra hans politiska ambitioner.

De flesta kommentatorer anser att Navalnyj är oskyldig, och att de ryska myndigheterna för fram ogrundade åtal som används för att tysta oliktänkandes kritik av president Putin.

"Putin – en galning som startade ett dumt krig baserat på lögner"

– Detta är ett dumt krig som er Putin startade, sa Aleksej Navalnyj på tisdagen inför appellationsdomstolen i Moskva.

Enligt Navalnyj har en "galning slagit sina klor i Ukraina".

Han sa också att kriget är uppbyggt på lögner, och att Putins Ryssland styrs av tjuvar och brottslingar som blivit fiender till det ryska folket.

Navalnyj talade via videolänk från den straffkoloni där han är inspärrad.

Offer för ett förgiftningsförsök år 2020

Navalnyj föll offer för ett förgiftningsförsök i staden Tomsk i augusti 2020. Han flögs till en specialklinik i Berlin där de tyska myndigheterna upptäckte spår av det ryska militära nervgiftet novitjok i hans kropp.

Enligt grävande journalister var det den ryska säkerhetspolisen FSB som stod bakom förgiftningsförsöket. Navalnyj säger att attacken skedde på order av president Putin.

Efter en lång rehabilitering återvände Navalnyj Ryssland där han omedelbart greps av polisen. Efter en snabb rättegång dömdes Navalnyj till fängelse.

Källa: Reuters