Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sjukhusclownerna firar 20 år: "Alla barn har rätt att leka även när de är på sjukhus"

Från 2022
sjukhusclowner
Bildtext Besöket på Fyrsjukhusets barnavdelning uppskattades av både personal och patienter.
Bild: Arash Matin / Yle

ÅUCS sjukhusclowner bjöd både personal och patienter på skämt och nyskrivna sånger under sin miniturné i Fyrsjukhuset.

I 20 års tid har sjukhusclownerna spridit glädje på sjukhus runt om i Finland. Föreningen Sjukhusclowner rf startade år 2002 i Helsingfors, och sedan spred sig verksamheten snabbt till universitetssjukhusen i Åbo, Tammerfors, Uleåborg och Kuopio.

Sedan år 2012 finns det lokala clownteam på alla huvudorter, och föreningen har allt som allt 25 anställda sjukhusclowner. Verksamheten har vuxit rejält under de senaste tio åren, och man hoppas kunna utöka antalet sjukhusbesök ytterligare med mer finansiering.

ÅUCS clownteam bjöd både personal och patienter på skämt och nyskrivna sånger under sin miniturné i Fyrsjukhuset. - Spela upp på Arenan

Clownteamet vid ÅUCS i Åbo firade under tisdagsförmiddagen 20-årsjubileet med flera uppträdanden på Fyrsjukhusets avdelningar för barn och unga.

Det är just för de små patienterna som clownerna finns till.

– Alla barn har rätt att leka även när de är på sjukhus. Särskilt i sjukhusmiljön, som annars är betungande och utöver det vanliga för ett barn, är det viktigt att de också får möjlighet att slappna av och ha roligt, säger Kaisa Koulu, också känd som clownen Mutkalalla.

sjukhusclowner
Bildtext ÅUCS sjukhusclowner, från vänster till höger: Markus Kaustell (Ruuben von Kingi), Karolina Blom (V.A. Hinko) och Kaisa Koulu (Mutkalalla). På bilden saknas gruppens fjärde medlem, Janna Haavisto (Mutru).
Bild: Arash Matin / Yle

Vad är det bästa med att jobba som sjukhusclown?

– Att se hur leken kan få barn och familjer att slappna av, ge glädje och fungera som ett redskap för att hantera utmanande situationer.

sjukhusclowner
Bildtext Kaisa Koulu, alias Mutkalalla. Också clowner behöver använda munskydd när de jobbar på sjukhus.
Bild: Arash Matin / Yle

Nyfikenhet, empati och spelöga

För att jobba som sjukhusclown krävs framför allt nyfikenhet och empati. Någon form av scenkonstutbildning brukar också höra till, berättar Kaisa Koulu.

Markus Kaustell påpekar också att det är viktigt att kunna läsa olika situationer och att ha spelöga.

sjukhusclowner
Bildtext Sjukhusclownernas arbete har lyckligtvis kunnat pågå nästan som normalt under pandemitiden.
Bild: Arash Matin / Yle

Utbildningen sker via organisationen Sjukhusclowner rf, och clowndoktorerna har tidigare erfarenhet som professionella skådespelare och är utbildade för att agera i sjukhusmiljöer. Likt den övriga sjukhuspersonalen har clownerna också tystnadsplikt.

Här kan du läsa mera om sjukhusclownerna och bekanta dig med verksamheten.

20-årsjubileet till ära har sjukhusclownerna lanserat en egen tvåspråkig mobilapplikation där man kan lära känna clownerna bättre, se på videoklipp och spela olika spel.

Diskussion om artikeln