Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första toppmötet för Australiens Albanese – "Om du somnar är det okej"

Anthony Albanese och Joe Biden träffas med amerikanska och australiska flaggor bakom sig. Albanese skrattar.
Bildtext Australiens premiärminister Anthony Albanese och USA:s president Joe Biden träffades i Tokyo på tisdagen.
Bild: Saul Loeb / AFP

Bara någon timme efter att Australiens nyvalde premiärminister Anthony Albanese svurit ämbetseden deltog han i ett toppmöte i Tokyo med USA:s president Joe Biden och övriga Quad-ledare. Mottagandet var varmt och skämtsamt.

– Du svors in och steg direkt ombord på ett flygplan, så om du somnar medan du är här är det okej, skämtade Biden, när de två träffades i samband med Quad-toppmötet.

– Jag vet inte hur du går i land med det. Men det är helt otroligt med tanke på att du precis har fört kampanj också, sa Biden.

Quad är beteckningen för fyrpartssamarbetet mellan USA, Indien, Japan och Australien som omfattar säkerhets- och ekonomifrågor. Quad-länderna vill skapa en motvikt till Kina i Asien-Stillahavsområdet.

I toppmötet i Tokyo deltar förutom Biden och Albanese också Indiens premiärminister Narendra Modi och värdlandets premiärminister Fumio Kishida.

 Anthony Albanese, Joe Biden, Fumio Kishida och Narendra Modi.
Bildtext Australiens Anthony Albanese, USA:s Joe Biden, Japans Fumio Kishida och Indiens Narendra Modi i samband med Quad-toppmöte i Tokyo.
Bild: Saul Loeb / AFP

Kishida tog också fasta på Albaneses tidtabell i sitt öppningsanförande och uttryckte sin uppskattning över att australiern kommit "hela vägen till Japan genast efter valet".

Quad-samarbetet viktigt för Australien

Modi konstaterade att Albaneses deltagande i toppmötet demonstrerar Quad-gruppens starka vänskap och Australiens djupa engagemang i samarbetet.

Att tidtabellen blev så stram beror på att Albaneses föregångare Scott Morrison, som hann delta i ett antal Quad-toppmöten under sina nio år vid makten, bestämde sig för en valdag en vecka senare än väntat.

– Jag är hedrad att det första jag gör som premiärminister är deltar i det här viktiga mötet mellan Quad-ledare här i Japan, sa Albanese.

– Vi har haft ett maktskifte i Australien, men Australiens engagemang för Quad har inte förändrats och kommer inte att förändras, försäkrade han.

Albanese lyfte också fram att Australien försöker hantera förändringarna i klimatet och vill se mer samarbete med länderna i Sydostasien.

Rysk och kinesisk provokation

Japan och Australien uttryckte också separat sin oro över Kinas nya säkerhetssamarbete med Salomonöarna.

Tokyo uttryckte dessutom sin "djupa oro" över en provokation från Kina och Ryssland. Kinesiska och ryska militärflyg passade nämligen på att närma sig japanskt luftrum under toppmötet.

Japanska stridsplan gick upp och såg till att de höll sig på behörigt avstånd, berättade premiärminister Kishi på en presskonferens efteråt. Det var fjärde gången något sådant hände sedan november.

Fumio Kishida vid ett talarpodium med Japans och Indiens flaggor i bakgrunden.
Bildtext Japans premirminister Fumio Kishida under Quad-toppmötets presskonferens.
Bild: Saul Loeb / AFP

Källor: AP, Reuters