Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ombyggnaden och tillbyggnaden av Sundom skola i Vasa skjuts på framtiden – svårt att hitta entreprenör på grund av osäkert världsläge

Från 2022
Uppdaterad 24.05.2022 18:35.
Baksidan av Sundom skola.
Bild: Yle/ Isabella Lindell

I sommar skulle bland annat två klassrum slås ihop till ett stort, ett klassrum skulle bli lärarrum, oljepannan skulle bort, bergvärme grävas och markarbetena för tillbyggnaden grävas. Listan som rektor Annika Snickars räknar upp blir lång och brokig.

Som Yle Österbotten tidigare rapporterar måste flera skolbyggen skjutas upp på grund av de allt dyrare byggprisena. Kronoby fick inga offerter alls för nybygget av Terjärv skola, och Pedersöre skjuter upp offertförfrågan för nya Sandsund skola till hösten.

Senast i raden att drabbas av byggarbeten som skjuts upp är Sundom skola i Vasa.

I juni skulle arbetet ha startat så att åtminstone en del skulle ha varit klart till skolstarten i höst. Orsaken är att staden inte har fått in anbud från någon entreprenör som kunde godkännas

– De kommunala besluten är ju fattade, så det är klart att ombyggnaden och tillbyggnaden ska göras. Men det är många ändringar som ska göras och jag förstår att ingen entreprenör vågar ta på sig projektet i det här osäkra världsläget med skenande priser och brist på och osäkerhet kring leveransen av byggmaterial, säger skolans rektor Annika Snickars.

Skolan har redan nu baracker i användning på gården och enligt Snickars kan man fortsätta använda dem i höst så som man har gjort det här läsåret.

Diskussion om artikeln