Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbon Lukas Idman investerar i aktier: "Pengarna fördubblas på ungefär tio år"

En ung man med beigefärgad keps, skärmmössa och orangefärgad tröja står och håller upp tummarna. Han ser glad ut.
Bildtext Lukas Idman gick en ekonomikurs i Virkby gymnasium, men intresset för att placera pengar väcktes redan när han som barn läste Kalle Anka och såg hur Joakim von Anka badade i pengar i sitt kassavalv.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Placerar man pengar på aktiemarknaden börjar de genast jobba för dig, men också för resten av samhället. Så resonerar 19-åriga Lukas Idman som har köpt aktier i stället för glass för sina sommarjobbspengar.

– Det handlar väl om mänsklig natur att man inte talar så mycket om pengar och speciellt i Finland och Norden är det mera tabu än i USA.

Det säger Lukas Idman, småsparare i Ingå. Han är 19 år och ska småningom lämna Västnyland för att studera. Det bli antingen ekonomi eller juridik, säger han.

Låter namnet bekant? Det var Lukas Idman som placerade sina sommarjobbspengar och pengarna han fick i 18-årsgåva i aktier i det då konkursfärdiga spelföretaget Gamestop.

Han köpte aktier som då kostade 17 dollar och några månader senare var de värda långt över 300 dollar.

– Det var ett ultrapecialfall. Jag kom in i rätt tid, på rätt plats, säger Lukas Idman drygt ett år senare.

Vi återkommer till hur det gick med Lukas Idmans aktier i spelföretaget. I stället ska det handla om hur en ung småsparare resonerar kring placeringar och investeringar. Skiljer det sig från hur äldre tänker och eventuellt gör?

Större intresse för placeringar i Karis och Lojo tack vare ekonomikurser

Åtminstone Lukas Idman upplever att hans föräldrar har talat ganska lite om placeringar och deras sparande har känts mer kortsiktigt, typ att sätta undan pengar till semesterresor.

– Placeringar och investeringar är något som folk tycker är svårare att sätta sig in i, fast det inte är det.

barnhänder staplar mynt
Bildtext När pratade du senast om pengar och olika former av sparande med ditt barn?

Han tror ändå inte att det handlar om ålder eller att äldre generationer inte skulle fundera på hur man kan få pengar att växa. Det är den lilla kicken som behövs, säger Lukas Idman.

– Jag tror inte att det är en så stor åldersfråga utan mera en regionfråga. I Karis kan man gå kurser i gymnasiet där man kan lära sig om placeringar och samma sak i Virkby och Ingå. Just i den här regionen tror jag att småplacering blir en grej.

"När första lönen kommer kan man börja på riktigt"

Hur kom det sig då att Lukas Idman började intressera sig för aktier och andra investeringar?

– Som liten vill jag bli någon företagstyp eller liknande. Jag läste serietidningar och såg Joakim von Anka och tänkte ”oj här är en gubbe som badar i pengar, det ser jätteroligt ut”. Att bada i pengar är kanske inte det viktiga, men det handlar mera om hur man så lätt som möjligt ska få mera pengar.

Lukas Idman har kommit fram till att placeringar är ett av väldigt få sätt. Han tror inte han kommer att vinna på lotto och han tror inte heller att han kommer att grunda ett framgångsrikt företag. Däremot tror han på god utbildning och ett stimulerande jobb.

– Jo, en hög lön förstås, men lönen kan vara ganska svår att påverka.

Just nu har Lukas Idman inte så mycket överlopps pengar att placera. Han utför som bäst sin civiltjänst i Katarinaskolan i Karis och efter det blir det studier. De pengar han hittills har placerat är löner från sommarjobb och pengar han fått när han fyllt år.

– Det beror också på om man ska betala hyra eller kan bo hemma.

Lukas Idman vill spara pengar så lätt som möjligt: "Placerar man pengar på aktiemarknaden börjar de genast jobba för dig"

11:53

Ju tidigare man kan börja spara och placera pengar, desto bättre förstås. Unga har tiden på sin sida, men det hänger inte på några år hit eller dit.

– Man ska inte tänka att ”oj nu är jag färdig med gymnasiet och har inte börjat spara något”. Ta det lugnt, när första lönen kommer in så kan man börja på riktigt.

en skål med olika sorters lösgodis
Bildtext Skippa godispåsen, använd pengarna till aktieköp eller fonder i stället. Som äldre kan du bada i skumgodis och pengar. Åtminstone det förstnämnda tipset ger placeringsproffsen, det senare kan vara redaktörens drömmar.
Bild: MONICA RYTTMARKER

Lukas Idman drar samma historia som många placeringsrådgivare, det vill säga att välja om man lägger sin veckopeng på en påse lördagsgodis eller om man i stället placerar pengen och småningom har råd till två godispåsar.

Äldre är onödigt försiktiga

Lukas Idman har gått en gymnasiekurs i praktisk ekonomi. Hemma har det pratats ganska lite om sparande.

– Jag tror det är ganska vanligt. Alla föräldrar placerar inte och om de placerar så blir det inte några djupare diskussioner om det.

Lukas Idman tycker det är helt bra att man inte skyltar öppet om sina pengar och placeringar, men ibland är äldre personer onödigt försiktiga.

– Speciellt i Finland, jämfört med andra nordiska länder, har jättemånga människor sina pengar på bankkonton i stället för på marknaden. På marknaden kan de här pengarna börja arbeta för dig själv, men också för resten av samhället. Ekonomin växer, det skapas mera jobb och flera möjligheter.

En galen marknad på gott och ont

Däremot har Lukas Idman pratat placeringar med en del kompisar.

– Det var coronakrisen i mars 2020 och marknaden kraschade nästan 30 procent på en månad. Ungefär ett år senare hade marknaden nästan fördubblats, men inget hade förändrats i verkligheten. Det var två olika världar och det kom helt nya företag som inte hade någon vinst eller någonting, men vi tänkte att de kanske har pengar om tio år, säger Lukas Idman och berättar hur han och några kompisar köpte aktier i diverse företag.

Några av dem kraschade helt.

– Det är roligt när marknaden har varit helt galen!

En man står och talar i telefon utanför spelbutiken Gamestop.
Bildtext I Finland finns inte längre några Gamestop-affärer. De stängdes 2020.

Som bekant gjorde Lukas Idman också en riktigt bra aktieaffär i spelföretaget Gamestop för drygt ett år sedan.

Det här var ändå inget nytt företag, i stället var det konkursfärdigt.

De stora internationella investerarna, hedgefonderna, lånade aktier i Gamestop och sålde dem, det vill säga hedgefonderna såg till att hela aktiestocken blev blankad. Målet var att köpa tillbaka de lånade aktierna för en struntsumma och därmed snabbt få upp värdet på aktierna igen.

Men, det här var något Ingåbon Lukas Idman råkade se och han köpte en del aktier när de kostade 17 euro. Det gjorde också många, många fler småplacerare runtom i världen, vilket ledde till att småplacerarna hann före hedgefonderna och priset på aktierna började skjuta i höjden.

De stora investerarna förlorade miljoner, kanske miljarder till och med, när de tvingades köpa tillbaka sina lånade, blankade aktier för cirka 350 dollar styck, men hur gick det för småplaceraren Lukas Idman från Ingå?

– Jag sålde dem för länge sedan. Jag höll dem under ett halvt år. Nu är aktien värd under 100 dollar, men det är också helt klart mer än vad värdet var från allra första början, säger Lukas Idman.

USA:s flagga vajar i förgrunden, i bakgrunden aktiebörser på en elektronisk tavla. Börserna går neråt.
Bildtext Wall Street, New York i början av maj 2022.
Bild: John Angelillo/UPI/Shutterstock

När Lukas Idman får frågan hur mycket han vann på den aktieaffären, blir han allvarligare och lyfter fram avigsidorna med att ryckas med i en galen aktiemarknad.

– Jag gjorde en helt okej vinst, men grejen är att det blev lite konstigt, lite fake news. Det blev globala nyheter och folk köpte in sig när företaget var på absoluta toppen och vi talar då om ett företag som var värderat hundra gånger mer än vad det borde vara. Det var tal om småplacerarnas nya revolution. En månad senare blev de brända och hade förlorat 30 procent av sitt kapital så det var inte en positiv historia för alla.

Långsiktiga placeringar gynnar speciellt unga småsparare

Trots den här tråkiga historien, där det fanns en del vinnare, men också många förlorare, vill Lukas Idman ändå lyfta fram fördelarna med ett långsiktigt sparande på marknaden.

– Pengarna fördubblas på ungefär tio år och då kan jag tänka så här: antingen sätter jag en euro på en sak nu eller så har jag två euro om tio år eller fyra euro om tjugo år. Ju större peng man placerar desto större summa blir det.

Lukas Idman säger att han vill leva lite mer sparsamt nu och när han småningom fortsätter studera blir det automatiskt ett sparsamt liv.

Idman tänker långsiktigt, men för äldre är det kanske inte riktigt lika fiffigt att sätta alla sparpengar i en full aktieportfölj.

– Om pensionen närmar sig eller du kanske behöver pengarna om fem år så ska du kanske ta det lite lugnt, det är kanske ändå en åldersfråga. Men speciellt som ung och om du har 50 år kvar så skulle jag säga att man ska titta på portföljer med lite större risker.

Du kan höra mera om sparande och placeringar bland annat i Svenska Yles poddar I pengarnas värld och My och Anka är panka.

I pengarnas värld

Spela upp

My & Becka är panka

Spela upp

Diskussion om artikeln