Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundskaptenen bekräftar: Noora Räty spelar inte i VM – oklart hur det blir med andra spelare från ryska ligan

Noora Räty spelar ishockey,
Bild: Emil Hansson / AOP

Det är flera månader kvar till VM och truppen är inte spikad, men redan nu är det klart att Noora Räty inte kommer att spela i mästerskapet. Det bekräftar förbundskaptenen Juuso Toivola för Yle Urheilu.

Samtidigt som herr-VM pågår i Finland börjar Damlejonen ladda upp för sitt mästerskap i Danmark i höst. I dag samlades laget till ett första förberedande läger i Vierumäki.

Noora Räty och landslaget blev en följetong förra hösten och till OS platsade inte målvakten i truppen. I stället presenterade den dåvarande förbundskaptenen Pasi Mustonen ett märkligt upplägg där Räty var reserv på hemmaplan.

Nu är det Juuso Toivola som leder laget och då Damlejonen tar sats mot VM är Räty inte med.

– Hon är inte tillgänglig i augusti. Hur det blir i fortsättningen kommer vi att titta på separat, säger Toivola till Yle Urheilu.

Räty har spelat klubblagshockey i den ryska ligan där hon i april vann guld med KRS Vanke Rays. Enligt Toivola hade han ett bra samtal med Räty.

– Vi har en gemensam historia från 2004–2005. Vi hade ett bra telefonsamtal, vi gick igenom saker och funderade över framtiden. Tiden får utvisa vad som händer, säger Toivola.

Fortfarande öppet gällande andra spelare

VM-truppen kommer att klarna under sommaren och enligt Toivola är det fortfarande öppet hur man ska förhålla sig till spelare som spelat i ryska ligan.

Förutom Räty handlar det om Anna Kilponen, Michelle Karvinen, Susanna Tapani och Minttu Tuominen som alla fullföljde säsongen trots att Ryssland startade krig mot Ukraina.

– De spelade en bit in i april och vi konstaterade att de inte kallas till det här lägret. Hur det blir sen får vi se beroende på i vilka ligor de spelar, säger Toivola.

Yle Urheilu: Om finländare spelar i Ryssland eller en liga som står nära Ryssland, kan de tas ut i landslaget?

– Vi måste först se var de spelar. I det större perspektivet är det motbjudande för alla. Det borde inte vara en sådan situation i världen.

– Det har varit en ekonomisk fördel för spelare och därför är det intressant, men så finns den andra sidan. Nu känner vi inte till att någon av våra spelare skulle åka dit, säger Toivola.