Samarbete mellan Prakticum och krögare ger unga servitörer sommarjobb i Borgå och Lovisa
Yrkesinstitutet Prakticum och östnyländska krögare samarbetar kring en skräddarsydd utbildning för servitörer. Syftet är att få tillräckligt med personal för att täcka behovet vid ett flertal restauranger i sommar.
I ett kabinett avlägger en grupp studerande serveringspasset. I salen intill undervisar läraren Veera Jalava grunderna i servering.
Undervisningen som pågår i Degerby gille i Lovisa ingår i en skräddarsydd examensdel i kundservice och försäljning. Den är i sin tur en del av grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen.
Den fyra månader långa utbildningen riktar sig till den som till exempel vill sommarjobba som servitör och behöver grundläggande färdigheter för att känna sig trygg i sitt arbete.
Det krävs inga förhandskunskaper för att delta, men nog en arbetsplats som ger praktisk erfarenhet. Arbetsplatserna för de här studerandena finns i år i Borgå och Lovisa.
Studierna för examensdelen inleddes den 3 maj med teori, självstudier, uppgifter och tentor. Den här onsdagen inleds den praktiska delen i Lovisa med grunderna i servering.
– Här övar vi att bära tallrikar och brickor och duka rätt. Vi kommer också att gå genom kundserviceprocessen, säger Pia Fridolfsson, lärare i restaurangservering.
Hela kursen beräknas vara klar i början på augusti då de studerande senast utför sitt yrkesprov.
Vid Prakticum hade man länge funderat på sätt att närma sig östnyländska krögare för tätare samarbete.
Ett koncept utarbetades redan innan pandemin, men upplägget tog fart efter att Borgåföretagarna Jarmo Grönman och Linda Pokki i mars efterlyste professionell personal till sommaren och det samtidigt visade sig att det finns gott om ivriga ungdomar som vill sommarjobba.
– Då tänkte vi att nu gäller det och nu ska vi slå till för vi har redan en stor del klart, säger Pia Fridolfsson.
– Vi såg ett behov, läste om det och kunde reagera snabbt. När vi hade klart för oss att behovet fanns, att det är akut och gäller den här sommaren så hade vi en plan färdig som vi kunde erbjuda krögarna i nöd, säger Gisela Andergård-Heiskanen.
Andergård-Heiskanen är ledare för arbetslivstjänster vid Prakticum och på hennes bord finns att föra samman arbetslivets behov med yrkesinstitutets utbildning.
– Det var en tidsplan över vad vi kan erbjuda, vilken form av utbildning och vad som ingår i den. Kraven och kriterierna på yrkesskicklighet är givna i examensgrunderna, säger Andergård-Heiskanen.
Utmaningen låg i att hitta platser för utbildningen, forma en tidtabell så att studerandena skulle hinna lära sig allt i tid och hitta arbetsgivare att samarbeta med.
Arbetsgivarna i Borgå och Lovisa
Efter undervisningsdelen i maj ger sig studerandena ut i arbetslivet. De anställs vid olika restauranger över sommaren.
Arbetsgivare i Borgå är företagarna Jarmo Grönman och Linda Pokki och i Lovisa krögaren Mia Heijnsbroek-Wirén.
– Alla som är här nu har sökt jobb hos mig på Kronan. En del har varit på prao tidigare under vårvintern och de flesta har skickat fina ansökningar och sagt att de vill jobba här. De är på sätt och vis handplockade, men jag är lättad över att det är lättare att i sommar få sommararbetare, säger Heijnsbroek-Wirén.
Studerandena är anställda med läroavtal, där största delen av inlärningen sker på arbetsplatsen. Målet är att uppnå kunskaper som motsvarar branschens yrkeskrav för att kunna avlägga examen på hösten. Avtalsparter är studerande, arbetsgivare och Prakticum.
– Vi har en studerande som redan är anställd och jobbar vid Rosteriet i Borgå som har så mycket tidigare kunnande att hon bara gör yrkesprov. Hon passar nu på att studera vid sidan om jobbet, säger Andergård-Heiskanen.
Gisela Andergård-Heiskanen tror inte att arbetsbördan ska bli för tung ens för de yngsta och mest oerfarna.
– Nå, det är ju så individuellt så vi kan ju inte garantera någonting, men för varje som har sökt och blivit antagen till utbildningen görs en personlig plan där man tar upp tidigare kunnande, vad man behöver lära sig, med vilken tidtabell och hur man gör det.
Mångsidig utbildning om mat och dryck
Under utbildningen lär sig studerandena att planera och schemalägga arbetsuppgifter, grunderna inom specialkost, produktkännedom och dryckeslära, kundbetjäning och kundprocess, serveringsteknik samt alkohollagstiftning inom alkoholutskänkning.
– Den här delen med serveringslära passar bra att göra här. De får också öva dukning och följa med hur vi sköter en fin middag, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.
I examensdelen ingår avgiftsfritt serveringspass och studerandena sätter sig också in i restaurangens matsedlar och dryckeslistor.
Servitören har ansvar över att kunder rekommenderas rätt drycker till olika maträtter, men merparten av kursens deltagare har begränsade erfarenheter av att jobba på restauranger.
– De flesta har noll erfarenheter av dryckeslära och den kan man inte lära sig på några veckor. Vi har löst det så att vi fokuserar på den restaurangen de jobbar, så de ska bekanta sig med den restaurangens dryckes- och matlistor så att de kan dem, säger Fridolfsson.
Personal för en längre tid framöver
För Mia Heijnsbroek-Wirén handlar utbildningen inte bara om den här sommaren utan hon tror att det börjar gå bättre för restauranger i Lovisa nu efter pandemin.
– I år har det gått bättre och jag ser fram emot att ha ett jättebra team med glada unga som har bra verktyg i bagaget för att lyckas i arbetet på ett bra sätt.
Hon tror också på flera goda år och vill därför satsa på att den unga personalen också är redo för 2023.
När man har rätt verktyg och kan sitt jobb är arbetsglädjen halva lönen
Krögare Mia Heijnsbroek-Wirén
Hur många tallrikar och glas får man fälla innan arbetsgivaren blir sur?
– Man får fälla så många gånger som det behövs. Under mina 30 år i branschen har jag tappat en sked på presidentens slott men tallrikar har jag aldrig tappat i golvet, men nog har det spillts en och annan droppe vin här och där. Det är genom misstag man lär sig, man får självsäkerhet och man ska tillåta att man får göra misstag, säger Heijnsbroek-Wirén.
I samband med grunderna i servering övar studerandena med att bära serveringsbrickor.
– Först går man med tomma glas på en bricka, sedan med halvfulla glas och jag har sprungit efter med sopskyffel och borste. Vi sätter dem nu med lite billigare glas på brickan och sen när det känns lite tryggare sätter vi Riedel, säger Heijnsbroek-Wirén.
Servitörer med olika bakgrund
Gruppen av studerande som tillbringar dagen i Degerby gille är väldigt brokig. Vissa har tidigare erfarenheter av att jobba som servitörer, medan andra debuterar i sommar.
I pausen mellan föreläsningen om kundbetjäning och praktiska övningar berättar studerandena Luna Heino, Laura Henriksson, Annina Holmén och Bea Turku om förväntningarna inför sommaren.
– Jag tror att jag kommer att lära mig jättemycket, träffa mycket människor och att kunna arbeta bättre med kunder, säger Bea Turku som i vår gått ut nian och ska jobba på Kronan i Lovisa.
Turku har skrivit testet för serveringspasset tidigare under dagen och blivit godkänd.
– Jag är nog nöjd, jag slapp inte igenom första gången för jag hade ett fel för mycket i provet. Nu skrev jag det på nytt och hade övat mera och det gick mycket bättre.
Annina Holmén arbetar som skolgångshandledare på vintrarna och har i några år sommarjobbat på restauranger. Den här sommaren tillbringas bland båtfolk och turister på Svartholm.
– De är ute och har roligt så de är oftast nöjda och glada.
Servitörsjobbet innebär att man går och står en hel del under varje arbetspass. Laura Henriksson som i höst börjar trean i Lovisa gymnasium vet att förbereda sig.
– Bra skor så att man orkar hela dagen och att fötterna inte blir sjuka. Jag har stegmätare och det blir många steg, säger Henriksson.
Till kursen hör utbildning i specialkost som bland annat omfattar allergier och olika dieter, något som kan vara svårt att hålla reda på i början.
– Det kan vara svårt att veta om någonting innehåller mjölk och vad den i så fall innehåller om den inte innehåller mjölk, alltså om laktos och gluten, säger Henriksson.
Bästa rådet är att fråga köket för att garantera att kunden inte äter eller dricker något som är olämpligt.
Luna Heino som studerar för andra året till frisör vid Careeria vet vilka kunskaper hon vill förstärka.
– Bli bättre inom kundbetjäning för det behöver man också inom frisör. Det är samma principer, att vara artig och vara där för kunden, säger Heino.
Man kan öva servering med att bära brickor med muggar och tallrikar av plast innan man går över till glas och porslin. Bea Turku har en uppfattning om hur många gånger man kan fälla brickan i golvet.
– Så att det inte är fler än tio gånger om dagen, men förstås försöka att inte fälla någonting för det är inte trevligt för kunden om man går dit med maten och fäller allt på golvet. Det skulle vara lite genant, säger Turku med ett skratt.