Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapport: Ökad förekomst av skadliga bekämpningsmedel i frukt och grönsaker i EU

Frukter till salu i en låda i Berlin. På bilden finns päron, äpplen, vinduvor och lime.
Bildtext Frukt till salu i Berlin.
Bild: ullstein bild/ All Over Press

Förekomsten av rester av de giftigaste bekämpningsmedlen i frukt och grönsaker har ökat i Europeiska unionen under det senaste årtiondet, uppger en grupp som verkar för en övergång till ekologiskt hållbara alternativ.

Enligt rapporten som gjorts av PAN Europe har förekomsten av 55 speciellt skadliga bekämpningsmedel ökat dramatiskt i maten under de tio senaste åren. Samtidigt har EU förutsatt att medlemsländerna stegvis slutar använda de här ämnena.

Forskare analyserade sammanlagt 97 170 prover som tagits av medlemsländerna mellan 2011 och 2019. Under forskningsperioden ökade andelen prover som innehöll rester av bekämpningsmedel från 18 procent till 29 procent.

"Ofta innehöll maten rester av två eller fler skadliga ämnen samtidigt", säger Salomé Royal som deltar i kampanjen mot bekämpningsmedel.

År 2019 innehöll 87 procent av päronen från Belgien minst ett av de skadliga bekämpningsmedlen. För spanska körsbär var siffran 74 procent och för italiensk selleri 85 procent.
PAN Europe kräver att de 12 skadligaste bekämpningsmedlen förbjuds helt och hållet och att alla 55 mycket skadliga bekämpningsmedel fasas ut fram till 2030.
Källor: Pesticide Action Network Europe, AP