Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen avslutade gruppspelet med förträfflig insats – nu väntar kvartsfinal mot Slovakien

Från 2022
Uppdaterad 24.05.2022 23:18.
Sakari Manninen och Jere Sallinen jublar.
Bild: Lehtikuva

Förlusten på straffar mot Sverige blev den enda plumpen i protokollet för Lejonen i gruppspelet. Mot Tjeckien blev det en ny trepoängare för Finland och en ny nolla för Jussi Olkinuora.

När Lejonen klev ut på isen för match mot Tjeckien var tre slutplaceringar i gruppen fortfarande möjliga: etta, tvåa eller trea.

Tre poäng skulle garantera gruppsegern, en eller två pinnar skulle ge en andraplats medan noll poäng skulle förpassa laget till trea i gruppen.

En intressant detalj var också att Finland skulle få Slovakien som kvartsfinalmotståndare vid seger, och Kari Jalonens Tjeckien kunde se fram emot en match mot Tyskland om man tog max två poäng.

Efter tre perioders spel stod det klart att Finland slutar på första plats i gruppen. Laget avslutade med att slå Tjeckien med 3–0.

– Det känns alltid bra att vinna och då vi håller nollan kan man inte vara lyckligare. Vi kan vara nöjda med hela gruppspelet, sa Jukka Jalonen till C More efter matchen.

Se Yle Sporten snacka ner Finlands gruppspel! - Spela upp på Arenan

Konststycke av Armia gav Lejonen ledningen

Lejonen har stått för flera imponerade insatser i gruppspelet och avslutningen blev inget undantag. Under en böljade start på matchen dröjde det åtta minuter innan Lejonen fick i väg det första skottet på mål, men när man väl började skjuta kom också ledningsmålet.

I mitten av perioden bjöd Joel Armia på ett häftigt konststycke. Han åkte slalom mellan de tjeckiska backarna och fintade upp Jan Scotka på läktaren innan han prickade in 1–0.

– Jag fick en bra passning av Harri Pesonen, jag utmanade en spelare och så blev det mål, sa Armia kort om fullträffen i den första periodpausen.

Joel Armia jublar.
Bildtext Joel Armia gjorde Finlands första mål.
Bild: Lehtikuva

Finlands andra mål kom sedan i powerplay några minuter senare. Första PP-femman tryckte tillbaka tjeckerna rejält och det hela avslutades med att Sakari Manninen petade in pucken bakom Marek Langhamer.

Olkinuora räddade tillbakapressat Finland

Jussi Olkinuora i Finlands mål skötte sig galant i första perioden och direkt i den andra fick han jobba ordentligt då Lejonen blev tillbakapressade. Olkinuora visade ändå varför han är Lejonens förstemålvakt och gjorde flera kalasräddningar.

– Tjeckien fick långa anfall och vi var lite slarviga i mittzonen och med pucken. Vi stod ändå emot bra höll dem borta från målsektorn, sa Ville Pokka.

Efter några minuter i egen zon kom Finland tillbaka in i matchen och kunde börja bygga upp egna anfall.

Det gav flera målchanser och till slut även 3–0. Med 35.34 på klockan satte Toni Rajala in pucken efter Mikael Seppäläs fenomenala passning.

Jussi Olkinuora i målet.
Bildtext Olkinuora gjorde en ny bländade match i VM.
Bild: Lehtikuva

Den sista perioden blev sedan en ren formalitet där Lejonen spelade av tiden och Tjeckien inte gjorde något större försök att försöka vända underläget.

– Vi gjorde det bra i 60 minuter och var det bättre laget. VI spelade smart och hade bra energi. Försvarsspelet var också bra och Jussi var på rätt plats i målet.

– Vi har gjort det väldigt bra hittills och nu är det bara att fortsätta, säger Toni Rajala.

Lejonens saldo i gruppspelet blev därmed 19 poäng av 21 möjliga och laget går in som jättefavorit mot Slovakien. Kvartsfinalen spelas på torsdag klockan 20.20.

– Jag vet inte så mycket om Slovakien men vi ska säkert titta på videoklipp i morgon, säger Rajala.

Resultat:

Finland–Tjeckien 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)
09.31 1–0 Joel Armia (Harri Pesonen)
16.17 2–0 Sakari Manninen (Jere Sallinen, Mikael Granlund) pp
35.34 3–0 Toni Rajala (Mikael Seppälä, Miro Heiskanen)

Målvakter:
Jussi Olkinuora FIN 4+11+9=24
Marek Langhamer CZE 6+7+3=16

Kanada–Frankrike 7–1 (2–0, 2–0, 3–1)

Kvartsfinaler på torsdag:

Schweiz–USA
Sverige–Kanada
Tyskland–Tjeckien
Finland–Slovakien

Diskussion om artikeln