Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska rocklegenden Jurij Sjevtjuk kritiserade Putins krig – dras nu inför domstol

Från 2022
Jurij Sjevtjuk med en gitarr. I förgrunden publikens huvuden och i bakgrunden en staty.
Bildtext Jurij Sjevtjuk har lång erfarenhet av fredsaktivism och har också demonstrerat mot Vladimir Putins regim. På bilden uppträder han vid en demonstration i centrala Moskva i augusti 2010.
Bild: Lehtikuva

En av Rysslands mest populära rockartister, Jurij Sjevtjuk, ställs inför rätta. Sjevtjuk anklagas för att ha förolämpat den ryska armén efter att han öppet kritiserade kriget i Ukraina på en konsert.

Det var på en konsert i staden Ufa förra veckan som frontmannen i rockbandet DDT, Jurij Sjevtjuk, gick fram till publiken för att hålla en kort monolog om Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Och nu dödas människor i Ukraina, varför? undrade han. Unga i Ryssland och Ukraina stupar igen. Gamla människor, kvinnor och barn tvingas dö för en tsars megalomanska idéers skull.

– Fosterlandet är inte presidentens rumpa, som man ständigt måste slicka och kyssa, fortsatte han. Hemlandet är en fattig tant på stationen som säljer potatis. Det är fosterlandet.

Polisen störtade in

På videon som snabbt spred sig på sociala medier ger publiken på 10 000 personer rungande applåder.

Men myndigheterna var inte lika imponerade. Direkt efter konserten stegade polisen in bakom scenen och förhörde den 65-årige Sjevtjuk om hans politiska åsikter i en hel timme.

Enligt lokala medier ville myndigheterna först gripa artisten, men i stället nöjde man sig med ett protokoll. Enligt protokollet är Jurij Sjevtjuk anklagad för att ha förolämpat den ryska armén.

Ärendet ska behandlas de närmaste dagarna i en domstol i Sjevtjuks hemstad S:t Petersburg.

En fällande dom kan ge böter på upp till 50 000 rubel, eller ca 800 euro.

Samma paragraf har använts flitigt av de ryska domstolarna de senaste tre månaderna. Enligt den ryska människorättsorganisationen Agora har hittills över 2 000 ryska medborgare dömts efter samma lag.

Rysslands Boss

Jurij Sjevtjuk grundade DDT redan år 1980 och rockbandet är ett av Rysslands mest folkkära. Sjevtjuk själv kallas ofta för Rysslands Bruce Springsteen.

DDT har också spelat i Finland och bandet har alltid sjungit för fred.

Redan på det sovjetiska 1980-talet kritiserade Sjevtjuk Afganistankriget, och senare var han aktiv i fredsrörelsen för Tjetjenien.

Det senaste decenniet har han också varit engagerad i proteströrelsen mot Putins regim.

Bandets nästa konsert är i Moskva den 10 juni. Ännu vet ingen hur myndigheterna tänker tackla det problemet.

Andra ryska artister som öppet har kritiserat kriget i Ukraina har med olika medel blockerats från att uppträda.