Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Valvira: Inga fler magcanceroperationer i Österbotten efter november

Från 2022
Uppdaterad 25.05.2022 11:47.
En kvinna med håret bakbundet och skyddat tvättar händerna innan hon går in i en operationssal. Hon har på sig gröna kirurgkläder.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Österbottens välfärdsområde får inte längre utföra operationer för magcancer och inflammatoriska tarmsjukdomar efter november i år.

Övervakningsmyndigheten för social- och hälsovården Valvira har beordrat Österbottens välfärdsområde och Satakunda sjukvårdsdistrikt att sluta med operationerna eftersom de inte uppfyller lagstiftningens krav.

I förordningen om arbetsfördelning och centralisering inom den specialiserade sjukvården slås det fast att uppgifter som utförs sällan samt undersökningar, ingrepp och vård som kräver specialkunnande ska koncentreras till universitetssjukhusen för att patientsäkerheten inte ska äventyras. Valvira ber Österbottens välfärdsområde och Satakunda sjukvårdsdistrikt om en utredning om hur detta förverkligas. Utredningen ska vara klar före årsskiftet.

Enligt Valvira har Österbottens välfärdsområde och Satakunda sjukvårdsdistrikt gått i rätt riktning vad gäller att koncentrera de mest krävande operationerna till Åbo universitetscentralsjukhus, men det har inte varit tillräckligt.

Under tio operationer om året

Chefsöverläkare Peter Nieminen säger till Yle Pohjanmaa att det i praktiken handlar om under tio inplanerade operationer per år som har utförts planenligt.

Trots att Österbottens välfärdsområde snart inte längre får utföra operationer för magcancer och inflammatoriska tarmsjukdomar kommer man också i fortsättningen att utföra jouroperationer, säger Nieminen.

Artikeln har uppdaterats den 25 maj klockan 11.46 med kommentarer av Peter Nieminen.