Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fredrik Jensen har hamnat i frysboxen och bara spelat i tyska fjärdeligan efter jul – Markku Kanerva: "Väldigt tufft läge – där väntar nog ett klubbyte"

Från 2022
Fredrik Jensen i Augsburgs andralag 2022.
Bildtext Fredrik Jensen har luftats några gånger i Augsburgs andralag – senast i början av maj.
Bild: IMAGO/Krieger/ All Over Press

Vaktbyte i landslaget bland bröderna Jensen. Storebror Richard finns med i Nations League-truppen, lillebror Fredrik har hamnat illa till i Tyskland. "Där väntar nog ett klubbyte", säger Markku Kanerva.

När förbundskaptenen Markku Kanerva presenterade truppen till Nations League i juni var det många namn på listan. Närmare bestämt 27 spelare – och några större skrällar bjöds det inte på.

Ett av namnen som inte fanns med är Fredrik Jensen. Med tanke på hans läge i Tyskland är det inte speciellt förvånande.

Jensen har inte spelat i förstalaget sedan mitten av december. Och bortsett ett par matcher har 24-åringen inte ens fått sitta på bänken – i stället har han spelat ungefär 160 minuter i Augsburgs andralag i Regionalliga, den tyska fjärdeligan.

– Där väntar nog ett byte av klubb. Jag hoppas att han träffar rätt med en ny klubbadress i sommar och får ny fart på sin karriär, säger Kanerva då Yle Sporten frågar om Jensens läge i Bundesliga.

Fredrik Jensen i landslaget 2021.
Bildtext Fredrik Jensen har varit en given spelare i landslaget – fram tills att han hamnat i frysboxen i Tyskland.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Trots brist på speltid i Augsburg och skadeproblem under de senaste åren har Jensen gjort flera viktiga landslagsmål, men nu är läget så illa att en plats i Kanervas trupp inte var aktuell.

Jensen har ett år kvar på avtalet med Augsburg.

– Tyvärr har han inte fått spela alls och hamnat utanför uppställningen. Han har haft ett väldigt tufft läge och inte fått något ansvar. Väldigt synd om man tänker på hans utveckling, säger Kanerva.

Besök i Nederländerna

Familjen Jensen kammade ändå inte noll då Kanerva tog ut sin trupp. Storebror Richard Jensen är uttagen – två månader efter att han tvingades lämna marssamlingen på grund av skada.

– Han har haft en del otur, säger Kanerva.

Under våren har Kanerva hunnit besöka Jensen i Nederländerna. Jensen har spelat i Roda i andraligan, men kontraktet löper ut i sommar.

Nations League-truppen i juni

Richard Jensen finns alltså med i en bred trupp. Att det blev många uttagna var väldigt väntat – spelschemat i Nations League-starten i juni är mördande.

Efter en lång klubblagssäsong ska landslagen spela fyra tävlingsmatcher på elva dagar.

– Vi vill trygga att vi har tillräckligt många spelare ifall något händer. Vi har också fler spelare på en bruttolista och de vet om att de är reserver, säger Kanerva.

– Det är en krävande samling, men jag tycker att vi har ett slagkraftigt lag. Vårt mål i Nations League är givet, att avancera till A-divisionen. Det är tufft.

Nations League: Formatet och matcherna

Diskussion om artikeln