Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mycket sannolikt att första fallet av apkoppor upptäckts i Finland: "Ingen större risk för befolkningen"

Från 2022
Uppdaterad 27.05.2022 09:50.
Närbild av apkoppsviruset (grafik).
Bildtext Så här ser avkoppsviruset ut i närbild
Bild: AOP

En man i Nyland misstänks ha smittats med apkoppor, uppger Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS).

HUS uppger i ett pressmeddelande att mannen smittats av ett virus som tillhör orhopoxgruppen – den grupp dit apkopps- och smittkoppsvirusen hör.

Den slutliga bekräftelsen kommer i slutet av veckan. Om det är apkoppor är det första fallet av sjukdomen i Finland.

Smittan bekräftades under onsdagen efter att mannen varit på resa i Europa. Exakt var han rest är oklart, men viruset har spridit sig i stora delar av Europa.

Enligt Insitutet för hälsa och välfärds uppgifter har det hittills bekräftats drygt 120 fall av apkoppor utanför Afrika.

HUS direktör för diagnostik Lasse Lehtonen säger att risken för ett större utbrott är liten.

‒ Det är inte troligt det är en gammal sjukdom och den är inte speciellt smittosam. Den är inte så hemskt farlig heller. Först och främst får man ett fult hudutslag men sjukdomen går över av sig själv och rätt få får några allvarliga komplikationer, säger Lehtonen till Svenska Yle.

Mannen har hög feber och blåsor

Mannen befinner sig i hemvård och har blåsor och hög feber, men uppges annars må bra. De som varit i närkontakt med den smittade har spårats och fått direktiv för att förhindra smittspridning.

Apkoppor förekommer främst i Väst- och Centralafrika och smittas ofta från djur. Det är sällsynt att sjukdomen smittar från människa till människa.

Under de senaste veckorna har tiotals fall av apkoppor upptäckts i såväl Europa som Nordamerika. De som smittats har rest i områden där apkoppor vanligtvis förekommer.

Vad som orsakat det nya utbrottet är oklart, men det kan vara fråga om ett sammanträffande.

‒ Vi har hittills inte sett några tecken på att viruset skulle ha muterat. Men vi vet inte med total säkerhet ännu. Det kan också vara frågan om ett sammanträffade att den sprider sig nu, säger expertläkaren Leif Lakoma vid Institutet för hälsa och välfärd THL till Svenska Yle.

I de flesta fall har de smittade männen haft sex med andra män

I en majoritet av fallen misstänks de män som smittats ha haft sex med andra män. För att smitta från en människa till en annan behövs ofta mycket nära kontakt.

Lekoma säger att apkoppsutbrottet inte ger orsak till någon utbredd oro.

‒ Det finns ingen större risk för befolkningen i stort. Sättet som sjukdomen smittar är rätt begränsat, men det är naturligtvis bra att vara medveten om den. Om man får symtom som passar in på sjukdomen, speciellt om man haft många slumpmässiga sexkontakter så är det bra att testa sig, säger Lekoma.

Symtom på apkoppor är bland annat feber, muskelvärk, svullna lymfkörtlar och utslag som liknar vattenkoppor. En person som smittats kan speciellt i ansiktet få blåsliknande hudförändringar. De kan också förekomma på andra ställen – bland annat i genitalområdet.

Sjukdomen leder sällan till döden och går vanligen över av sig själv. Behandlingen av apkoppor är symtomatisk och sjukdomen går normalt över inom några veckor.