Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KuPS succésäsong blev dyrköpt – Europaspel bidrog till förlusten på över 1,5 miljoner euro

Urho Nissilä spelar fotboll.
Bildtext Urho Nissilä var KuPS stora stjärna säsongen 2021. I vintras lämnade han klubben på en gratistransfer för spel i Sydkorea.
Bild: Tomi Natri / AOP All Over Press

Fotbollsligaklubben KuPS har en sportsligt sett fenomenal säsong i bagaget, men de ekonomiska siffrorna är illröda.

Klubben berättar på sin webbplats att den senaste räkenskapsperioden, som avslutades i november 2021, resulterade i en förlust på 1,55 miljoner euro.

Omsättningen ökade från 3,04 miljoner euro till 3,25 miljoner, men samtidigt steg även kostnaderna. Orsaken till att kostnaderna skenade beror på ökade personalkostnader och spel i Conference League-kvalet.

Två av fyra hemmamatcher i kvalet spelades på Olympiastadion i Helsingfors på grund av att hemmastadion i Kuopio inte uppfyller kraven. Enligt Yle Urheilu resulterade Europaspelet även i en hel del klirr i kassan, närmare bestämt 1,15 miljoner euro.

KuPS tog sig till den sista kvalomgången efter att först ha besegrat tre motståndare: Noah (Armenien), Vorskla Poltava (Ukraina) och Astana (Kazakstan). Det blev en 0–4-förlust mot Bundesligalaget Union Berlin i den sista kvalomgången och samtidigt grusades drömmen om gruppspel.

I fotbollsligan gick HJK och KuPS en tajt kamp om mästerskapet. Guldet stod på spel i den sista omgången, men HJK fick 1–1 borta i Kuopio, och KuPS fick nöja sig med silverpengen.

För fem år sedan låg KuPS omsättning på drygt en miljon euro. Trots att klubben har tredubblat omsättningen har verksamheten konstant gått med förlust. Under de fem senaste åren är förlusten uppe i cirka 4,5 miljoner euro.