Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Så gick studentskrivningarna i Östnyland: Lovisastudenterna vassast i modersmål, Borgåstudenterna bra på matematik

Från 2022
Abiturienter sitter vid pulpeter redo för studentskrivningar.
Bildtext De östnyländska abiturienterna klarade sig bra i årets studentskrivningar. Arkivbild.
Bild: Jere Sanaksenaho / Yle

Man behöver inte alltid vara bäst, men visst är det lite kul med en lekfull jämförelse? Här kan du botanisera i resultaten från studentskrivningarna i Svenskfinland och se vilka ämnen de östnyländska studenterna var särskilt bra på.

Svenska Yles datagrupp har gått igenom studentexamensresultaten i Svenskfinland. Här nedan kan du bekanta dig med dem för Östnylands del:

Provet i modersmål gick verkligt bra för studenterna i Lovisa gymnasium. Modersmål är ett obligatoriskt ämne som alla måste skriva. Med ett medeltal på 4,7 är Lovisastudenterna tredje bäst i hela Svenskfinland på modersmål.

Bättre klarade sig bara Kotka svenska samskola med medeltalet 4,8 och Grankulla Svenska samskola med medeltalet 5 som motsvarar betyget M (magna cum laude approbatur).

Studentskalan

L - Laudatur (7)
E - Eximia (6)
M - Magna (5)
C - Cum laude (4)
B - Lubenter (3)
A - Approbatur (2)
I - Improbatur (0)

Flickornas modersmålsbetyg var högre än pojkarnas i nästan alla Svenskfinlands gymnasium. I Lovisa var flickornas medeltal i modersmålsprovet 5,1 och pojkarnas 4,0. I vissa andra ämnen, som till exempel lång engelska, var det oftare pojkarna som klarade sig bättre.

De östnyländska studenterna gjorde bra ifrån sig i flera andra ämnen också. I biologi var studenterna från Topeliusgymnasiet i Nykarleby och Björneborgs svenska samskola bäst med ett medeltal på 6,0 för båda skolorna.

Genast efter dem kommer gymnasierna i Sibbo och Borgå på en delad andra plats med ett medeltal på 5,3.

En studentmössa och blad.
Bildtext Snart får de nybakade studenterna sin mössa. Arkivbild.
Bild: Linda Tammela / Yle

I jämförelse med hela Svenskfinland klarade sig Borgåstudenterna också bra i fysik medan Lovisastudenterna hade pluggat sin hälsokunskap och psykologi.

Inget av de östnyländska gymnasierna hamnade högst i topp när det kommer till matematik, men det är tydligt att Borgåstudenterna klår Sibbo och Lovisa i både lång och kort matematik.

I sex finlandssvenska gymnasier skrev en del av eleverna kort engelska. Fyra flickor från Lovisa gymnasium valde att skriva kort engelska och de toppar listan med ett medeltal på 5,5. Borgå gymnasium ligger på andra plats och Sibbo på fjärde.

De språkintresserade eleverna i Borgå gymnasium hade goda framgångar. De 11 eleverna som skrev kort tyska var bäst i hela Svenskfinland med ett medeltal på 5,6.

Tre Borgåstudenter skrev kort franska och toppar listan tillsammans med Katedralskolan i Åbo. Båda gymnasiernas elever hade ett medeltal på 6 (E) i kort franska.

Så analyserar vi studentexamensproven

Diskussion om artikeln