Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges statsminister kommenterade den turkiska kravlistan: "Vi skickar såklart inte pengar till terroristorganisationer”

Magdalena Andersson informerar om att Sverige ansöker om Natomedlemskap.
Bildtext Statsminister Magdalena Andersson vill reda ut oklarheter med Turkiet.
Bild: EBU

Turkiet publicerade i måndags en lista på krav som Sverige måste gå med på för att landets Natoansökan ska kunna godkännas. Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att man nu tittar på listan och försöker reda ut oklarheter.

Samtidigt som Sveriges och Finlands representanter under onsdagen förhandlade med Turkiet i Ankara om ländernas Natoansökningar kommenterade Magdalena Andersson den kravlista på Sverige som Turkiet publicerat.

Den turkiska regeringen kräver bland annat att Sverige lyfter vapensanktioner mot landet, slutar stödja terrorism och ger Turkiet säkerhetsgarantier. Annars kommer man inte att godkänna Sveriges Natoansökan.

– Vi går igenom och diskuterar listan, men vi försöker också reda ut en del oklarheter som funnits i det som har skrivits i media och påståenden som kommit från olika håll, säger Andersson på en presskonferens på onsdagen.

Enligt Andersson handlar oklarheterna om vart Sverige skickar biståndspengar och till vem man säljer vapen.

– Det är enkelt för oss att förtydliga detta från svensk sida, vi skickar ju inte pengar till terroristorganisationer såklart, säger hon.

Turkiets krav för att godkänna Sveriges Natoansökan

1. Att Sverige ska sluta stödja PKK, som är terrorstämplade av såväl hela EU som Turkiet, och YPG – som Sverige inte anser är en terrororganisation.

2. Att Sverige slutar "finansiera terrorism". Turkiet menar att det stöd som landet riktar till YPG i praktiken gått till PKK.

3. Lyft stoppet att sälja vapen till Turkiet.

4. Sverige ska ge Turkiet säkerhetsgarantier och samarbeta mot terrorism.

5. Utlämna "terrorister" från PKK och det kurdiska partiet PYD.

Källa: Expressen

En svensk och en finsk delegation reste på onsdag till Turkiet för ett möte i landets huvudstad Ankara. Parterna väntas bland annat avhandla Turkiets krav för att godkänna Sveriges Natomedlemskap.

Europeiska rådets ordförande: “Om jag uttalar mig blir samtalen svårare”

Den svenska statsministern tog under onsdagen emot Europeiska rådets ordförande Charles Michel i Stockholm. Under den gemensamma presskonferensen ville Michel inte uttala sig specifikt om de turkiska kraven på Sverige.

– Om jag uttalar mig i frågan blir samtalen i Turkiet ännu svårare. Men det är viktigt för oss att visa ett politiskt stöd från EU för att hjälpa Finland och Sverige att ta det här viktiga steget, säger Michel och syftar på ländernas Natoansökningar.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel håller tal.
Bildtext Europeiska rådets ordförande Charles Michel tror att Finlands och Sveriges Natomedlemskap skulle göra Europa säkrare.
Bild: Ronald Wittek / EPA

Charles Michel säger att Finlands och Sveriges framtida Natomedlemskap kommer att göra Europa säkrare.

Han säger att Sveriges beslut att ansöka om Natomedlemskap har ett starkt stöd bland den svenska befolkningen och att EU stödjer landets ansökan.

– Ert Natomedlemskap kommer gynna både Nato och EU, säger Michel.

Charles Michel träffar statsminister Sanna Marin på onsdag eftermiddag. Statsminister Marin och ordförande Michel ska diskutera Rysslands anfallskrig mot Ukraina, säkerhetsläget i Europa och Europeiska rådets extrainsatta möte nästa vecka som ska behandla Ukraina, energi, försvar och tryggad livsmedelsförsörjning.