Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonens imponerande takter gör till och med Jukka Jalonen lyrisk: "Mer kan man inte kräva, finns inget att klaga på"

En man i kostym blickar uppåt.
Bildtext Jukka Jalonen har fått höra Vårt Land som det vinnande lagets nationalsäng i sex av sju matcher hittills i VM.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den motståndare som Jukka Jalonen haft allra lättast mot under sin karriär som Lejontränare är Slovakien. Inget han vill tala om dagen innan kvartsfinalen. Däremot hyllar han gärna Lejonens spel i VM.

Hur är det med Sami Vatanen?

– Inte i spelskick i morgon.

Vad har ni gått igenom i dag?

– Gårdagens match.

Hur är stämningen i laget?

– Utmärkt.

Ett säkert tecken på att allvaret närmar sig i ishockey-VM är att Lejonens succétränare Jukka Jalonen blir allt fåordigare.

När han framför den finländska journalisthopens frågebatteri i Tammerforsarenan i dag kommenterade Lejonens läge inför morgondagens ödesmatch, kvartsfinalen mot Slovakien, fick pressen inga långa svar att hugga tag i.

Jalonen var på inget sätt otrevlig. Han svarade på allt och såg till att alla i intervjuzonen fick sitt.

Men visst var han lite mera korthuggen och sammanbiten än tidigare under VM, redan fullt fokuserad på en drömmotståndare som Finland tagit 13 raka segrar mot i storturneringar. 11 av dem dessutom med Jalonen i Finlands tränarteam.

– Det betyder ingenting. Vi lär inte få något måls försprång för det när matchen startar. Det är en helt ny match med helt nya förutsättningar.

Här är Lejonens supersvit:

2008, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 3–2
2009, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 2–1 förl.
2010, OS, bronsmatch: Finland–Slovakien 5–3
2010, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 5–2
2011, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 2–1
2012, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 1–0
2013, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 2–0
2013, VM, kvartsfinal: Finland–Slovakien 4–3
2015, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 3–0
2016, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 5–0
2019, VM, gruppspel: Finland–Slovakien 4–2
2022, OS, gruppspel: Finland–Slovakien 6–2
2022, OS, semifinal: Finland–Slovakien 2–0
2022, VM, kvartsfinal: Finland–Slovakien ???

Alla segrar i sviten utom de 2015 och 2016 har tagits med Jukka Jalonen i tränarteamet.

När Jalonen hittade fram till Yles tv-kamera och intervjumikrofon blev svaren lite längre.

Och även om mycket kan kännas annorlunda i ett knockoutskede med höjda instatser ville förbundskaptenen inte gå med att det handlar om någon radikal förändning.

– Det beror på motståndaren, men vårt sätt att spela ändras inte. Vårt jobb bygger på att vi gör våra saker på vårt sätt, inga märkligheter, säger Jalonen.

Och även om Jalonen aldrig skulle erkänna att Slovakien är en motståndare som bevisligen passar den här spelstilen sällsynt väl så skriver han i alla fall under på att det är lag han har väldigt bra koll på. Slovakerna kommer knappast att bjuda på några överraskningar.

– Samma lag som i OS för tre månader sen. Rörligt, aktivt, och med bra anda, de gav oss hårda matcher då. De spelar fördomsfritt och njuter av att representera sitt land, säger Jalonen.

"Nöjd med vårt jobb överlag"

På tal om att njuta har Lejonens spel hittills i VM varit väldigt njutbart, åtminstone med finska tränarögon sett. Jalonen står som vanligt stadigt med fötterna på jorden men är på sin egen skala rent lyrisk när han beskriver Lejonens gruppspel.

– Jag är nöjd med vårt jobb överlag. 5-mot-5-spelet, numerärt underläge, vårt målvaktsspel, vår disciplin. Det finns inget att klaga på. Mer kan man inte kräva, säger Jalonen.

Några meter bort står Mikael Granlund och är inne på samma linje.

– Vi har spelat bra hittills. Vi har ett klart system. Vårt spel har varit jämnt och vi har lyckats styra matcherna, säger Granlund.

Lejonens stabilitet på isen märks också i intervjuzonen. Självförtroendet är påtagligt.

Finländsk ishockeyspelare jublar.
Bildtext Mikael Granlund har varit strålande i VM hittills.
Bild: All Over Press

Förra VM sprack Finlands gulddröm inte förrän en finalförlängning med tre spelare från bägge lagen på isen. Ett spelsystem som efter det kritiserades starkt i Finland. Nu kan fler nagelbitarförlängningar med jättestora isytor vara på gång. Men Mikael Granlund skrattar mest när han får frågan vad han tycker om den här nymodigheten.

– Äh, jag har spelat 3 mot 3 hela min karriär. Alla är vana vid det och vet hur det funkar, säger Granlund som har receptet för hemmaguld klart.

Lika enkelt som effektivt.

– Vi vet vilka styrkor vi har. Vi har spelat tålmodigt och försvarat bra och också skapat chanser. Vi fortsätter bara så här.