Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlands viltcentral: "Inte realistiskt att klassa vitsvanshjorten som invasiv – leder endast till en ökande hjortstam"

Från 2022
Vitsvanshjort.
Bild: Mostphotos / Esa Lähteenmäki

Förslaget att klassa vitsvanshjorten som en skadlig invasiv art ratas av Finlands viltcentral som anser att det skulle leda till en splittrad jakt och fler vitsvanshjortar.

– Det är inte ett realistiskt alternativ att föreslå detta och viltcentralen anser att det inte bör göras en förändring, säger Jörgen Hermansson som är tf jaktchef vid viltcentralen i Egentliga Finland.

Finlands naturskyddsförbund anser att ifall vitsvanshjorten klassades som en invasiv art så skulle det öppna upp för en bredare jakt för alla.

– Då licenskravet för att jaga rådjur slopades, ökade jakten. Vi ser att samma sak skulle ske om samma gjordes för vitsvanshjorten. Dessutom har det skett en förgubbning av jaktlagen i vårt land och slopade jaktlicenser skulle ge flera chans att skjuta vitsvanshjort och förebygga de skador som djuren årligen förorsakar, säger verksamhetsledaren Tapani Veistola vid Finlands naturskyddsförbund.

Man på parkeringsplats
Bildtext Verksamhetsledare Tapani Veistola vid Finlands naturskyddsförbund tror att slopade jaktlicenser är enda sättet att få ner antalet vitsvanshjortar i vårt land.
Bild: Yle/Filip Stén

Hermansson är av en annan åsikt och anser att det enda sättet att minska antalet vitsvanshjortar är att fortsätta den organiserade jakten.

Jörgen Hermansson, en man med glasögon, står vid en vägg under ett stort älg.
Bildtext Jörgen Hermansson ser ingen realism i förslaget att klassa vitsvanshjorten som invasiv.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Dessutom ser arbetet ut att bära frukt och ifjol fälldes cirka 74 000 individer och vitsvanshjortsstammen ser ut att minska.

– Viltcentralens åsikt är att det är licenssystemet som möjliggjort en ökad jakt på vitsvanshjort och målet är att minska stammen på lång sikt, säger Hermansson. Utan jaktlicenser på vitsvanshjort skulle jaktmarkerna splittras och ingen skulle längre ansvara för hur jakten genomförs och vilket resultatet är.

"Fel uppfattning att tro att det är licenssystemet som begränsar jakten på vitsvanshjort"

Enligt Hermansson har naturskyddsförbundet dragit för snabba slutsatser och en förändring skulle leda till en ökad stam samtidigt som intresset att skjuta vitsvanshjort skulle avta.

– Det är fel uppfattning att tro att licenssystemet begränsar jakten på vitsvanshjort då det i själva verket är licenssystemet som möjliggör en ökad centraliserad jakt, säger Hermansson. Det nuvarande systemet är effektivt och kan enkelt förmedla vilket behovet är på olika håll i landet.

Valkohäntäpeuranaaras metsän laidassa.
Bildtext Antalet vitsvanshjortar minskade ifjol jämfört med tidigare år och det är enligt viltcentralen viktigt att fortsätta en effektiverad jakt.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Ifall förslaget att klassa vitsvanshjorten som en skadlig invasiv art får gehör hos staten kan det få katastrofala följder för hjortstammen anser Hermansson.

– Det skulle enbart leda till en växande hjortstam där ingen tar ansvar för de djur som skjuts och ingen har kontroll över var och vad som jagas, säger Hermansson.

Diskussion om artikeln