Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland prioriterar människorättsläget i Kinapolitiken efter massiva dataläckan – Kinas svar: Vi motsätter oss lögner

Från 2022
Uigurer i läger i Kina.
Bildtext Odaterad bild som släpptes av The Victims of Communism Memorial Foundation den 24 maj 2022 visar fångar bevakade av polis när de tittar på ett tv-sänt tal i ett interneringscenter i Xinjiang-regionen i Kina.
Bild: Lehtikuva

Tyskland har uttryckt sin stora oro över människorättssituationen i den kinesiska regionen Xinjiang. Kina uppmanas att bli mer transparent då det gäller utvecklingen i regionen.

Västerländska stater och människorättsgrupper anklagar myndigheterna i Xinjiang för att fängsla och tortera uigurer och andra minoriteter i speciella läger.

Kina förnekar anklagelserna och beskriver lägren som "yrkesutbildningsanläggningar för att bekämpa religiös extremism".

Tyskland kräver öppenhet

Tyskland håller nu på med att utveckla sin Kinapolitik, sa en talesperson vid en presskonferens på onsdagen, och uppmanade Kina att se till att det i fortsättningen råder öppenhet angående läget i provinsen.

Tyskland reagerar starkt på de nya medierapporterna om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i den autonoma regionen Xinjiang, och Tysklands ekonomiminister säger att Tyskland kommer att förändra sitt förhållningssätt till Kina och att människorättsfrågor kommer att få en högre prioritet.

Massiv datainsamling visar hur minoriteter behandlas

BBC, Der Spiegel och andra medieplattformar meddelade på tisdagen att det finns omfattande data som avslöjar aldrig tidigare skådade detaljer i Kinas användning av läger – ett slags system för massfängelse för uigurer.

Dataläckan inkluderar tusentals bilder på gripna personer och detaljerad information om uigurer ur polisens register. Det är första gången ocensurerade bilder från lägren läcker ut i offentligheten. Därtill visar läckan hur befallningarna att förtrycka uigurer kommer direkt från Kinas ledning.

Kuvaruudukko

De förtrycktas anleten

Kina kallar dem studerande. Egentligen är de fångar.

Läckan med tusentals bilder och officiella dokument från Xinjiang har kastat nytt ljus över de våldsamma metoder som används för att genomdriva massinternering i regionen.

Materialet publicerades då FN:s människorättschef Michelle Bachelet påbörjar en efterlängtad och kontroversiell resa till Xinjiang. Aktivister säger att kinesiska myndigheter har fängslat mer än en miljon uigurer och andra mestadels muslimska minoriteter i ett nätverk av interneringscenter och fängelser i regionen.

Kina: Vi motsätter oss lögner om Kina

Kina försvarar lägren och beskriver dem som "träningscenter".

Kinas utrikesminister har besvarat de tyska uttalandena med att påpeka att Kina bestämt motsätter sig försök att använda desinformation och lögner för att smutskasta Kina.

President Xi Jinping försvarade Kinas människorättsläge

Kinas president Xi Jinping har talat med FN:s människorättskommissionär Michelle Bachelet. Samtalet skedde via videolänk trots att Bachelet befinner sig i Kina.

Xi försvarade Kinas människorättsläge, uppger statliga kinesiska medier.

– Mänskliga rättigheter bör inte politiseras, konstaterade Xi.

Han sa att man har valt en människorättslinje som lämpar sig för nationella förhållanden i Kina.

Källa: Reuters