Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa körfestival kör igång – svag förhandsförsäljning efter två år med corona

Från 2022
En manskör uppträder i en kyrka.
Bildtext Akademen uppträder på lördag och söndag.
Bild: Vaasan kaupunki / Linda Helaskoski

Körfestivalen ordnas för 28:e gången och pågår 26–29.5. Ännu finns det biljetter kvar till alla konserter.

På Kristi himmelsfärdsdag den 26 maj drar Vasa körfestival i gång. Festivalen ordnas för 28:e gången och pågår till söndag.

Huvudartister är Akademiska sångarföreningen, mer känd som Akademen, samt sångarkollektivet Sabrina ja Saarten tyttäret.

Enligt Vasa stads kulturproducent Ilkka Nyqvist går det fortfarande att få tag på biljetter till alla konserter.

– Vi ser samma trend som andra festivaler, förhandsbiljetter säljer inte lika bra som tidigare. Men till exempel till öppningskonserten börjar biljettförsäljningen se riktigt bra ut, så jag litar på att folk hittar till oss på nytt.

Man poserar vid ett piano.
Bildtext Festivalens grundare Erkki Mendelin dog 2021.
Bild: Vaasan kaupunki / Ilkka Nyqvist

Öppningskonserten i Vasa stadshus klockan 18 på torsdag är tillägnad körfestivalens grundare Erkki Mendelin som dog i fjol. På konserten uppträder flera körer från Vasa.

– Många personer vars liv har blivit berörda av Erkki Mendelin har velat komma ihåg honom. Det är fint att vi kan samlas för att minnas Erkki på ett värdigt sätt vid öppningen av hans festival. Det kommer att bli en fin tillställning, säger Nyqvist.

I huvudsak inhemska artister

Den enda utländska kören som uppträder i år är Lunds studentsångare som ger en gratiskonsert i Brändö kyrka fredag 27.5 klockan 17.

Akademen uppträder i Trefaldighetskyrkan på lördag 28.5 och på avslutningskonserten i stadshuset på söndag 29.5.

På konserten Mot den solvarma jorden framförs finländsk körmusik. På programmet står kända verk av bland andra Toivo Kuula och Jean Sibelius, men även nyare körverk av Lars Karlsson, Ilona Korhonen och Alex Freeman.

Sabrina ja Saarten tyttäret uppträder på Ritz på fredag 27.5. Verket som hade premiär hösten 2021 är baserat på den fjärde sången i Kalevala och berättar om en ung kvinna som står inför livets stora beslut.

Gruppen har tonsatt verket tillsammans under ledning av sin konstnärliga ledare Sabrina Ljungberg.

Affisch med sångarkollektivet Sabrina ja Saarten tyttäret.
Bildtext Sabrina ja Saarten tyttäret uppträder på Ritz på fredag.
Bild: Vaasan kaupunki / Suvi Sievelä

Under festivalen uppträder över 40 körer från olika håll i Finland. Konserter kommer att ges på ett flertal platser, bland andra Trefaldighetskyrkan, stadshuset, Ritz, ortodoxa kyrkan, Villa Sandviken, Kulturhuset Fanny, torgscenen och Inre hamnens terrass.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Vaasan kuorofestivaali käynnistyy helatorstaina – kahden koronavuoden jälkeen ennakkomyynti on ollut aikaisempaa heikompaa, skriven av Sebastian Björklund. Översättning och bearbetning: Jakob Lillas / Yle Österbotten.