Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fis har tagit beslutet: Lika distanser för damer och herrar från och med kommande världscupsäsong – skidåkare har motsatt sig beslutet

Från 2022
Uppdaterad 25.05.2022 21:13.
Heidi Weng och Kerttu Niskanen bland annat, skidar under världscupssäsongen.
Bildtext Heidi Weng har uttryckt sig kritiskt till beslutet.
Bild: imago images/Nordphoto/ All Over Press

Den stora förändringen, som Fis röstade om förra veckan, blir av. Det har Fis-styrelsen beslutat. Lika distanser för damer och herrar är ett faktum, men åkarna ser ut att vara av annan åsikt. Det vittnar en undersökning NRK tagit del av.

För en vecka sedan kom uppgifterna om en förändring i längdåkningen som skulle innebära att damerna kör lika långa distanser som herrarna – och nu står det klart.

Internationella skidförbundet Fis har beslutat att så blir fallet på skidförbundets styrelses, Fis Council, vårmöte i Milano, framkommer det i ett pressmeddelande.

Lika distanser kommer att gälla från och med världscupsäsongen 2022-23.

Distanserna i världscuperna ska vara 10 kilometer, 20 kilometer och 50 kilometer enligt uppgifterna förra veckan.

NRK: Undersökning visar att längdåkare motsätter sig

Enligt NRK, som tagit del av en årlig undersökning som görs bland världscupåkarna, finns det ändå flera aktiva längdåkare som motsätter sig förändringen.

114 längdåkare med i snitt sex år lång erfarenhet från världscupen har svarat på undersökningen. Åkarna är från 25 olika nationer.

NRK skriver att 73 procent av åkarna ansåg att damer och herrar inte borde köra samma distanser, oberoende av längden på distanserna. Av de kvinnliga åkarna som svarade, svarade 88 procent nej på frågan om damer och herrar bör ha samma distanser.

Det resultatet har överraskat Virginia de Martin Topranin som är representant för längdåkarna.

– Vi frågade om nästan det samma för något år sedan, och då var utövarna mer för lika distanser. Plötsligt var resultatet annorlunda i år. Så det var lite överraskande för oss, säger hon till NRK.

"Hoppas det inte sker"

Enligt henne är det viktigt att åkarna får sin åsikt hörd.

NRK har också pratat med bland annat Heidi Weng som säger sig vara emot förslaget. Hon poängterade att det tar längre tid för damerna att åka samma distans.

– Så jag hoppas att det inte kommer ske. För att få upp spänningen borde vi köra 7,5 eller 5 kilometer. Då blir det fler som kämpar om pallplatserna, säger Weng till NRK.

VM 2027 körs i Falun

På onsdagen tog Fis också beslutet att VM år 2027 går av stapeln i Falun, Sverige. Senast VM arrangerats på orten var år 2015.

Falun blir nu värd för femte gången: första gången arrangerades det där år 1954 och efter det åren 1974, 1993 och 2015.

Artikeln uppdaterad klockan 21.13 med informationen om VM 2027.

Diskussion om artikeln