Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inhemska friidrottssommaren igång: Nytt personbästa för Purola, Tuuri och Helander – Reetta Hurske under EM-gränsen

Från 2022
Uppdaterad 25.05.2022 22:53.
Reetta Hurske under inhemska friidrottssäsongens första GP-tävling.
Bildtext Reetta Hurske var nöjd trots att hon enligt egen utsago sov i starten.
Bild: Lehtikuva

Årets första GP-tävling är avklarad, och flera inhemska stjärnor fick en pangstart inför mästerskapssäsongen. Oliver Helander öppnade sin säsong i Tyskland och kastade över 80 meter.

Både EM och VM väntar för friidrottseliten i sommar och schemat är fullspäckat för många.

I dag väntades flera stjärnor visa upp formbesked och publiken fick se åtminstone några fullträffar i Lahtis.

En av dem bjöd Samuel Purola på – sin vana trogen, med mössan på huvudet.

I ypperliga vindförhållanden på löpbanan i Lahtis vann Purola – med nytt personligt rekord. Hans tidigare personbästa på 200 meter förbättrades med fem hundradelar.

Samuel Purola löpte nytt personbästa i Lahtis.
Bildtext Samuel Purola hade mössa på huvudet som vanligt, trots det varma vädret.
Bild: Lehtikuva

Purola löpte i mål på tiden 20,74.

– Jag hade nog lite väntat mig det här. Jag visste att jag är i form efter en bra träningssäsong men de första tävlingarna kan vara knepiga. Nu gäller det bara att ta bort ytterligare hundradelar, kommenterade Purola i Yles tv-sändning.

Vid målgång var Purola tvåa efter Reynier Mena från Kuba. Mena diskades ändå senare. Reprisbilder visade hur han tog flera löpsteg på den inre banan.

Hurskes fina säsongsstart fortsätter – Eemil Helander för första gången under åtta minuter

I damernas hundra meter häck var de inhemska toppnamnen på startstrecket och Reetta Hurske fortsatte visa upp fina takter den här säsongen. Hurske öppnade säsongen i Italien med 12,94 och i dag blev det ett nytt säsongsbästa. Det trots att hon enligt egen utsago "sov" i startblocken.

Hurske löpte i mål på tiden 12,92 före Jamaikanskan Crystal Morrison och trean Annimari Korte.

Tiden är också under EM-gränsen till EM i München i sommar som lyder 12,93.

– Jag är riktigt nöjd, med allt efter 14 meter. I starten sov jag men slutet var bra, konstaterar Hurske till Yle.

Eemil Helander och Topi Raitanen.
Bildtext Eemil Helander förbättrade sitt rekord med fem sekunder. "Fint att se" konstaterade Raitanen.
Bild: Lehtikuva

Om Hurske fick en bra säsongsöppning förra veckan kan det samma inte sägas om Topi Raitanens öppningstävling i Doha. Han gjorde där sin sämsta öppning sedan 2017.

I dag var han på startstrecket igen, den här gången på 3000 meter slätt. Raitanen knep segern med tiden 7.53,61 och konstaterade att säsongen nu är öppnad ordentligt. Samtidigt hyllade han unga Eemil Helander som stod för en ordentlig rekordförbättring.

Helander kapade flera sekunder från sitt personliga rekord när han var i mål som trea. Hans nya personbästa lyder 7.55,31 och det här var första gången han löpt på under åtta minuter.

På 400 meter häck kom Jonni Blomqvist inte upp i rekordfart men var tvåa i loppet med tiden 51,79. Malik James-King från Jamaika var etta på tiden 51,71.

Smått kämpigt för Salminen och Tervo

Trestegshopparen Senni Salminen som hoppade nytt finskt rekord i fjol (14,63) har redan valts av förbundet till VM i Eugene. Efter skadeproblemen i våras öppnade Salminen tävlingssäsongen tidigare än först planerat.

I premiären i Lahtis blev det inget panghopp, men Salminen är inte orolig. Hennes bästa hopp mätte 13,96 – ett resultat som räckte till seger med klar marginal. EM-gränsen på 14.25 uppnådde hon ändå inte.

– Det var lite segt i dag. Jag hade problem med löpningen. Men jag är inte orolig, känslan är att de långa hoppen kommer.

Också Krista Tervo menade att det var lite svårt i dag. Tervo som kastade nytt finländskt rekord i mars med ett kast på 74,40, fick inte till de riktigt långa kasten i dag.

En seger fick hon ändå till – men det satt hårt åt. Segern lossnade till slut först i det sista kastet som mätte 68,85. Segermarginalen blev nästan två meter till tvåan, unga Kiira Väänänen som stod för nytt personbästa.

Tuuri efter rekordhopp: EM ett realistiskt mål

För nya rekord stod också bland annat Ilona Mononen (9.09,65 på 3000 meter) och Heta Tuuri med 190 och Elin Pajunen 182 i höjd.

Heta Tuuri var både överraskad och nöjd över rekordet som kom på andra försöket på höjden. EM i München är ett realistiskt mål säger hon.

– Det är klart att jag måste hoppa bra hela sommaren. Det här räcker inte. Men jag är klar att försöka. Jag anser att jag inte har något att förlora, säger Tuuri.

EM-gränsen i höjd är 1.95.

Samtliga resultat från Lahtis hittas här.

Oliver Helander över 80 meter i premiären

Spjutkastaren Oliver Helander öppnade också han sin säsong i dag, men inte på hemmaplan. I en tävling i Dessau, Tyskland tävlade Helander mot bland annat Kim Amb och Julian Weber.

Finländaren öppnade säsongen med att kasta över 80 meter. Efter kast på 73, 75 och 78 meter mätte hans sjätte kast 80,36 och med det var han fyra i tävlingen.

– De fyra första kasten var riktigt försiktiga. I de två sista försökte jag ta hårdare ansats och det hjälpte, säger Helander till friidrottsförbundet.

Efter en bra träningssäsong väntar sig Helander klart längre kast bara han får fler tävlingar bakom sig.

Julian Weber vann tävlingen i Tyskland med resultatet 85,02.

Artikeln uppdaterad med Oliver Helanders premiär.

Diskussion om artikeln