Hoppa till huvudinnehåll

Sport

José Mourinho lotsade Roma till Conference League-titeln: "Jag har vunnit med Porto, Inter och Roma – det är väldigt, väldigt, väldigt speciellt"

Från 2022
Jose Mourinho visar upp fem fingrar.
Bildtext Fem titlar. José Mourinho har fortsättningsvis ett prickfritt finalsaldo i Fotbollseuropa.
Bild: IMAGO/sportphoto24/ All Over Press

Den portugisiske fotbollstränaren José Mourinho var hur glad som helst efter att ha lotsat sitt Roma till Conference League-titeln. Roma slog Feyenoord med 1–0 i finalen.

José Mourinho är en av världens största tränarprofiler även om framgångarna under de senaste åren har lyst med sin frånvaro. I somras tog Mourinho över italienska Roma och på onsdagskvällen lotsade han klubben till sin första titel på 14 år.

Den europeiska klubblagsturneringen Conference League är ett nytt koncept för säsongen och står i skuggan av flaggskeppet Champions League och Europa League. Mourinho har nu vunnit en buckla på samtliga tre nivåer och har fortsättningsvis ett prickfritt finalsaldo: fem segrar på fem försök.

José Mourinhos titlar

2002–03 Porto (Uefa-cupen)
2003–04 Porto (Champions League)
2009–10 Inter (Champions League)
2016–17 Manchester Utd (Europa League)
2021–22 Roma (Conference League)

Conference League-finalen mellan Roma och nederländska Feyenoord spelades i Albaniens huvudstad Tirana.

Nicolo Zaniolo gav Roma ledningen då en halv timme spelats. Därefter lade sig Roma på defensiven och Rui Patricios fina målvaktsspel såg till att Feyenoord aldrig fick in någon kvitteringsboll.

Efter matchen snackade Mourinho om sin karriär och vilken typ av klubbar han vunnit sina bucklor i.

– Det stora med min karriär är att jag, med undantag för Europa League-segern med Manchester United, har gjort det med Porto, Inter och Roma. Och det är väldigt, väldigt, väldigt speciellt, säger Mourinho till Reuters.

– Jag fick veta att endast Sir Alex (Ferguson) och Giovanni Trapattoni har vunnit titlar under tre olika decennier. Det får mig att känna mig lite gammal, men det är bra för karriären.

Portugisen meddelade också att han tänker fortsätta träna Roma.

Bodø/Glimt en nagel i ögat

Romas säsong var ingen dans på rosor. Laget vann gruppen i Conference League, även om Roma bara fick 2–2 hemma mot norska Bodø/Glimt och åkte på en förnedrande 1–6-förlust i Norge.

Italienska medier beskrev i oktober brakförlusten som "mardrömmen i Bodø" och en "historisk katastrof".

I kvartsfinalen mötte Roma igen Bodø/Glimt. Det blev en ny förlust i Norge (1–2), men på hemmaplan körde Roma över Bodø/Glimt och vann med 4–0. I slutspelet besegrade Roma även Vitesse (Nederländerna) och Leicester (England) på väg till finalen.

I Serie A gick det däremot inget vidare. Roma slutade sexa, 23 poäng efter vinnaren Milan och 7 poäng efter Juventus på sista Champions League-plats.

Resultat

Roma–Feyenoord 1–0 (1–0
32' Nicolo Zaniolo 1–0

Diskussion om artikeln